Στο αρχείο η υπόθεση Χαϊκάλη με αναπάντητα ερωτήματα

Η πολύκροτη υπόθεση της καταγγελίας του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας του για να υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του Στ. Δήμα με απόφαση των εισαγγελικών αρχών τέθηκε στο αρχείο.

 

Το πολιτικό σκηνικό από την Παρασκευή «πήρε φωτιά», ωστόσο το κλείσιμο της υπόθεσης δεν έριξε το αναμενόμενο άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της καταγγελίας και τα αναπάντητα ερωτήματα συνεχίζουν να πλανώνται.

 

Τελικά επιχειρήθηκε ή όχι να χρηματισθεί ο Παύλος Χαϊκάλης ενόψει της Προεδρικής εκλογής. Η υπόθεση προσέλαβε πολλή μεγάλη δημοσιότητα και η εισαγγελία αν και όφειλε να καλύψει τα ερωτήματα των πολιτών με την απόφασή της δεν το κατόρθωσε.

 

Αυτό που απέμεινε, εκτός από τα αναπάντητα ερωτήματα των πολιτών, είναι η νέα έντονη πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Μιλώντας «στον ενικό», η νομική σύμβουλος του Παύλου Χαϊκάλη Έλενα Τζούλη έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα». «Από τον μέχρι σήμερα χειρισμό της υπόθεσης και από τις ενέργειες του κ. Παναγιωτόπουλου και του κ. Ντογιάκου, ήταν αναμενόμενο να τεθεί στο αρχείο. Για πρώτη φορά γινόμαστε μάρτυρες μίας καταγγελίας ενός βουλευτή του Ελληνικού κοινοβουλίου για απόπειρα δωροδοκίας του, με κατάθεσή του.

 

Εν συνεχεία έχουμε την παραδοχή της πράξης από τον δράστη Αποστολόπουλο, ο οποίος χρησιμοποίησε για να ελαφρύνει την θέση του τον ισχυρισμό ότι το έκανε για να δοκιμάσει τις ηθικές αντιστάσεις του κ. Χαϊκάλη και εν συνεχεία να τον καταγγείλει, χωρίς να λέει που. Ωστόσο πουθενά δεν τον κατήγγειλε. “Με πρόλαβαν” είπε», δήλωσε η κ. Τζούλη.

 

Μάλιστα, η νομική σύμβουλος του κ. Χαϊκάλη αποκάλυψε τι της είπε το πρωί της Δευτέρας ο εισαγγελέας κ. Ντογιάκος. «Παρουσία του κ. Χαϊκάλη, μας είπε: “Γιατί ζητάτε την άρση; Θα καθυστερήσει η διαδικασία, αφήστε την άρση. Η κατηγορία έχει αποδειχθεί. Ο Αποστολόπουλος έχει ομολογήσει. Εγώ προσωπικά κ. Χαϊκάλη σας πιστεύω και δεν τίθεται θέμα αμφιβολίας”. Και ρωτώ. Τι είναι αυτό που έκανε τον εισαγγελέα Ντογιάκο να αλλάξει γνώμη»;

 

Από την πλευρά του, ο συνήγορος του Γιώργου Αποστολόπουλου, Παύλος Σαράκης, ανέφερε ότι είναι απολύτως δικαιολογημένο το ότι η υπόθεση πήγε στο αρχείο. «Όσο σοβαρό ήταν το αντικείμενο της καταγγελίας του κ. Χαϊκάλη, τόσο ασόβαρη ήταν η στοιχειοθέτησή της.

 

Προσήλθε και έκανε μία καταγγελία, όπου θα ανέμενε κανείς ότι θα κατονόμαζε και εκείνον ο οποίος αποπειράται να τον δωροδοκήσει, όντας βουλευτής του Ελληνικού κοινοβουλίου. Αντιθέτως, καταθέτει ότι κάποιος γνωστός του και του Προέδρου τον προσέγγισε. Χωρίς να προσδιορίζει κανένα άλλο στοιχείο. Γνωρίζουν οι πάντες ότι όποιος καταγγέλλει κάποιο αδίκημα, τουλάχιστον δίνει μία περιγραφή», είπε ο κ. Σαράκης.

«Άνθρακες ο θησαυρός»

Το εισαγγελικό πόρισμα δεν επιβεβαίωσε τα λεγόμενα του βουλευτή των ΑΝΕΛ και έτσι η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

 

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο που συνέταξε το πόρισμα δεν επιβεβαιώνεται η δημόσια καταγγελία του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου και του βουλευτή του κόμματος Παύλου Χαϊκάλη ότι έγινε σε βάρος του τελευταίου απόπειρα δωροδοκίας.

 

Στις 6 σελίδες του πορίσματος που παραδόθηκε στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο αναφέρεται ότι από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι σε βάρος του Παύλου Χαϊκάλη έγινε απόπειρα δωροδοκίας, με φερόμενο ως δράστη κατά δήλωση του βουλευτή, τον Γιώργο Αποστολόπουλο.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο η καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή, όταν εκείνος που αποπειράται να δωροδοκήσει τον βουλευτή ταυτόχρονα καταγράφει με ήχο και εικόνα την επίμαχη συνάντηση, ενώ παράλληλα έχει φωνάξει να παρίστανται σε αυτή και άλλα δυο άτομα.

 

Επίσης δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρή η καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας όταν αναφέρεται από τον Παύλο Χαϊκάλη ότι ο φερόμενος ως δράστης της απόπειρας σε βάρος του ζήτησε να μεταβεί στο σπίτι του για να του δώσει 700 χιλιάδες ευρώ χωρίς καμία προφύλαξη. «Συνήθως οι δωροδοκίες γίνονται σε χώρους που κρατούνται μυστικοί και σε κάθε περίπτωση λαμβάνονται προφυλάξεις», αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα.

 

Ευθύνες για τους χειρισμούς αποδίδει ο εισαγγελέας στο πόρισμα του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Κομμένο καθώς όπως αναφέρει «όταν ειδοποιήθηκε από τον Παύλο Χαϊκάλη για την απόπειρα δωροδοκίας σε βάρος του και την επικείμενη συνάντηση Χαϊκάλη - Αποστολόπουλου όφειλε αμέσως να ενημερώσει τις αρχές και να παγιδεύσουν αυτές και όχι ο ίδιος το χώρο της συνάντησης (πατάρι στο ξενοδοχείο Πλαζ)».


Παράνομο το υλικό

 

Σε ότι αφορά το υλικό που παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές από τον κ. Χαϊκάλη ο εισαγγελέας αναφέρει ότι δεν μπορεί να το λάβει υπόψη του καθώς είναι παράνομο και προϊόν συρραφής, Όπως κατάδειξε η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα εγκληματολογικά της ασφάλειας.

 

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό του κ. Χαϊκάλη ότι κάποιος τρίτος μπορεί να ειδοποίησε στις 12 Δεκεμβρίου τον Γιώργο Αποστολόπουλο για να μην προσέλθει στο ραντεβού (όταν με εντολή της εισαγγελίας και της κρατικής ασφάλειας είχε παγιδευθεί το σπίτι του Χαϊκάλη) ο εισαγγελέας με νόημα αναφέρει ότι μέχρι τότε ούτε η εισαγγελία, ούτε οι αρχές γνώριζαν το όνομα του ανθρώπου που αποπειράται να δωροδοκήσει τον Χαϊκάλη γιατί ο ίδιος δεν το είχε πει ....

 

Η εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα σε ότι αφορά το σκέλος της υπόθεσης σχετικά με τις παράνομες καταγραφές, τις συρραφές του υλικού και την επεξεργασία του καλώντας τις προσεχείς ημέρες τόσο τον Παύλο Χαϊκάλη όσο και τον Λάκη Λαζόπουλο που κατά δήλωση του βουλευτή παρέλαβε το υλικό και το επεξεργάσθηκε.

 

Πολιτικές αντιδράσεις

 

Η ανακοίνωση του πορίσματος του εισαγγελέα προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κάνοντας λόγο για συμμαχία των δυο κομμάτων. Μάλιστα καταφέρθηκε κατά του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας επιμένει να καλύπτει τους βασικούς συνεργάτες του στην τρίτη κατά σειρά σκευωρία, αν και μοναδικός σκοπός τους ήταν η εφαρμογή ενός ακόμη σχεδίου ανωμαλίας. Μπροστά σ’ αυτά τα σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται, δεν διστάζουν να επιτεθούν ακόμη και στη Δικαιοσύνη».

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη δική του πλευρά υποστήριξε ότι «παρά την ομολογημένη απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, η παραπομπή στο αρχείο της υπόθεσης χωρίς προηγουμένως να έχει διαταχθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συνδιαλέξεων των εμπλεκομένων, γεννάει εύλογα ερωτήματα σε σχέση με την ορθότητα και την σκοπιμότητα της απόφασης».

 

Ο Πάνος Καμμένος άφησε αιχμές κατά της δικαιοσύνης σχολιάζοντας την απόφαση των δικαστικών αρχών να θέσουν στο αρχείο την έρευνα για τις καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας χρηματισμού του και ζήτησε την άμεση διενέργεια εκλογών.

Κόντρα Χαϊκάλη-Θεοδωράκη

 

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης επιτέθηκε κατά του Στ.Θεοδωράκη, υπονοώντας ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις χρηματισμού, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου του «Ποταμιού».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα