Τσίπρας - Κουβέλης: Τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις

Χθες ξέσπασε δημόσιος καβγάς μεταξύ των δύο κομμάτων της Αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς που αντάλλαξαν πυρά μέσω ανακοινώσεων και δηλώσεων, ενώ πίσω από τον δημόσιο λόγο υπάρχει ένα παρασκήνιο όπου όλα είναι ανοιχτά!

Η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει στα χέρια της - βάσει των κοινοβουλευτικών συσχετισμών - τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία, μετά το πρώτο φλερτ, ξαναγύρισε στη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι έπαιξε με τη διερευνητική εντολή, καταλογίζοντάς του παράλληλα «εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την ευρωζώνη».

Στην ανακοίνωσή της, η οποία συντάχθηκε χθες το μεσημέρι, και πριν από τη συνάντηση Παπούλια - Τσίπρα, η ΔΗΜΑΡ κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι διατύπωσε μαξιμαλιστικές θέσεις που ακυρώνουν οποιαδήποτε λύση. «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση», κατέληγε.

Λίγο αργότερα ήρθε και η απάντηση διά στόματος Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απευθυνόμενος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (αλλά στην πραγματικότητα ο στόχος ήταν η ΔΗΜΑΡ) δήλωσε: «Αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη ώστε να συνεχιστεί η λαίλαπα του Μνημονίου. Εμείς δεν θα προδώσουμε την ελπίδα του ελληνικού λαού για να πάρουμε τρία υπουργεία».

Την ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς συνόδευσαν σκληρά σχόλια. «Εμείς θεωρούμε ότι ο κ. Τσίπρας πέταξε στα σκουπίδια μια εντολή και την ευκαιρία να κάνει κάτι», λέει στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου.

«Ζήτησε από τον λαό να του δοθεί η δυνατότητα να χειριστεί μια εντολή και πήρε από τον λαό αυτό ακριβώς που ζήτησε. Εμείς του είπαμε "σε στηρίζουμε" και μπαίνουμε και μέσα αν θες, κι αυτός μέσα στη ζάλη, αντί να κάνει μια κυβέρνηση με άρωμα Αριστεράς, το πέταξε στα σκουπίδια. Το μόνο που ζητήσαμε ήταν να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ».

Στη συνεδρίαση των οργάνων της Δημοκρατικής Αριστεράς το βράδυ της Τετάρτης η ομοφωνία δημιούργησε «αφόρητη πλήξη», σύμφωνα με το σχόλιο αυτόπτη μάρτυρα. Το κλίμα φάνηκε ν' αλλάζει όμως στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ όταν η εντολή πέρασε στα χέρια Βενιζέλου.
Σύμφωνα με άλλα στελέχη, η ΔΗΜΑΡ, στην παρούσα φάση, θα πρέπει να επιμείνει σε μια οικουμενική κυβέρνηση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, «ακόμα και με τον Τσίπρα πρωθυπουργό», και στη θέση του υπουργού Οικονομικών έγκυρους οικονομολόγους όπως τα στελέχη του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης και ο καθηγητής Γιώργος Σταθάκης.

Τα ίδια στελέχη θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ένα «πολύ καλό βήμα» με την επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας δεν μιλάει για καταγγελία του Μνημονίου αλλά για «επανεξέταση του πλαισίου της υπάρχουσας στρατηγικής». Αλλα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς πιστεύουν ότι θα πρέπει να συνδράμουν στην εθνική προσπάθεια, ακόμα και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
«ΣΑΝ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ». Στην Κουμουνδούρου, το πρώτο σχόλιο στελεχών για την πρόταση Κουβέλη περί οικουμενικής κυβέρνησης είναι ότι πρόκειται για «μια παραλλαγή της πρότασης Βενιζέλου και δεν έχει καμία σχέση με τα πέντε σημεία που βάλαμε ως προϋποθέσεις για τη συμμετοχή μας σε αυτή». Ενα από αυτά είναι η καταγγελία του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων.
Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και η δήλωση Τσίπρα, μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον κ. Βενιζέλο στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής.
Στην επισήμανση ότι στην επιστολή προς τους ευρωπαίους εταίρους δεν υπάρχει καμία αναφορά σε καταγγελία του Μνημονίου, στελέχη της Κουμουνδούρου απαντούν ασαφώς πως «δεν είναι δυνατόν να διατυπωθεί έτσι ακριβώς» ενώ διαβεβαιώνουν ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ». Οπως μάλιστα επιμένει χαρακτηριστικά στέλεχος του κόμματος, «τους σφάζουμε με το μπαμπάκι».
«Κοντά στη δική μας πρόταση», αποτίμησε την πρόταση Κουβέλη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, ότι είναι πρόταση που αποτελεί παραλλαγή της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», την απέρριψε. Μάλιστα έκανε λόγο για ''σαφή μεταστροφή» του κ. Κουβέλη σε σχέση με την προχθεσινή θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης της Αριστεράς.
Νωρίτερα πάντως σε επιστολή του προς τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε μετακινηθεί από τη θέση του για άμεση κατάργηση του Μνημονίου κάνοντας λόγο για «επανεξέταση» του στρατηγικού του πλαισίου.
Η αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πρόταση Κουβέλη, η οποία πάντως εκφράστηκε με σχόλιο κύκλων του και όχι επισήμως, προκάλεσε την αντίδραση της ΔΗΜΑΡ, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα χωρίς τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται να κλείνει επί του παρόντος και μάλλον πρόωρα ένα παράθυρο που άνοιξε για τον σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα που θα έβγαζε τη χώρα από το χάος της ακυβερνησίας.
Ενα ακόμη εμπόδιο για την επιτυχή έκβαση της σύσκεψης υπό τον Προεδρο της Δημοκρατίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας αποτελεί η διαφαινόμενη άρνηση του κ. Τσίπρα να παραστεί σε σύσκεψη στην οποία θα μετάσχει και ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος. Από την πλευρά της Προεδρίας της Δημοκρατίας κατέστη σαφές αναφορικά με τη σύνθεση της σύσκεψης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακολουθήσει όσα προβλέπονται από το Σύνταγμα της χώρας, άρα θα απευθύνει πρόσκληση και προς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη αλλά διαφωνεί με την «καρδιά του μνημονίου» και σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο δηλώνει διατεθειμένος να διαπραγματευτεί με την τρόικα ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

«Διαφωνώ πλήρως με αυτό που λέμε καρδιά του μνημονίου. Κι άλλη λιτότητα θα μας κάνει τριτοκοσμική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας καταστροφική ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
«Το μέλλον της Ευρώπης και όλου του κόσμου δεν είναι η βάρβαρη λιτότητα» σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Το CNBC αναφέρει και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτη δύναμη σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών. Επίσης, γίνεται αναφορά στην επιστολή που έστειλε ο επικεφαλής του Συνασπισμού στις Βρυξέλλες, καλώντας σε επανεξέταση των όρων του μνημονίου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα