Tελεσίγραφο έξι ημερών από το Euro Working Group στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Euro Working Group έδωσε τελεσίγραφο έξι ημερών στην Αθήνα να καταθέσει νέα, βελτιωμένη, λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να κάνει.

«Από την ελληνική πλευρά υπήρχε μια ισχυρή δήλωσε ότι η κατάσταση της ρευστότητας γίνεται πολύ κακή και υπήρχε ένα αίτημα να απελευθερωθεί κάποιο είδος στήριξης πριν τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 24 Απριλίου», αναφέρει ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Αλλά κανείς δεν μπορεί να ξέρει πως θα μπορούσε να γίνει αυτό – δεν υπάρχει προθυμία για την παροχή υποστήριξης πριν υπάρξει κάποια πρόοδος όσον αφορά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων», σημειώνει ο ίδιος.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες της Ευρωζώνης δεν πείστηκαν από την Αθήνα ότι το πρόβλημα της ρευστότητας είναι τόσο σοβαρό όσο περιγράφεται από την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι από αυτούς υποπτεύθηκαν προσπάθεια εκφοβισμού προς τους πιστωτές με σκοπό την απελευθέρωση κάποιων κεφαλαίων.

Οι δανειστές της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους, με σκοπό να πιέσουν την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες αντιστέκεται. Άλλωστε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan δήλωσε ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ασκούσε πίεση προς άλλες χώρες που δε συμφωνούν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Το κλίμα ήταν καλύτερο απ' ότι την τελευταία φορά, όμως η ουσία ήταν πολύ ζοφερή», σχολίασε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος επιπροσθέτως εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις 24 Απριλίου θα επιτευχθεί συμφωνία.

Βελτίωση σημειώθηκε στον τομέα της τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και των πιστωτών της, όμως δεν συνέβη το ίδιο σε ότι αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων. «Εξακολουθούμε να μην έχουμε λεπτομέρειες για συγκεκριμένα μέτρα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την δημοσιονομική τους επίπτωση, και ο χρόνος λιγοστεύει –οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στις 24 Απριλίου, στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogrop στη Ρίγα», συμπλήρωσε.

Όταν η Αθήνα συμφωνήσει σε μέτρα με τους πιστωτές της με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ –και περάσει νόμους από τη Βουλή για την εφαρμογή των μέτρων αυτών- τότε θα μπορούσε να λάβει τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης.

Όμως μετά από 10 εβδομάδες στην εξουσία, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει καταφέρει ακόμα να συμφωνήσει με τους πιστωτές, κυρίως λόγω του ότι πολλά από τα μέτρα αντίκειται στις προεκλογικές του δεσμεύσεις να βάλει τέλος στη λιτότητα και να αρνηθεί υφεσιακά μέτρα.

Ως αποτέλεσμα, γράφει το πρακτορείο, η Ελλάδα δεν έχει λάβει νέα χρηματοδότηση από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ. Καθώς παραμένει αποκομμένη από τις αγορές και η ΕΚΤ έχει περιορίσει τα έκτακτα κεφάλαια προς τις ελληνικές τράπεζες, η Αθήνα λέει πως ξεμένει γρήγορα από χρήματα.

Αν η Ελλάδα και οι εκπρόσωποι των πιστωτών –το γνωστό Brussels Group- συμφωνήσουν σε λίστα μεταρρυθμίσεων μέχρι τις 21-22 Απριλίου και οι υπουργοί την εγκρίνουν όταν συνεδριάσουν στη Ρίγα, τότε η Αθήνα ενδέχεται να λάβει κάποια στήριξη με ρευστότητα από την ΕΚΤ, μέσω αύξησης του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Η Ελλάδα όπως αναφέρει ο  ant1, ελπίζει πως μια πολιτική συμφωνία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει ώστε να λάβει 1,9 δισ. ευρώ από κέρδη που αποκόμισε η ΕΚΤ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων τα προηγούμενα χρόνια. Για να υπάρξει όμως νέος δανεισμός από την ευρωζώνη ή το ΔΝΤ, η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να έχει καταστήσει νόμους του κράτους τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, καθώς η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πλέον τόσο χαμηλό, που κανένας δεν θα ενεργούσε μόνο με βάση τις υποσχέσεις της, σχολιάζει το Reuters.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ