Τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης

Τις νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει από την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση «προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα:

-Το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων.

-Νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, στόχος είναι η «άμεση ανακούφιση πριν απ’  όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ  ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής». Και από την άλλη πλευρά, ανέφερε, η δραστική ενίσχυση των δημοσίων εσόδων στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’  τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις.

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί η ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’  ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε την άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου, απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ,  αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων.

-Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά σε κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

-Την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. Στόχος είναι, είπε ο Πρωθυπουργός να «αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε την μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου».

Με το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας:

  • Διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος.
  • Δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής  μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης.
  • Ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα.
  • Δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
  • Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων.

 

- Τέλος, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια. «Για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό. Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί όμως όπως είπε το να κυβερνάς όμως δεν είναι μόνο να νομοθετείς. «Από την επόμενη εβδομάδα, λοιπόν, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσής μας για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση. Ώστε να κάνουμε πράξη τη δέσμευσή μας : Καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία», επισήμανε.

Για τις Σκουριές

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση του ανάκλησης της άδειας Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, χαρακτηρίζοντάς την επιβεβλημένη. «Κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις. Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον».

Με αφορμή τις αντιδράσεις γι’ αυτή την απόφαση, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «H  νέα κυβέρνησή μας εκλέχτηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.  Εκλέχτηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές. Γι’ αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος, βρίσκονται πάνω απ΄ όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα».

enikos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα