Ο Βορίδης απέσυρε την απόφαση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφαση του υπουργείο Υγείας οι νοσηλευτές να  να συνταγογραφούν φάρμακα που δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός, Μάκης Βορίδης την απέσυρε. Η απόφαση, η οποία εκδόθηκε πριν από δύο ημέρες, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και των υγειονομικών φορέων.

«Αποσύρεται η υπ’ αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τίτλο ‘Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών’, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

«Η θέση του ΠΙΣ ήταν εξαρχής αμετακίνητη ως προς την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς με αυτή διδόταν, μεταξύ άλλων, στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εκτέλεσης ιατρικών πράξεων. Ο ΠΙΣ τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ’ οιονδήποτε τρόπο», τόνισε ο Ιατρικός Σύλλογος.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα