Καιρός: Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα έως τις 17 Ιουλίου – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν

Καιρός: Οι μέγιστες θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα έως τις 17 Ιουλίου – Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για επιμονή των υψηλών θερμοκρασιών το επόμενο χρονικό διάστημα, χωρίς πάντως να κάνουν λόγο για κύμα καύσωνα. Σε αυτό που συμφωνούν είναι: «πολλή ζέστη και με διάρκεια».

Για «πολλή ζέστη, όμως χωρίς ακρότητες, αλλά με επιμονή», μιλά ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως γράφει σε ανάρτησή του, «μπορεί να μην φαίνεται σε βάθος προγνωστικού ορίζοντα (έως περίπου τις 22 Ιουλίου) κάποιος ακραίος καύσωνας, φαίνεται όμως ότι θα διατηρηθούν περίπου οι θερμοκρασίες που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες, με μικρά “σκαμπανεβάσματα”. Άρα, όπως είναι λογικό, θα μας κουράσει αυτό το παρατεταμένο διάστημα ζέστης».

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο:

Αθήνα:

Παρασκευή 12 Ιουλίου: 38-39°C
Σάββατο 13 Ιουλίου: 38°C
Κυριακή 14 Ιουλίου: 39-40°C
Δευτέρα 15 Ιουλίου: 38-39°C
Τρίτη 16 Ιουλίου: 39°C
Τετάρτη 17 Ιουλίου: 39-40°C

Θεσσαλονίκη:

Παρασκευή 12 Ιουλίου: 36-37°C
Σάββατο 13 Ιουλίου: 36-37°C
Κυριακή 14 Ιουλίου: 36-37°C
Δευτέρα 15 Ιουλίου: 37-38°C
Τρίτη 16 Ιουλίου: 39-40°C
Τετάρτη 17 Ιουλίου: 39-40°C

Πάτρα:

Παρασκευή 12 Ιουλίου: 36°C
Σάββατο 13 Ιουλίου: 36°C
Κυριακή 14 Ιουλίου: 36°C
Δευτέρα 15 Ιουλίου: 36°C
Τρίτη 16 Ιουλίου: 40-41°C
Τετάρτη 17 Ιουλίου: 41-42°C

Ηράκλειο:

Παρασκευή 12 Ιουλίου: 33-34°C
Σάββατο 13 Ιουλίου: 32°C
Κυριακή 14 Ιουλίου: 33-34°C
Δευτέρα 15 Ιουλίου: 32-33°C
Τρίτη 16 Ιουλίου: 34°C
Τετάρτη 17 Ιουλίου: 35-36°C

Λάρισα:

Παρασκευή 12 Ιουλίου: 39-40°C
Σάββατο 13 Ιουλίου: 39-40°C
Κυριακή 14 Ιουλίου: 40-41°C
Δευτέρα 15 Ιουλίου: 40°C
Τρίτη 16 Ιουλίου: 40°C
Τετάρτη 17 Ιουλίου: 41-42°C

«ΥΓ(1) : Οι θερμοκρασίες είναι ενδεικτικές και κατά μέση τιμή, επομένως ενδέχεται να υπάρξουν μικροδιαφορές με τις πραγματικές. ΥΓ(2) : Όσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να υπάρξουν μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με τις θερμοκρασίες που τότε θα σημειωθούν», καταλήγει ο κ. Καλλιάνος.

 

 
Ο υδράργυρος τα επόμενα 24ωρα θα ανέβει, προειδοποιεί και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς εξηγώντας πως οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να υποχωρήσουν.

«Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου» εξηγεί σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Όπως παράλληλα εξηγεί αναφερόμενος στον καιρό των επόμενων ημερών «διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους».

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά αναλυτικά:

Μέχρι το Σάββατο, αν και εξασθενούν οι άνεμοι, διατηρείται η “σφήνα” του μελτεμιού στο Αιγαίο και οι θερμοκρασίες στα ανατολικά βρίσκονται μεν σε υψηλά, αλλά σχετικά ανεκτά επίπεδα, κυρίως σε ότι αφορά στις ελάχιστες τιμές τους. Βέβαια σε τοπικό επίπεδο δεν θα λείψουν τοπικά οι 40 με 41°C στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.
Στην περαιτέρω προοπτική υπάρχει τάση των θερμών αερίων μαζών που βρίσκονται στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της χώρας να καλύψουν πολλές περιοχές, που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του υδραργύρου.

Η κατάσταση αυτή θα επανεκτιμηθεί μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακο.
 
Για πολλή ζέστη και με διάρκεια κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας παράλληλα πως «αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά κι όχι μόνο».

Ειδικότερα, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης γράφει στην ανάρτησή του:

«Ο Ιούλιος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους για τη χώρα μας αλλά και ο μήνας με ελάχιστες γενικά βροχές. Φαίνεται λοιπόν ότι θα επιβεβαιωθεί η φήμη του και μάλιστα με τον εντονότερο τρόπο μιας κι όσο μπορούμε να κοιτάξουμε στο βάθος του προγνωστικού τούνελ, δε φαίνονται ούτε δροσιές μα ούτε και βροχές. Αν σε όλο αυτό το σκηνικό προσθέσουμε και τα μελτέμια και λάβουμε υπόψη μας και την έντονη ξηρασία που έχει προηγηθεί, καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες όχι μόνο ευχάριστες δεν θα είναι, αλλά αντιθέτως θα είναι και πολύ επικίνδυνες μιας και ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι πολύ υψηλός και για πολλές πολλές ημέρες.

Τα όσα περιγράψαμε μόλις αποτυπώνονται και στο “διάγραμμα της αλήθειας” όπως συνηθίζω να αποκαλώ τα πολλαπλά τρεξίματα των μετεωρολογικών μοντέλων μιας και τα διαφορετικά σενάρια που αυτά ξεδιπλώνουν μπορούν να σε οδηγήσουν με καλές πιθανότητες στον επικρατέστερο τύπο καιρού.

   
Με την κόκκινη γραμμή σημειώνουμε τη μέγιστη θερμοκρασία που συνηθίζουμε να συναντάμε σε αρκετές περιοχές της χώρας μας την εποχή στην οποία βρισκόμαστε και είναι οι περίπου 35 βαθμοί.

Με την μαύρη καμπύλη έχουμε τη μέση τιμή από όλα τα σενάρια και για την οποία σημειώνουμε ότι είναι πάνω από τους 35 βαθμούς, αλλά και γύρω από τους 40.

Δεν μιλάμε για ακραία ζέστη, αλλά όπως τονίζουμε κάθε καλοκαίρι, η ζέστη λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση του ανθρώπινου οργανισμού και η μεγάλη διάρκεια κουράζει αρκετά τον ανθρώπινο οργανισμό κι όχι μόνο.

Αφήνουμε στην άκρη για τις επόμενες 10 με 15 ημέρες δραστηριότητες που επιβαρύνουν τον ανθρώπινο οργανισμό, ενυδατωνόμαστε σωστά και σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις ιατρικές οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να αναζητούμε όταν καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά κι όχι μόνο.

Υπομονή, είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και πλέον έχουμε αντιληφθεί προς τα που τραβάνε τα καλοκαίρια στη χώρα μας.

Η Φύση έχει τους μηχανισμούς να επαναφέρει την κανονικότητα απλά αυτό δεν θα γίνει με ήπιο τρόπο και θα πρέπει να θωρακιστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα