Βενιζέλος: Την Κυριακή "αρχίζουμε"!

«Tην Κυριακή αρχίζουμε ανανεωμένοι συναισθηματικά και πολιτικά», δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσιάζοντας τις θέσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, κάλεσε τους φίλους του Κινήματος να προσέλθουν στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου, χαρακτηρίζοντας «γιορτή της δημοκρατίας» την διαδικασία της Κυριακής. Στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η νίκη και η πρωτιά, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στην πρόσκλησή του για πανστρατιά στις εκλογές της Κυριακής, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε: «Στην πραγματικότητα η πρόσκληση αυτή ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε με όλους του ενεργητικούς πολίτες που βιώνουν την κρίση, έχουν παράπονα, αγανακτούν πολύ συχνά, αλλά ξέρουν στο βάθος του μυαλού τους ότι μόνο μέσα από την πολιτική διαδικασία μπορούμε να βρούμε τη λύση στο μεγάλο εθνικό μας πρόβλημα».

Ο κ. Βενιζέλος, ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, θα έχει μπροστά του μια πολύ σύντομη προεκλογική περίοδο για να ανατρέψει τα άσχημα ποσοστά που συγκεντρώνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις, έως τις εθνικές εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι θα «κλειδώσουν» για την τελευταία Κυριακή του Απριλίου ή την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Ενδεικτική των προθέσεων του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν η επιλογή του να δώσει τη συνέντευξη Τύπου με φόντο όχι τον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά μια λευκή «σελίδα» με μία πράσινη ευθεία γραμμή. Στον τοίχο ήταν γραμμένο το σύνθημα «Αρχίζουμε».

Στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε, τόνισε ότι η διαδικασία της Κυριακής πρέπει να θυμίσει γιορτή Δημοκρατίας, αν και σημείωσε ότι δεν την θεωρεί καθοριστική μέρα για το ΠΑΣΟΚ, αλλά μια ευκαιρία να καταγραφεί η ενότητα, η πρόθεση για ανανέωση και η υπευθυνότητα.

Απηύθυνε πρόσκληση σε όλους τους φίλους να έρθουν «να ξανασφίξουμε τα χέρια», όχι μόνο για την εκλογική επιτυχία του ΠΑΣΟΚ, αλλά για τη στήριξη της πατρίδας.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστέρας, ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε. «Ελπίζω ότι η απάντηση που θα δοθεί την Κυριακή να είναι καθαρή απάντηση που δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον αντικαταστάτη του στο υπουργείο των Οικονομικών, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «έχει συζητηθεί, θα συζητηθεί, θα γίνει αυτό με τον καλύτερο τρόπο και με τον πιο, αν θέλετε, ομαλό και αξιόπιστο τρόπο και για τους εταίρους μας. Αλλά, οι διαδικασίες ευτυχώς έχουν ολοκληρωθεί. Έχουμε τις εγκρίσεις από όλα τα όργανα και έτσι μπορώ να πω ότι έκλεισα τον κύκλο μου στο υπουργείο Οικονομικών».

Ο κ. Βενιζέλος δεν προσδιόρισε με ακρίβεια τον χρόνο των εκλογών, ωστόσο κινήθηκε εντός του γνωστού χρονοδιαγράμματος για το τέλος Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου.

Προανήγγειλε ότι θα στηθούν πολλές κάλπες σε όλη την Ελλάδα για τις εσωκομματικές εκλογές, γιατί όπως είπε το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται συσπείρωση και αναπτέρωση του ηθικού.

«Πρέπει να σπάσουμε αυτόν τον φραγμό που πάνε μας βάλουν, της σιωπής και της ακινησίας. Δεν πρέπει να φοβηθεί κανείς διαφόρους οπαδούς άλλων κομμάτων, οι οποίοι δυστυχώς εφαρμόζουν ακροδεξιές και φασιστικές πρακτικές, παρ' οτι προέρχονται από την Αριστερά πολλοί από αυτούς, που θέλουν να καταστήσουν πεδίο βίαιης αντιπαράθεσης τέτοιες δημοκρατικές διαδικασίες».

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι όταν αναλάβει και τυπικά τα καθήκοντα του «θα κινηθούμε συλλογικά, ομαδικά, θα είμαστε όλοι μαζί, όπως είπα στη δήλωση μου μετά την αναγόρευση μου σε υποψήφιο θα είμαι δίπλα σε όλους και όλοι θα είναι δίπλα μου και αυτό θα το κάνω πράξη. Γιατί έχω μια πεποίθηση για το πως πρέπει να είναι το κόμμα. Τι σημαίνει ανοιχτό, δημοκρατικό, συλλογικό κόμμα, τι σημαίνει αξιοκρατία, διαφάνεια, αυτοκάθαρση του πολιτικού συστήματος, να μην υπάρχει λαθρεμπόριο επιρροής από πουθενά, αλλά να υπάρχει μια δημοκρατία της ευθύνης».

Για τα σενάρια συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει μια λύση υπεύθυνη και προοδευτική και κάλεσε το λαό να αξιολογήσει πρόσωπα και πολιτικές θέσεις και να αποφασίσει αν η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρή πολιτική διεύθυνση, από ξεκάθαρο λόγο, από ικανότητα διαπραγμάτευσης σε έναν πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνή συχετισμό δυνάμεων.

Πρόσθεσε ακόμα ότι με τον κ. Παπαδήμο είχε και έχει «μια εξαιρετική συνεργασία».

Καλά λόγια επιφύλαξε και για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Είναι μια μεγάλη φυσιογνωμία της γερμανικής πολιτικής ζωής και εφόσον η Γερμανία είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη είναι και μια μεγάλη ευρωπαϊκή πολιτική φυσιογνωμία γιατί ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παίζει εκ των πραγμάτων βαρύνοντα ρόλο.

Του έχω πει πολλές φορές ότι «χαίρομαι γιατί πάντα ήσουν πάρα πολύ ειλικρινής και καθαρός απέναντι μου».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επανόδου στο ΠΑΣΟΚ βουλευτών που διαγράφηκαν, είπε ότι κάθε περίπτωση θα αντιμετωπιστεί ξεχωριστά, αλλά μετά τις εκλογές της 18ης Μαρτίου και την ανάδειξή του ως προέδρου του Κινήματος.

Σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο του απερχόμενου προέδρου Γιώργου Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει αναφερθεί στο θέμα αυτό στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη. Και πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί «στοιχείο της φυσιογνωμίας και της ιστορίας» του Κινήματος και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο. Επίσης είπε ότι θα είναι στους εκλογικούς συνδυασμούς του Κινήματος στις προσεχείς εκλογές, σε όποιο ψηφοδέλτιο επιλέξει.

Ενόψει των εκλογών, πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να τεθούν δύο καθοριστικοί εθνικοί στόχοι, ο στόχος της αλήθειας και της ειλικρίνειας και ο στόχος της αλληλεγγύης. Πρέπει, υπογράμμισε, να ανοίξουμε πόλεμο, το μέτωπο της αλήθειας με το μέτωπο της υποκρισίας, της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Δεν μπορούμε, τόνισε, να συμφωνήσουμε με τον δεξιό και ακροδεξιό λαϊκισμό και τον αριστερό τυχοδιωκτισμό.

Η χώρα, ανέφερε επίσης, χρειάζεται ισχυρή διεύθυνση και χαρακτήρισε «φενάκη» όσα λέγονται περί επαναδιαπραγμάτευσης. Επέκρινε, εξάλλου τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τη στάση που τηρεί, τονίζοντας  ότι είναι αδιανόητο να συμφωνείς και να λαμβάνεις κοινές αποφάσεις, όπως επίσης και να ψηφίζεις και μετά να λες ότι δεν με εκφράζει και ότι θα επαναδιαπραγματευτείς.

Παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στα δύο χρόνια διακυβέρνησης, καθώς υπήρξαν και καθυστερήσεις και αμφιθυμίες, επισήμανε όμως και αντίστοιχες ευθύνες των ευρωπαίων εταίρων.

Τόνισε επίσης ότι είναι εύκολο σε κάποιον να κάνει τον προφήτη εκ των υστέρων, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ επωμίσθηκε μονομερώς το μεγάλο μέρος της ευθύνης, αλλά η ευθύνη ανήκει σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Σε αυτή την περίοδο, είπε, φέραμε τη χώρα σε κατάσταση απελπισίας, ταπείνωσης και απόγνωσης.

Μετά το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, μπορούμε να πούμε στον Έλληνα «ψηλά το κεφάλι» και ότι «έχεις ξανά μια ευκαιρία» και αυτή την ευκαιρία, πρόσθεσε, δεν πρέπει να τη σπαταλήσουμε, διότι, όπως είπε, η δεύτερη πλάνη είναι «χείρων της πρώτης».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα μπορούσε να κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που θα αναδειχτεί πρώτο κόμμα, ενώ ισχύει το μνημόνιο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το μνημόνιο δεν είναι το τέλος της πολιτικής και της ιδεολογίας, ούτε καν το τέλος της κρίσης. Περιλαμβάνει είπε πολλά που θα έπρεπε να είχαμε κάνει μόνοι μας και το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσεις να προτείνεις μεγάλες και υπεύθυνες πολιτικές και γι αυτό ετοιμάζεται το ΠΑΣΟΚ και υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν.

Στις εκλογές, είπε, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο λαός πρέπει να απαντήσει σε ορισμένα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως ποιο πρόσωπο θεωρείο κατάλληλο για πρωθυπουργό της χώρας, ποια ομάδα πολιτικών στελεχών είναι καλύτερη, ποιος πρέπει να είναι ο συσχετισμός δυνάμεων στη Βουλή, πως πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα κλπ. Ενώ πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

Εμείς, ανέφερε επίσης ο κ. Βενιζέλος, προτείνουμε ο λαός να σταθμίσει τα δεδομένα και να επιλέξει να δώσει στο ΠΑΣΟΚ τη δυνατότητα να οργανώσει μια υπεύθυνη και προοδευτική λύση.

Για το θέμα της μοναδικής, δικής του, υποψηφιότητας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτή προέκυψε μέσα από τη διαδικασία του Εθνικού Συμβουλίου και με εφαρμογή του  καταστατικού του Κινήματος.

Σε ερώτηση, εξάλλου, πως θα αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οργανώσεις του, οι οποίες δυσκολεύονται να οργανώσουν την ψηφοφορία της Κυριακής, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «εδώ αντιμετωπίσαμε το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μικρά προβλήματα του ΠΑΣΟΚ που είναι και πολύ πιο εύκολα;».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Πολιτική

ΤΑ ΝΕΑ
Σχολιάστε το άρθρο: