Αισιοδοξία στην Αθήνα μετά τις επαφές στο Βερολίνο

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας-Γερμανίας, για την οποία έκανε λόγο ο αντικαγκελάριος και αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο φαίνεται να αποδίδει.

Χθες, από το Eurogroup ήρθαν για πρώτη φορά μηνύματα αισιοδοξίας. Το πρωί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε από το EFSF να επισπευσθεί η εξέταση του ελληνικού αιτήματος για επιστροφή 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από κονδύλια του ΤΧΣ.

Αργότερα, εξέφρασε την ικανοποίηση του επειδή, όπως είπε η διαδικασία που συμφωνήθηκε στην επταμερή προχωράει. Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την εκτίμηση, ότι θα υπάρξει συμφωνία και λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος ως το τέλος της εβδομάδος.

Η Αθήνα είναι αισιόδοξη και πιστεύει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης δήλωσε ότι οι πολύωρες συζητήσεις με την κ. Μέρκελ «θα συμβάλλουν στη θετική έκβαση του Eurogroup τις επόμενες μέρες».

Η μεταστροφή του κλίματος συνδέεται άμεσα με την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο, παρά το γεγονός ότι και οι δύο κυβερνήσεις αρνούνται, ότι έγινε συζήτηση για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.

Στο που περίπου κατέληξαν ωστόσο οι δύο ηγέτες το περιέγραψε όμως η κ. Μέρκελ μιλώντας σε στελέχη της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Είπε, ότι ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να τρέξει» με το πακέτο μεταρρυθμίσεων και οι Γερμανοί θα πρέπει να επισπεύσουν, όταν αυτό εγκριθεί, ώστε να δοθεί εγκαίρως στην Ελλάδα μέρος της δόσης. Για τα θέματα της διαπραγμάτευσης πάντως, η καγκελάριος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να ενημερώνει το Βερολίνο και να συζητά μαζί του, όπως και με τους θεσμούς.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η καγκελάριος έθιξε το ζήτημα ενός τρίτου προγράμματος για την Ελλάδα, όταν λήγει η τετράμηνη παράταση, μια συζήτηση στην οποία η ελληνική αποστολή απέφυγε να πάρει θέσει.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις της καγκελαρίου ήταν να διερευνήσει το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει εσωκομματικούς τριγμούς κατά την υλοποίηση της συμφωνίας.

Εκτεταμένη συζήτηση έγινε για όλα τα διμερή ζητήματα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν αποφάσεις, το πώς θα προχωρήσουν συνεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο χώρες στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης στους τομείς της Υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εξεταστούν σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο αυτό τον πρώτο ρόλο αναλαμβάνει ο νέος συντονιστής για τις ελληνογερμανικές σχέσεις πρέσβης Δ. Ράλλης.

Πέρα από την συνάντηση με την Καγκελάριο, ο κ. Τσίπρας είχε συναντήσεις στο Βερολίνο με τις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον υπουργό Εξωτερικών κ. Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγιερ.

Στη συνάντηση με τον αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, συζητήθηκαν και μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα