Μέρκελ - Τσίπρας: Οι τόνοι έπεσαν, οι πιέσεις παραμένουν

Φιλική, χαλαρή, αλλά χωρίς ίχνος διάθεσης για παραχωρήσεις. Η Καγκελάριος Μέρκελ υποδέχθηκε χθες τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, όπως ακριβώς προβλέπει το πρωτόκολλο.

Με κόκκινο χαλί, τιμητικό άγημα, ανάκρουση εθνικού ύμνου και ιδιαίτερη αβρότητα. Παρά το γεγονός ότι την συνάντηση σκίαζαν οι εκατέρωθεν σκληρές διατυπώσεις των τελευταίων εβδομάδων και τα άδεια ταμεία στην Ελλάδα, ήταν εμφανής η προσπάθεια και των δύο πλευρών να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης.

Η γερμανική πλευρά δεν επιβεβαίωνε ότι ο κ. Τσίπρας παρουσίασε χθες λίστα με τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ωστόσο άφηνε να εννοηθεί ότι ιδιαίτερα στο δείπνο, το μενού, εκτός από πάπια, είχε πολλή μεταρρύθμιση, πολύ Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και πολλή διμερή συνεργασία.

Το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι περιμένει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση που έχουν ήδη θέσει οι εταίροι και, από ό,τι λέγεται, ακούει ευχάριστα τις διαρροές που κάνουν λόγο για πρόθεση της Αθήνας να αυξήσει τα όρια ηλικίας για την σύνταξη στα 67, τις οποίες ωστόσο προς το παρόν διαψεύδει η ελληνική πλευρά.

Το ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά εργασίας αποτελούν πάντως σημεία αιχμής στην μεταρρυθμιστική ατζέντα του Βερολίνου για την Ελλάδα, αν και κυβερνητικές πηγές από την ελληνική πλευρά επισήμαιναν ότι δεν παρουσιάστηκε ούτε υποψία λίστας μεταρρυθμίσεων κατά το χθεσινό δείπνο.

Σαφής ήταν η κυρία Μέρκελ και σε ό,τι αφορά την συνέχιση της διμερούς συνεργασίας στο πλαίσιο είτε της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ είτε της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης με τον Γιοάχιμ Φούχτελ.

Η συνεργασία, για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και τον τομέα της Υγείας, αλλά και τα πρότζεκτ που έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θεωρούνται από την Γερμανία πολύ σημαντικό δείγμα ότι η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά να προχωρήσει σε βαθιές δομικές αλλαγές.

Από την ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να μπουν σοβαρά προσκόμματα, αλλά σίγουρα, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να χρησιμεύσουν ως εργαλείο προσέγγισης. Δεν είναι πάντως βέβαιο ότι ο κ. Φούχτελ θα συνεχίσει να πηγαινοέρχεται με τον ίδιο τρόπο ανά Δήμους και Περιφέρειες της χώρας.

Ένα θέμα που η κυρία Μέρκελ δεν θέλει να συζητά είναι αυτό της χρηματοδότησης και της ΕΚΤ καθώς επιμένει να τονίζει αφενός ότι δεν αποφασίζει το Βερολίνο για λογαριασμό όλου του Eurogroup και αφετέρου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν δέχεται εντολές από κυβερνήσεις.

Η ίδια, ωστόσο, εξακολουθεί να πιστεύει ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα βρεθεί λύση για το τρέχον πρόβλημα, αλλά, όπως ξεκαθάρισε στον συνομιλητή της, δεν θα πρέπει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον να περιμένει βοήθεια χωρίς ανταλλάγματα ή χωρίς αξιοπιστία.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου ή έστω διαύλων άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας, θεωρείται και από τις δύο πλευρές μεγάλο κέρδος της χθεσινής, σχεδόν επτάωρης παραμονής του Αλέξη Τσίπρα στην Καγκελαρία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα