Συνάντηση Μέρκελ - Τσίπρα. 'Έσπασε ο πάγος. Τα καυτά θέματα. Οι διαφορές

Την αίσθηση, ότι η καγκελάριος Μέρκελ θα στηρίξει την προσπάθεια της Αθήνας να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους αποκόμισε η ελληνική αποστολή στη διάρκεια του μαραθώνιου δείπνου στο Βερολίνο, αν και στο μείζον ζήτημα της ρευστότητας που καίει την ελληνική κυβέρνηση δεν αποκόμισε κάτι συγκεκριμένο.

Στις δημόσιες δηλώσεις της άλλωστε, η κυρία Μέρκελ δήλωσε, πως σε ότι σε ότι αφορά στη διασφάλιση της ρευστότητας δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι.

Η ελληνική πλευρά δήλωνε, πάντως, ικανοποιημένη μετά το πέρας της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι η καγκελάριος δεν θα έπαιρνε το θέμα πάνω της, αν δεν επρόκειτο να στηρίξει την Αθήνα και ότι γίνονται προσπάθειες να λυθεί το πρόβλημα ρευστότητας της Αθήνας.

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού εξάλλου, οι μεταρρυθμίσεις δεν ήταν το κύριο ζήτημα στη διάρκεια του πεντάωρου δείπνου. Αυτό ήταν κάτι που είχε ξεκαθαρίσει και δημόσια η κ. Μέρκελ, λέγοντας ότι η ίδια εκπροσωπεί τη Γερμανία, που είναι μια από τις 19 χώρες του Ευρώ και ότι τα θέματα αυτά κρίνονται και αξιολογούνται άλλου, παραπέμποντας ουσιαστικά στο Eurogroup.

Έτσι, στο πεντάωρης διάρκειας δείπνο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων της Ελλάδας με την ΕΕ, και τις επιθυμίες της Αθήνας ως προς το τι θα ακολουθήσει την τετράμηνη παράταση ενώ συζητήθηκαν διεξοδικά και τα διμερή ζητήματα, με πρώτο και κύριο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Όπως και στη συνέντευξη Τύπου, έτσι και στο δείπνο, ο Πρωθυπουργός έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση της Siemens. Η διαφορετική προσέγγιση και στα δύο αυτά θέματα διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά, ωστόσο καταβλήθηκε και από τις δύο πλευρές ουσιαστική προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το όφελος που επετεύχθη ήταν αποσυμφόρηση της έντασης και ότι η συνάντηση ήταν ένα βήμα για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης: «ασφαλώς δεν βρισκόμαστε στο σημείο που βρισκόμασταν πριν από αυτή τη συνάντηση», έλεγαν χαρακτηριστικά

Διεξοδικά συζητήθηκε στη συνάντηση το θέμα της παροχής τεχνογνωσίας που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία στο πλαίσιο της task force για θέματα υγείας και αυτοδιοίκησης, όπως και η ελληνογερμανική συνέλευση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αναλυτικά, συζητήθηκαν και τα διμερή οικονομικά ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες και ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να αναπτύξει την αντίληψη της κυβέρνησης του σε θέματα αποκρατικοποιήσεων.

Για την ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, το σημαντικότερο ήταν να υπάρξει αλλαγή του κλίματος και γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας έκανε σημαντικά βήματα: αναγνώρισε ότι για όλα τα δεινά της χώρας δεν φταίνε οι ξένοι, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να ακυρωθούν όσα καλά έχουν γίνει, έκλεισε το θέμα των απειλών για κατασχέσεις γερμανικής περιουσίας στην Ελλάδα ενώ ζήτησε να σπάσουμε τα στερεότυπα ανάμεσα στους δύο λαούς.

Ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, επανέλαβε ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει, αλλά και ότι χρειάζεται ένα άλλο μείγμα πολιτικής.

Οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ

Πρώτα μίλησε η Καγκελάριος τονίζοντας πόσο χαρούμενη είναι που υποδέχεται τον πρωθυπουργό. "Τον καλωσορίσαμε θερμά και εκείνον και την ομάδα. Είχαμε μιλήσει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής και πιο λεπτομερή και αναλυτική συζήτηση στην επιμέρους συνάντηση".

Στη συνέχεια η κα. Μέρκελ μίλησε για τα εκατομμύρια των τουριστών από τη Γερμανία που έρχονται στην Ελλάδα, κάτι το οποίο όπως δήλωσε επιθυμεί να συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον. "Να συνεργαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο" ανέφερε χαρακτηριστικά: "Κάναμε έναν πρώτο γύρο και είδαμε ποιες είναι οι αναγκαιότητες που πρέπει να καλυφθούν ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όσων έχουμε συνυπογράψει".

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις της ξεκαθάρισε πως πρέπει να γίνει "σαφές ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση. Δεν θα πούμε ανεπαρκές το ένα μέτρο ή το άλλο, είναι κάτι που άλλοι θα το αποφασίσουν" σημείωσε. "Εγώ θα πω ότι θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει εύρωστη, να αναπτυχθεί να βγει από το τέλμα της μεγάλης ανεργίας" σημείωσε τονίζοντας πως προϋπόθεση γι' αυτό είναι ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Καγκελάριο και μίλησε για την ευκαιρία "να ανταλλάξουμε απόψεις σε σειρά διμερών και ευρύτερων θεμάτων που αφορούν το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο και να ανταλλάξουμε απόψεις". Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας μίλησε και πάλι για την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την περασμένη βδομάδα: "Είναι προτιμότερο να μιλάμε ο ένας με τον άλλο, παρά ο ένας για τον άλλο".

Ο κ. Τσίπρας, επανέλαβε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών. "Είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα προβλήματα φταίνε οι ξένοι, δεν φταίμε εμείς καθόλου γι' αυτά. Υπάρχουν και ενδογενείς αιτίες που συνέβαλαν και δυστυχώς τα πέντε χρόνια του προγράμματος δεν βοήθησαν να τις αντιμετωπίσουμε".

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα