Mε τους αγορητές των κομμάτων ξεκίνησε η 2η μέρα της τριήμερης συζήτησης

Mε τους αγορητές των κομμάτων ξεκίνησε από τις 11 το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, η δεύτερη ημέρα της τριήμερης συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τις οποίες ανέγνωσε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι «στο λεξιλόγιο της κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε η λέξη υποταγή ούτε και η λέξη μπλόφα».

«Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε, αλλά ο σεβασμός δεν είναι αδυναμία» πρόσθεσε.

Από τη ΝΔ ο Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «συντονίσει το ρολόι της με την πραγματικότητα» κατηγορώντας την ότι «επιμένει στην προεκλογική θολούρα». Ο κ. Κουμουτσάκος κατέληξε τονίζοντας: «Δεν πρόκειται να δώσουμε τη στήριξή μας στο άγνωστο και το θολό που εκφράζει η συγκυβέρνηση μιας ιδεοληπτικής αριστεράς και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει κυβιστήσεις και υποστήριξε ότι μετεκλογικά «δεν ειπώθηκε ούτε μία λέξη για κούρεμα του χρέους ούτε ειπώθηκε κάτι για κατάργηση του μνημονίου».

«Ευχολόγια» χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, η οποία υποστήριξε ότι τίποτα για την οικονομία δεν ακούστηκε πέρα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ έκανε λόγο για «ταύτιση των πολιτικών της νέας κυβέρνησης, με αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Τη στήριξη αλλά και την ανοχή στη νέα κυβέρνηση αρνήθηκε και το ΚΚΕ καθώς, όπως υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος «θα αποτελούσε προσβολή για την ιστορία του ΚΚΕ». Ταυτόχρονα, επέκρινε τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών περί «λιτού βίου» υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση απαιτεί να χαμηλώσει ο πήχης, ενώ κάλεσε τον λαό να μη βάλει πλάτη σε αυτή την πολιτική».

Από το ΠΑΣΟΚ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος κάλεσε την κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «υποσχέθηκε πολλά» να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό περιβάλλον για το καλό του τόπου. Ο κ. Γρηγοράκος υποστήριξε ότι το κόμμα του, παρά τα λάθη του, παρέδωσε τη χώρα όρθια και καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη προγράμματος, σχεδίου και μεθόδου ενόψει διαπραγματεύσεων.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδι ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σήμερα στις τοποθετήσεις των νέων υπουργών, οι οποίοι αναμένεται να εξειδικεύσουν το πρόγραμμά τους και να παρουσιάσουν τις προτεραιότητές τους.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα, μετά την ονομαστική φανερή ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα