Τμηματική συμφωνία χωρίς υποχώρηση και εκταμίευση σε δόσεις

Ο πρωθυπουργός που έκανε Ανάσταση στην Αίγινα, συζήτησε τις εξελίξεις με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, στο σπίτι του οποίου φιλοξενήθηκε, ενώ στο νησί του Αργοσαρωνικού ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές χωρίς να γίνει καμία υποχώρηση στις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει από την πρώτη στιγμή. Δημοσιονομικό κενό, αύξηση ΦΠΑ, ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα βασικά σημεία που το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται από τους θεσμούς.

Παράλληλα, πιστεύουν ότι παρά τα όσα λέγονται, στις διαπραγματεύσεις υπάρχει σημαντική πρόοδος και μέρα με την ημέρα οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου επιθυμεί να μην γίνεται η διαπραγμάτευση εφ όλης της ύλης, αλλά σε θεματικές ενότητες προκειμένου να υπάρχει μια τμηματική συμφωνία με την ελπίδα να γίνει εκταμίευση σε δόσεις, καθώς τα αποθεματικά στα κρατικά ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα.

Με το πασχαλινό του μήνυμα ο πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ενόψει του Eurogroup.

«Έχουμε πάρει την απόφαση να σταθούμε όρθιοι, να κοιτάξουμε ψηλά και ενωμένοι, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας. Έχουμε κάνει ήδη τη μεγάλη αρχή. Έχουμε το δικαίωμα και τη δυνατότητα να φτάσουμε ως το τέρμα. Η άνοιξη της δημιουργίας πρέπει να δώσει τέλος στον χειμώνα της παραίτησης», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργούς στο Μαξίμου θα μπει στην τελική ευθεία και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα ξεκινήσει και πάλι τις τηλεδιασκέψεις με το Brussels Group.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ