Ρασαντέλ: Η off shore εταιρεία της Μονής Βατοπεδίου

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την σχέση της μονής Βατοπεδίου με την off shore εταιρεία «Ρασαντέλ» ο Στέλιος Γκρόζος, πρόεδρος της επιτροπής καταπολέμησης της μονιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, καθώς επιβεβαίωσε ότι η off shore εταιρεία είναι συμφερόντων της μονής.

Επιπλέον, ο κ. Γκρόζος ανέφερε ότι μέχρι τώρα και με εντολή του Εισαγγελέα, έχει ανοίξει το 60% των λογαριασμών που σχετίζονται με τη Μονή Βατοπεδίου στην Ελλάδα. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι και η εταιρεία Αστική Ανάπτυξη του κ. Πάπιστα, παραπέμπει και αυτή σε off shore εταιρεία.

Άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών

Εν τω μεταξύ, την άρση απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών επτά προσώπων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ δημοσίου και μονής Βατοπεδίου ζήτησε με έγγραφό του προς την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Κυριάκος Καρούτσος.

Το έγγραφο αφορά πρόσωπα από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, συμβολαιογράφους και δικηγόρους.

Επιπλέον, ο κ. Καρούτσος θα αποστείλει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή τα στοιχεία, από την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αφορούν στους λογαριασμούς της Μονής Βατοπεδίου, η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται ήδη στο γραφείο του, ενώ εκκρεμεί η διαβίβαση του σχετικού φακέλου από μία τράπεζα.

Παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά Ψάλτη, Εφραίμ και Αρσένιου

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπη παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης Μαρίνας Ψάλτη, του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου.

 

Σύμφωνα με την παραγγελία του κ. Κανελλόπουλου, τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης είναι παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος για την κα Ψάλτη και ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο.

Ο κ. Κανελλόπουλος επιφυλάσσεται για περαιτέρω απόδοση ποινικών ευθυνών σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων (απάτη σε βαθμό κακουργήματος) μετά το τέλος των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κανελλόπουλος διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για τυχόν ευθύνες τής κας Ψάλτη, που προέδρευε στη δίκη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, με αντικείμενο την αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του ελληνικού δημοσίου για την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας.

Ψωμιάδης: Η «παράγκα» της Αθήνας ευθύνεται για το «Βατοπέδιο»

Εύχομαι από σήμερα να αρχίσετε να λέτε την αλήθεια γιατί μέχρι τώρα λέγατε ψέματα» είπε προς τους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Επιτροπή, ο κ. Ψωμιάδης.

Στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης υποστήριξε ότι η υπόθεση δεν σχετίζεται με τη Θεσσαλονίκη και πως ό,τι διαχειρίστηκαν οι υπηρεσίες του, έγινε νομότυπα, χωρίς όμως ο ίδιος να λάβει γνώση.

Για ό,τι κι αν συνέβη, σημείωσε αμέσως μετά προς τους δημοσιογράφους ο κ. Ψωμιάδης, την ευθύνη έχει η «παράγκα» που -όπως είπε- δρούσε στην Αθήνα. Έκανε λόγο για επισκέψεις μοναχών στην πρωτεύουσα με στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του από το '99. «Αν υπάρχει παράγκα ή παρακράτος στην υπόθεση Βατοπεδίου, ψάξτε το στην Αθήνα», δήλωσε συγκεκριμένα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Επίσης είπε πως κανένας υπουργός, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από τη ΝΔ δεν φέρει ευθύνη. Με μια κίνηση συμψηφισμού ο κ. Ψωμιάδης απήλλαξε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Νίκος Τσούκαλης, από το ΣΥΡΙΖΑ.

"Εύχομαι από σήμερα να αρχίσετε να λέτε την αλήθεια γιατί μέχρι τώρα λέγατε ψέματα», είπε προς τους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην Βουλή ο κ. Ψωμιάδης.

Ανάκληση οικοδομικής άδεια για οικόπεδα της Μ. Βατοπεδίου

Την ανάκληση της οικοδομικής άδειας που είχε εκδοθεί για τα τρία οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου, τα οποία βρίσκονται στο δήμο Ωραιοκάστρου, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νίκος Μπάτος, επικαλούμενος σχετικό έγγραφο του τμήματος Πολεοδομίας Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Σε δήλωσή του, ο κ. Μπάτος τονίζει ότι «θα συνεχιστούν οι αγώνες του δήμου έως ότου οι εκτάσεις αυτές επιστραφούν οριστικά στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών του Ωραιοκάστρου».

Αλαβάνος: Να ξανακληθούν οι κ.κ. Εφραίμ και Αρσένιος

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει να επανακληθούν από την Εξεταστική Επιτροπή οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κ.Αλαβάνος αφού χαρακτήρισε την χθεσινή παρουσία στη Βουλή των κ.κ. Εφραιμ και Αρσένιου ως μεγάλη πρόκληση στον κοινοβουλευτισμό, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν υπακούσουν θα πρέπει να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους στην Εξεταστική Επιτροπή κι αν εξακολουθήσουν να αρνούνται να τους ασκηθεί δίωξη για ψευδομαρτυρία, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ελπίδα το αίτημα του κόμματός του να υποστηριχθεί και από τα άλλα κόμματα.

Επιστολή Μαρκογιαννάκη στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών για Εφραίμ και Αρσένιο

Επιστολή σε ό,τι αφορά στην στάση των γερόντων Εφραίμ και Αρσενίου απέναντι στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής απέστειλε η Επιτροπή και ο πρόεδρος της, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Εισαγγελέα

Με την από 22 Οκτωβρίου 2008 ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής συνεστήθη Εξεταστική Επιτροπή, η οποία ερευνά, στο σύνολό της, την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Την 24η Νοεμβρίου 2008 είχαν κληθεί να καταθέσουν ως μάρτυρες στην Επιτροπή μας ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, κατά κόσμον Βασίλειος Κουτσού και ο Μοναχός Αρσένιος, κατά κόσμον Αντώνιος Φίλος. Ούτοι εμφανισθέντες κατέθεσαν υπομνήματα. Παρά τις προτροπές από τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής για να καταθέσουν αυτοί αρνήθηκαν πεισμόνως. Σας διαβιβάζουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης, από τα οποία προκύπτει όλη η διαδικασία και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα