Σαμαράς - Νταβούτογλου: Αγκάθι το Κυπριακό

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις προκλήσεις που είχαν προηγηθεί από την τουρκική πλευρά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ωστόσο, στο επιχειρηματικό φόρουμ των δύο χωρών που ακολούθησε και πέρα από τις ιδιαίτερα φιλικές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για τις διμερείς σχέσεις, φάνηκε για μία ακόμη φορά ότι η τουρκική πλευρά δεν αλλάζει στάση και επιθυμεί να «μοιραστεί η πίτα» στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για το Κυπριακό απευθύνω έκκληση, ελάτε να επιλύσουμε το θέμα, να αξιοποιήσουμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο». Μάλιστα, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι όσο θα αναπτύσσονται οι οικονομικές σχέσεις και οι ανταλλαγές μεταξύ, των δύο χωρών, θα απομακρύνεται ο κίνδυνος θερμών επεισοδίων».


Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για τα πολυδιάστατα προβλήματα των δύο χωρών και έκρινε ότι ήταν αναγκαίο να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν από κοντά. «Εμείς μιλάμε με πλήρη ειλικρίνεια. Τα πάντα είναι δυνατό να συζητηθούν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα», δήλωσε.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μία σχέση που πρέπει να εξελιχθεί γιατί η Ελλάδα είναι από τους σημαντικότερους συνεργάτες και φίλους. Η στήριξη που θα προσφέρει ο ένας στον άλλον θα συμβάλλει στην ανάπτυξη των δύο οικονομιών», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου και επισήμανε ότι στα δύο προηγούμενα Συμβούλια υπογράφηκαν 25 συμφωνίες. Τόνισε μάλιστα ότι στόχος του είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και τα ψυχολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες.

Σαμαράς: Αναγκαίες οι σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο καλό επιχειρηματικό και επενδυτικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. «Είναι πράγματι πολυσήμαντη η σημερινή ημέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι η οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία είναι αναγκαίος πυλώνας στις διακρατικές σχέσεις» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.




«Οι σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης είναι αναγκαίες. Στόχος μας είναι η ευρύτερη ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σαμαράς και αναφέρθηκε στην πορεία της υγείας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη:

«Μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό είχα την ευκαιρία να τηλεφωνήσω στον ασθενούντα πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που όχι απλώς πάει καλύτερα αλλά σε λίγο θα είναι πλήρως αποθεραπευμένος, και του μετέφερα και τους χαιρετισμούς του κ. Νταβούτογλου» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η Ελλάδα διήλθε το έκτο και τελευταίο έτος συνεχούς ύφεσης, όπου οι θυσίες του λαού έφθασαν στο αδιανόητο για περίοδο ειρήνης επίπεδο να έχουμε χάσει πάνω από το 25% του ΑΕΠ.«Μέσα από το περιβάλλον της ύφεσης παλέψαμε και σήμερα έχουμε διπλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών», πρόσθεσε.

Στις δέκα το πρωί, Αντώνης Σαμαράς και Αχμέτ Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αμέσως μετά θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 15.00, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα