Δένδιας: Έκτακτο συνέδριο να αποφασίσει για την ηγετική ομάδα

Έκτακτο συνέδριο που θα αποφασίσει για επανατοποθέτηση της ιδεολογικής φυσιογνωμίας της ΝΔ, αλλά ενδεχομένως και για την ηγετική ομάδα του κόμματος, ζήτησε ο Ν Δένδιας, πριν από λίγο στην ομιλία του στην Κ.Ο. της ΝΔ.  

«Η πρώτη αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία επί Κυβέρνησης Σαμαρά προσέφερε στον τόπο» τόνισε ο Ν.Δένδιας.

Πρόσθεσε όμως ότι «το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου αποτέλεσε δεινή ήττα»  και τόνισε: «η ήττα μας δεν ήταν προδιαγεγραμμένη ούτε αναπόφευκτη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι ο εκλογικός μας αντίπαλος δεν ήταν ένα συμβατικό κόμμα, αλλά ένας συνασπισμός από συνιστώσες της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι «ηττήθηκαν τακτικές, όχι η ιδεολογία μας» και έκανε λόγο για διαρκώς αναπροσαρμοζόμενη τακτική, μέσα σε διάστημα λίγων ετών και για πολιτική «στον δρόμο του λαϊκισμού μετά τις ευρωεκλογές»,  στην οποία «προστέθηκαν οι λανθασμένες πολιτικές σε επιμέρους θέματα, ακόμα και σε τεχνικό επίπεδο, όπως στην φορολογική πολιτική».

«Η παράταξη σήμερα διέρχεται μέγιστο υπαρξιακό κίνδυνο» ανέφερε επίσης ο κ.Δένδιας ο οποίος μίλησε για "διεμβολισμό" τόσο από τα δεξιά (ΧΑ, ΑΝΕΛ) όσο και από το Κέντρο (Ποτάμι), αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη. 

Όπως ακόμη επισήμανε ο πρώην υπουργός, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός ότι παρουσιάζει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη της εξουσίας απίστευτες παλινδρομήσεις και ασυνεννοησία, ενώ πολλές φορές εμφανίζεται να οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια τον τόπο, αλλά «η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τα λάθη της Κυβέρνησης και ο πολιτικός της λόγος έχει τεθεί στο περιθώριο».

Για τον ίδιο λόγο, ζήτησε η ΝΔ «τάχιστα να ανακτήσει τον χαρακτήρα, το ιδεολογικό και πολιτικό της εύρος που της δίνει η καταστατική της πράξη και το όραμα του Ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή»

Όσον αφορά τα περί αποφυγής της εσωστρέφειας ανέφερε: «Η πορεία προς μια Μεγάλη Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να θεωρείται "εσωστρέφεια". Δύναται και Δικαιούται να εκφράσει όχι μόνο το σύνολο της Κεντροδεξιάς, εξ ορισμού πατριωτικής, αλλά το πλειοψηφικό φιλοευρωπαϊκό ρεύμα που πιστεύει στα δικαιώματα του  ανθρώπου και του Πολίτη, όπως αυτά προσδιορίζονται στην σύγχρονη Ευρώπη».

Ζήτησε ακόμη να υπάρξει επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνία και με την εν δυνάμει εκλογική του βάση που μπορεί να υλοποιηθεί μόνο μέσα από μία ανοικτή συνεδριακή διαδικασία «η οποία θα μπορέσει να επαναδιατυπώσει τον ιδεολογικό της προσανατολισμό και να παραπέμψει - εάν κρίνει - στην ευρεία κοινωνία την εκλογή της ηγετικής ομάδας που θα διατυπώσει το νέο προγραμματικό λόγο  στην κοινωνία».

Ο κ.Δένδιας προειδοποίησε ότι εάν δεν το πράξει, τότε στην επόμενη Βουλή δε θα απαιτείται να απασχολούμε την αίθουσα της Γερουσίας. Θα επαρκεί πολύ μικρότερη αίθουσα και ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία. 

Όσον αφορά την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για Εθνική Συνδιάσκεψη απάντησε: «Μετά την ήττα ουδέν υποκατάστατο υπάρχει. Τα περί Εθνικής Συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η Εθνική Συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό  ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα