Χαμός στη ΝΔ: Επιθέσεις, αντεγκλήσεις, αποχωρήσεις και μια παραίτηση

Μπορεί ο πρόεδρος του κόμματος, Αντώνης Σαμαράς, στην ομιλία του να έκλεισε το θέμα ηγεσίας επισημαίνοντας ότι δεν θα γίνει Συνέδριο, ωστόσο, ακούστηκαν ξανά φωνές προς το αντίθετο.

Ο πρώην πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά «Εθεσα μόνος μου το θέμα αρχηγού της παράταξης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όταν είπα ότι δεν είμαι παντρεμένος με την θέση μου αλλά δεν γίνεται σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές να εγκαταλείψω την μάχη. Εξήγησα ότι κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο, όμως κάλεσα όποιον ήθελε να θέσει ανοικτά το θέμα της αλλαγής ηγεσίας. Κανείς δεν το έθεσε και το θέμα έκλεισε. Κάποιοι έθεσαν θέμα έκτακτου συνεδρίου, το οποίο θα γινόταν για εκλογή αρχηγού που όμως δεν έβαλε κανείς ευθέως. Ο λόγος που απέρριψα το έκτακτο συνέδριο είναι ότι με το που θα το ανακοινώναμε θα άνοιγε ο κύκλος της εσωστρέφεια».

Μπακογιάννη: Γιατί φοβάται ο Σαμαράς το Συνέδριο;

Η Ντόρα Μπακογιάννη, πάντως, έθεσε ξανά ζήτημα Συνεδρίου αφήνοντας αιχμές για τον Αντώνη Σαμαρά και μάλιστα εις διπλούν.

Τόσο εντός όσο και εκτός της Πολιτικής Επιτροπής, η κα Μπακογιάννη επεσήμανε την ανάγκη να πάει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο.

«Εύχομαι και ελπίζω να συνεχιστεί ( η Πολιτική Επιτροπή) μέχρι τέλους με αποκορύφωμα ένα έκτακτο συνέδριο όπου η βάση της ΝΔ θα έχει φωνή, άποψη και ψήφο» ανέφερε η πρώην υπουργός ενώ πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στον πρόεδρο του κόμματος λέγοντας «Ο κ. Σαμαράς δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από ένα συνέδριο. Αν ένα συνέδριο της ΝΔ φτάσει στο σημείο να θεωρήσει ότι χρειάζεται αλλαγή ηγεσίας θα το έχει αντιληφθεί ο πρόεδρος πολύ νωρίτερα. 'Αλλως πως από ένα τέτοιο συνέδριο η ηγεσία βγαίνει μόνο ενδυναμωμένη».

Αναφορικά με τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό της και τις διακοπές κατά την ομιλία της σχολίασε με νόημα «Η προσπάθεια να βάλει κανένας κεκράκτες οι οποίοι να παρεμβαίνουν σε τέτοιου είδους στιγμές για να διακόψουν ομιλητές δεν συνηθίζεται μέσα στη ΝΔ. Ηταν πολλοί λίγοι, άνευ οποιασδήποτε σημασίας. Σημασία έχει ότι το όργανο διαλέγεται αυτή τη στιγμή και διαλέγεται σωστά και δημοκρατικά».

Ενοχλημένος ο Δένδιας αποχώρησε από την ΠΕ κάνοντας λόγο για αποκλεισμό

Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας αποχώρησε εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση, ενώ, υπαινίχθηκε πως το Προεδρείο του κόμματος προχώρησε σε αποκλεισμό όσων ήθελαν να βάλουν θέμα ηγεσίας.

Αμέσως μετά την αποχώρησή του ο πρώην υπουργός αναγγέλθηκε για να μιλήσει, ωστόσο, ο ίδιος δεν βρισκόταν πια στο κτίριο. Μάλιστα, κύκλοι του Νίκου Δένδια ανέφεραν ότι ενώ ήταν 20ος στη σειρά ομιλίας βρέθηκε ξαφνικά στην 37η θέση.

Το μιζανπλί του Γιακουμάτου και η απάντηση από τον Κυριακό

Αίσθηση προκάλεσε και μια από τις «γνωστές» ατάκες του Γεράσιμου Γιακουμάτο, ο οποίος, έριξε βέλη κατά της κας Μπακογιάννη.

«Παλικαρίσια λοιπόν, όποιος θέλει εδώ, και όχι φωτό με το μαλλί μιζανπλί φτιαγμένο. Εδώ είναι το όργανο. Όχι τα κανάλια και το σταρ σίστεμ. Δεν υπάρχουν ύπατοι και ανθύπατοι, υπάρχουν όργανα» τόνισε ο πρώην υπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, ο οποίος αναρωτήθηκε «τι ακριβώς είναι το μιζανπλί; Θα μας βοηθήσουν οι κύριες».

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «λαθρεπιβάτες» στο μεταρρυθμιστικό κύμα που είχε ανάγκη η χώρα και από το χώρο της ΝΔ.«Κάνω έκκληση να κατανοήσουμε ότι δεν κρύβεται πίσω από κάθε καλόπιστη κριτική η εσωστρέφεια. Οφείλω να πω όμως ότι δεν αγωνίστηκαν όλοι με την ίδια ένταση. Κάποιοι τράβαγαν τον κάρο των μεταρρυθμίσεων και κάποιοι τους λιθοβολούσαν. Κάποιοι ήταν λαθρεπιβάτες στο μεταρρυθμιστικό κύμα και από τη δική μας παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Διοίκησης πρόσθεσε ότι δεν τον προβληματίζει το 28% που πήρε η ΝΔ στις εκλογές αλλά η πορεία της από δώ και στο εξής.

«Υπό συνθήκες είναι καλό ποσοστό. Με προβληματίζει τι κρύβεται πίσω από αυτό. Δεν είναι δεδομένο ότι θα καρπωθούμε τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αγώνα. Δεν είναι κακό στη συζήτηση που ακολουθούμε να επαναοριοθετήσουμε και την ιδεολογία μας. Το έκτακτο συνέδριο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αμφισβήτηση του αρχηγού μας. Οι εξελίξεις στη χώρα ίσως να είναι ραγδαίες. Πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι», τόνισε.

Ασπίδα Βορίδη σε Σαμαρά

Υπερ του Αντώνη Σαμαρά τοποθετήθηκε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «Υπάρχει θέμα ηγεσίας; Εδόθη η ευκαιρία ανοικτά. Δεν τέθηκε λοιπόν. ΑΑρα το θέμα έκλεισε. Και όχι μόνο εδώ αλλά και στο δημόσιο διάλογο. Οσοι το συνεχίζουν φθείρουν και προκαλούν ζημιά στην παράταξη. Αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Επρεπε να έχει παραιτηθεί; Την ίδια ώρα, όλοι εδώ μέσα - συμπεριλαμβανομένων και όσων το ισχυρίζονται - αποδέχονται την κρισιμότητα των στιγμών και μάλιστα επικαλέστηκαν και τις σημερινές δηλώσεις Βαρουφάκη περί εκλογών και δημοψηφίσματος. Επομένως ορθώς ο πρόεδρος δεν τους ακούει, υπεύθυνα σκεπτόμενος».

Η selfie Αδωνι – Βρούτση και η εμφάνιση της Ολγας Κεφαλογιάννη

Πάντως, παρά το ηλεκτρισμένο κλίμα, υπήρξαν και αρκετοί που παρουσιάστηκαν ευδιάθετοι, όπως οι Αδωνις Γεωργιάδης και Γιάννης Βρούτσης, οι οποίοι έβγαλαν και μια selfie, ενώ, η εντυπωσιακή εμφάνιση της Ολγας Κεφαλογιάννη μαγνήτισε ξανά τα βλέμματα.

Αργότερα, πάντως, τόσο η Ολγα Κεφαλογιάννη, όσο και οι Σίμος Κεδίκογλου και Γιάννης Βρούτσης αποχώρησαν ενοχλημένοι από τη διαδικασία.

Επιπλέον, οι απουσίες του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σχολιάστηκαν εντόνως

Παραίτηση με νόημα από τον Αβραμόπουλο

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την αντιπροεδρία του κόμματος, η οποία και ερμηνεύθηκε ως κίνησε με νόημα.

Για την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Επιθυμώ να δηλώσω ότι λόγω της συνεχούς ενασχόλησης με τα ευρωπαϊκά θέματα σε καθημερινή βάση και με το βάρος της ευθύνης ενός εκ των ισχυρότερων πολιτικών χαρτοφυλακίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτω στην διάθεση του προέδρου και της παράταξης την τιμητική θέση του αντιπροέδρου της ΝΔ που κατέχω, ώστε στο στάδιο που ακολουθεί να καλυφθεί από ένα στέλεχος που θα είναι κοντά και καθημερινά στον αγώνα της παράταξής μας. Θεωρώ επίσης ότι η δεύτερη θέση του αντιπροέδρου από έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς θα ήταν ουσιαστική και χρήσιμη. Είναι ώρα να γεφυρώσουμε τις γενιές σε αυτή την παράταξη».

Σαμαράς: Δούλευα 24 ώρες το 24ωρο

iefimerida

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα