Η άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία Βορίδη

Σύμφωνα την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π) η άνευ προηγουμένου πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας κ. Μ. Βορίδη, και χωρίς να έχει προηγηθεί κανενός είδους διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Φορείς, στις 19 Ιανουαρίου, λίγα μόλις 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις Εθνικές εκλογές, του να εκδοθεί ΦΕΚ με Υπουργική Απόφαση που επιχειρεί να επικαιροποιήσει τα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προκάλεσε αναστάτωση τόσο στη Νοσηλευτική, όσο και στην Ιατρική κοινότητα.

Όπως επισημαίνει η ΠΑΣΟΝΟΠ, η χρονική στιγμή που επελέγη, το περιεχόμενο και η προχειρότητα με την οποία εκδόθηκε η συγκεκριμένη Απόφαση - μόνο ως μνημείο λαϊκισμού απέναντι στους Νοσηλευτές για την υφαρπαγή της ψήφου τους μπορεί να χαρακτηριστεί!

Αντίστοιχη προσπάθεια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση,  κομματικής χειραγώγησης κατέβαλε άλλωστε ο κ. Βορίδης και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με την απόπειρα δημιουργίας Επαγγελματικού Κλάδου μόνο για το μισό Νοσηλευτικό προσωπικό, που ωστόσο δεν ευοδώθηκε.

Με την επίμαχη Υπουργική Απόφαση, αφού γίνεται μνεία στα Επαγγελματικά Δικαιώματα των Νοσηλευτών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όπως αυτά έχουν ήδη κατοχυρωθεί με το ΠΔ 351/8-6-1989,  προστίθενται μια σειρά απλών πράξεων που έως σήμερα χαρακτηρίζονταν ως ιατρικές, με την επισήμανση ότι θα εκτελούνται σύμφωνα με τα… Νοσηλευτικά Πρωτόκολλα!

Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει θεσμοθετήσει επίσημα κανένα απολύτως Νοσηλευτικό Πρωτόκολλο ως προτυποποιημένη διαδικασία έως σήμερα, με αποτέλεσμα η εν λόγω πρόβλεψη να καθίσταται εκ των πραγμάτων ανεφάρμοστη!

Σε άλλο σημείο της Απόφασης ο Υπουργός αναφέρει ότι δίδεται στους Νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, τα οποία όμως μέχρι σήμερα ανήκουν ήδη στη λίστα των μη συνταγογραφούμενων, και ως εκ τούτου δε χρίζουν συνταγής.

Αυτό το τελευταίο μάλιστα, προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση Φορέων της Ιατρικής κοινότητας οι οποίοι προφανώς δε μπήκαν στη διαδικασία να διαβάσουν την επίμαχη Υπουργική Απόφαση πριν αποφασίσουν να αντιδράσουν, διαφορετικά θα διαπίστωναν πως πρόκειται για μια πρόβλεψη άνευ ουσίας και αντικειμένου, καθώς και σήμερα δύναται ο οποιοσδήποτε πολίτης να προμηθευτεί απλά παυσίπονα ή επιδεσμικό υλικό από το φαρμακείο της γειτονιάς του, χωρίς την ύπαρξη ιατρικής συνταγής.

Τη στιγμή λοιπόν που το ΕΣΥ  αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα ζητήματα βιωσιμότητας λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, τη στιγμή που 150 κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν κλειστά ενώ στη χώρα έχει χτυπήσει η επιδημία γρίπης, και ενώ κάθε χρόνο χάνονται τουλάχιστον 2.000 ψυχές οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, ο κ. Βορίδης κάνει ότι μπορεί προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο των Νοσηλευτών για να εκπληρώσει την προεκλογική του υπόσχεση ότι θα κάνει τα πάντα, για να μην πέσει η χώρα στα χέρια της Αριστεράς.

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα