Τσίπρας: Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω οικονομική βοήθεια

Με μία λίστα από τις μεταρρυθμίσεις, που θα στείλει τις επόμενες μέρες στο Eurogroup και με μια ευρεία ατζέντα διμερών θεμάτων πήγε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα στο Βερολίνο, όπου είχε συνάντηση και δείπνο εργασίας με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα που αποφασίστηκε στην επταμερή.

Αν και η καγκελάριος διεμήνυσε την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, ότι δεν περιμένει λίστα μεταρρυθμίσεων και πως η αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων είναι δουλειά των θεσμών και του Eurogroup, η ελληνική πλευρά περιμένει ότι θα γίνει μια σοβαρή και σε βάθος συζήτηση γύρω από τα θέματα των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα.

Δείτε  όλες τις δηλώσεις στη συνέντευξη τύπου μετά την κρίσιμη συνάντηση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξε σκέψη από την κυβέρνηση για κατάσχεση κτιρίων του γερμανικού δημοσίου στη χώρα μας. Είπε πως το θέμα των επανορθώσεων και το κατοχικό δάνειο, είναι ζητήματα ηθικά και δεν σχετίζονται με τις παρούσες διαπραγματεύσεις.

Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε (1) το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων πχ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας, (2) την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Ζίμενς και (3) η επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές», όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Και οι δύο έκαναν λόγο για παύση των στερεοτύπων του "τεμπέλη" Έλληνα και του Γερμανού που φταίει για τα δεινά της Ελλάδας.

Η κ. Μέρκελ τόνισε ότι η Γερμανία δεν παίρνει τις αποφάσεις μιας και είναι μόλις ένα από τα 19 κράτη της Ευρωζώνης, ενώ στάθηκε στην αμοιβαία προσπάθεια οικοδόμησης μιας εμπιστοσύνης.

Συμπερασματικά ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι δεν βρέθηκε στη Γερμανία για να ζητήσει λεφτά αλλά για να συμφωνηθούν οι κοινοί τόποι και οι διαφωνίες. Σημείωσε πως έγινε μια θετική συζήτηση ενώ έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα της Siemens και των αποζημιώσεων.

Μέρκελ: Είχαμε σήμερα μια αρχική πρώτη επαφή. Δεν έχουμε φτάσει στο να δεσμευθούμε. Θα θέσουμε τα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα φάμε για βράδυ και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις.

Συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας: "Ήρθαμε να βρούμε λύσεις στο πολιτικό πλαίσιο. Μόνο έτσι θα λύσουμε θεσμικά τα ζητήματα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Δεν ήρθα εδώ για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να δούμε πού έχουμε κοινή στάση και πού διαφωνίες. Η συνάντηση λοιπόν μπορεί να είναι εξαιρετική εποικοδομητική. Ήρθα και έφερα τον καλό καιρό της Ελλάδας και έτσι ανοιξιάτικο είναι και το κλίμα της συζήτησης μας."

Τσίπρας: Η κ. Μέρκελ είναι ένας άνθρωπος που ακούει. Ενδεχομένως να περνάει μια διαφορετική εικόνα προς τα έξω και αυτό ίσως να δημιουργεί στερεότυπα. Το πρωτοσέλιδο του Spiegel είναι άδικο και για την κ. Μέρκελ και για τον γερμανικό λαό, να υπάρχουν εικόνες ότι υπάρχει σχέση με τη Γερμανία των Ναζί. Όταν είδα γελοιογραφία σε εφημερίδα του δικού μου κόμματος, έβαλα τις φωνές. Να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα της Γερμανίας του Τρίτου Ράιχ. Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να φτιάξουμε ένα μέλλον που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό αλλά και στους κοινούς μας κανόνες.


Τι προβλέπει το Ταμείο:

Στόχος του «Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον» είναι η επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια με κέντρο βάρους την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Πρόκειται για ένα αποκλειστικά γερμανικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Το μισό περίπου ποσό διαχειρίζεται η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD). Με αυτό το κονδύλιο θα χρηματοδοτούνται εξάμηνες και δωδεκάμηνες υποτροφίες έρευνας για νέους έλληνες και γερμανούς επιστήμονες, η παραμονή ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στη Γερμανία ως και τρεις μήνες, όπως επίσης και δύο θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών σε γερμανικά πανεπιστήμια διάρκειας ενός έτους. Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επίσης και επιστημονικά συνέδρια. Μάλιστα, το πρώτο που έχει πραγματοποιηθεί με στήριξη του Ταμείου έγινε στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο από το Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) και αφορούσε τη μεταφορά φιλοσοφικής γνώσης μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας στον 20ο αιώνα. Το έργο ωστόσο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα