Διαθεσιμότητα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ: Παράταση ως την Δευτέρα

Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 10 Ιδρύματα έχουν αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας  αυτοαξιολογήσεις και ο κ. Αρβανιτόπουλος έχιε καταθέσει ήδη προς έγκριση στον πρωθυπουργό plan Β, για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια που αφορά σε  περίπου σε 1600 διοικητικούς υπαλλήλους.
Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ προχωρούν με διαφορετικούς ρυθμούς στην αποστολή των στοιχείων αυτο-αξιολόγησης, αλλά προειδοποιούν για το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Όπως ανακοίνωσε το συντονιστικό όργανο των πρυτάνεων, στην Ελλάδα η μέση αντιστοιχία είναι 3,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 ενεργούς φοιτητές, τη στιγμή κατά την οποία η διεθνής αναλογία είναι συντριπτικά καλύτερη (από 10 έως 65 υπαλλήλους ανά 100 φοιτητές). Με αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των 1.500 υποτιθέμενων πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων δεν έχει προκύψει από καμία αξιολόγηση, δεν είναι αιτιολογημένος και επομένως δεν μπορεί να είναι αποδεκτός.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το υπουργείο Παιδείας αντιτείνουν ότι μόνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 1.200 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Τη Δευτέρα το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για να δημοσιοποιήσει τις θέσεις των Πανεπιστημίων στο ζήτημα της κινητικότητας των διοικητικών υπαλλήλων, ενώ την επόμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος όπου θα καθοριστεί η στάση των ιδρυμάτων, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ακόμα και «λουκέτο στα πανεπιστήμια.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ ζητούν παράταση χρόνου για την αποστολή των στοιχείων της αυτοαξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι η υποστελέχωση των διοικητικών υπηρεσιών είναι τέτοια που οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν μέχρι τη Δευτέρα τις λίστες των αυτοαξιολογήσεων.

Plan b από το υπουργείο Παιδείας

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε χθες στον πρωθυπουργό plan b για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων στα Πανεπιστήμια, μετά και την διαφαινόμενη αδυναμία τους να ολοκληρώσουν την αυτοαξιολόγησή τους και να καταθέσουν τη λίστα με τα ονόματα. Περισσότερα από 10 ιδρύματα έχουν αποστείλει αυτο-αξιολογήσεις στο υπουργείο Παιδείας.

Μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε την Παρασκευή ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος με τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ, έθεσε τελεσίγραφο έως τη Δευτέρα για την αποστολή όλων των απαραίτητων στοιχείων της αυτοαξιολόγησης υπογραμμίζοντας ότι «τα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα οφείλουν να αξιολογήσουν τις δομές τους στα πλαίσια του νοικοκυρέματος του Δημόσιου Τομέα. Δώσαμε στα Ιδρύματα διεθνή κριτήρια και μεθοδολογία, ώστε, μέσα σε ένα ομολογουμένως ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες. Ήδη αρκετά από τα 36 Ιδρύματα έχουν αποστείλει εκθέσεις αυτοαξιολόγησης και αναμένω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανταποκριθούν και τα υπόλοιπα. Πρέπει όλοι να συμβάλουν στην εθνική προσπάθεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

Real.gr
Σχολιάστε το άρθρο: