ΝΔ: Ονομαστική ψηφοφορία για την ανθρωπιστική κρίση

Ονομαστική ψηφοφορία προσανατολίζεται να ζητήσει η ΝΔ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά την ανθρωπιστική κρίση.

Οι αντιδράσεις στο στρατόπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας είναι έντονες καθώς εκτός από τις διατάξεις για την στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από ρυθμίσεις για τον δημόσιο τομέα, με τις οποίες διαφωνεί η ΝΔ.

Παράλληλα, «γαλάζιοι» βουλευτές υποστηρίζουν πως αρκετές από τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την ανθρωπιστική κρίση και αφορούν κυρίως την ηλεκτροδότηση είναι ήδη νόμοι του κράτους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε να σπάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, αλλά η κυβερνητική πλευρά δεν το δέχθηκε και έτσι η πρώτη κοινοβουλευτική σύγκρουση - μετά τις προγραμματικές δηλώσεις - βρίσκεται προ των πυλών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις

«Το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς το ΓΛΚ αναγνωρίζει πως δεν μπορεί να κοστολογήσει τα μέτρα χωρίς να προσδιορίζεται ο αριθμός των ευεργετούμενων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, παρατήρησε, επίσης, ότι ο αριθμός των πολιτών που θα καλυφθούν από τα προτεινόμενα μέτρα πιθανόν να επικαλύπτεται από εκείνους που ήδη λαμβάνουν αρωγή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Βοήθειας (330 εκατ. ευρώ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (1,717 δισ. ευρώ) και οι οποίοι εξαιρούνται των προβλέψεων του νομοσχεδίου.

Ο έταιρος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως θα καταψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο όποια και αν είναι η κεντρική απόφαση του κόμματος. «Εγώ προσωπικά καταψηφίζω, ασχέτως από το τι κάνει το κόμμα μου», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, κατά την τοποθέτησή του στην συνεδρίαση των επιτροπών που επεξεργάζονται το νομοθέτημα, ο πρώτος λόγος είναι ότι πρόκειται περί ενός επικοινωνιακού τεχνάσματος, αφού τα ποσά για την βοήθεια των πολιτών είναι «ψίχουλα», ενώ για να υλοποιηθούν οι ρυθμίσεις απαιτείται η έκδοση κοινών υπουργικών αποφάσεων, κάτι που προϋποθέτει τουλάχιστον έξι μήνες, με βάση την εμπειρία.

«Μέχρι στιγμής αν κρίνω από την ταχύτητά σας στο νομοθετικό έργο, εσείς θέλετε 16 μήνες», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε, ο κ. Γεωργιάδης, καταψηφίζει, είναι το κεφάλαιο 2 του νομοσχεδίου, για την οργάνωση της κυβέρνησης, το οποίο αφενός θα έπρεπε να έρθει ως ξεχωριστό, αφετέρου είναι «καταφανώς αντισυνταγματικό», καθώς δεν διαχωρίζονται σε αυτό οι εξουσίες, της βασικής διάκρισης του πολιτεύματός μας.

«Πρέπει να τεκμηριώσετε γιατί στο πρώτο νομοσχέδιο της κυβερνήσεως εθνικής σωτηρίας πρέπει να μπει ένα κεφάλαιο το οποίο δημιουργεί μια Αρχή που μόνο σε καθεστώτα τύπου Τσάβες συναντάται και σε κανένα δυτικό κράτος», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα