Στον Αρχιεπίσκοπο ο Τσίπρας. Δεν θα δώσει θρησκευτικό όρκο

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επισκέπτεται αυτήν την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας, για να του ανακοινώσει ότι δεν θα παραστεί στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, αλλά η ορκωμοσία θα είναι πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο χθες το βράδυ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Τηλεφώνησε ο ίδιος σήμερα στις 9 το πρωί για να ζητήσει ραντεβού πριν από την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα θέσει σήμερα θέμα διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους, αλλά θα δηλώσει τον αμέριστο σεβασμό στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου.
Το ραντεβού θα γίνει πριν από την επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει στον κ. Ιερώνυμο ότι θα ορκιστεί πρωθυπουργός όχι με θρησκευτικό όρκο, αλλά με πολιτικό.

Η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει σήμερα στις 16:00, χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ίδιο θα γίνει και με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί, ωστόσο εκεί θα βρίσκεται ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε όποιος από τους υπουργούς θέλει, να ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο.

Ο Αρχιεπίσκοπος θα είναι παρών στον αγιασμό της νέας Βουλής και με τον ίδιο τρόπο ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα μπορεί να μη σηκωθεί όρθιος.

Την Τρίτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (στις 19:00) και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πιθανότατα μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού. Στην τηλεφωνική επαφή που είχε με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας του ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα