Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Δύσκολο τριήμερο με χιονοπτώσεις και παγετό – Συναγερμός για Αττική

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Δύσκολο τριήμερο με χιονοπτώσεις και παγετό – Συναγερμός για Αττική

Ψυχρή εισβολή με μεγάλη διάρκεια θα φέρει η κακοκαιρία Μπάρμπαρα που αναμένεται να «σαρώσει» τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χιόνια, ολικός παγετός και χαμηλές θερμοκρασίες που θα φτάσουν έως και -15 σε ορισμένες περιοχές θα φέρει η κακοκαιρία, ενώ οι προβλέψεις «βλέπουν» χιόνια μέχρι και το κέντρο της Αθήνας.

 Σε αυξημένη ετοιμότητα Περιφέρειες και Δήμοι, ενώ ήδη υπάρχουν επιχειρησιακά σχέδια για πυκνές χιονοπτώσεις, με την Πολιτική Προστασία να εκδίδει οδηγίες για τους πολίτες προτρέποντάς τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Αυστηρούς ελέγχους ήδη από το πρωί του Σαββάτου προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός καθώς είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες. Όπως επισήμανε είναι πιθανό να απαγορευτεί η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων σε περιοχές με ιδιαίτερη χιονόπτωση.

Πώς θα εξελιχτεί η κακοκαιρία - Η πρόγνωση ανά ημέρα
 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, ο μετεωρολόγος του σταθμού Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για πολύ ψυχρές αέριες μάζες που κινούνται γρήγορα που θα απασχολήσουν το σύνολο της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες. Ένα από τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα θα είναι ο υψηλός παγετός -σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί και ολικός παγετός, που θα έχει υψηλή διάρκεια, ενδεχομένως και μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Αύριο Σάββατο, τα ξημερώματα θα ξεκινήσουν τα χιόνια στη Βόρεια και Κεντρική χώρα. Νωρίς το πρωί, από τις 8:00 και έπειτα οι χιονοπτώσεις κατεβαίνουν πιο νότια και θα «χτυπήσουν» την οροσειρά της Πίνδου και θα εισβάλλουν και προς την Πελοπόννησο.

 Στη συνέχεια προς τις 11 το πρωί, θα ανοίξει πρόσκαιρα ο καιρός και από το μεσημέρι και έπειτα, όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, θα ξεκινήσει το κυρίως κύμα κακοκαιρίας.

Χιόνια και στην Αττική - Πότε θα αρχίσουν

Από το απόγευμα και έπειτα θα αρχίσουν οι χιονοπτώσεις σε Μακεδονία, Θεσσαλία, ένα μέρος της Πελοποννήσου, αλλά και στην Αττική. Προς τα μεσάνυχτα, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, με μια μικρή όμως υποχώρηση.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας «καθαρίζει», με την κακοκαιρία να χτυπά μέρος της Χαλκιδικής, της Θεσσαλίας (Μαγνησία, Σποράδες), της Εύβοιας, της Αττικής και της Πελοποννήσου.

 
Το πρωί της Κυριακής, η κακοκαιρία θα εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος της χώρας, περιλαμβανομένης της Αττική, με την εικόνα να παραμένει ίδια και το μεσημέρι και το απόγευμα. Πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Θεσσαλία, την Αττικοβοιωτία και στην Εύβοια. Προς το βράδυ της ίδιας ημέρας, χιονοπτώσεις αναμένονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, με τα Βόρεια Προάστια να επηρεάζονται. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στο κέντρο της Αθήνας προς τις 23:00, αλλά και προς τα Νότια Προάστια. Όπως είπε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξει η ανάγκη για αντιολισθητικές αλυσίδες και στο κέντρο της Αθήνας. «Θέλει πολύ προσοχή, στο σύνολο του νομού Αττικής, είναι πολύ πιθανό να έχουμε και χιονοστρώσεις», εξήγησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

 

Τη Δευτέρα, ο κύριος όγκος της κακοκαιρίας μεταφέρεται προς το Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει και η Αττική και η Εύβοια στο πεδίο, με πυκνές χιονοπτώσεις να αναμένονται σε αρκετά σημεία της χώρας.

 Σύσταση για περιορισμό μετακινήσεων και αλυσίδες

Την ίδια ώρα, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας υπάρχει ισχυρή σύσταση για περιορισμό μη αναγκαίων μετακινήσεων σε Αττική, Εύβοια και Σποράδες την Κυριακή. Εξετάζεται, ταυτόχρονα, το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε κομβικές οδικές αρτηρίες.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, ο Ευάγγελος Τουρνάς, ο Στέλιος Πέτσας, ο Λευτέρης Οικονόμου και η ηγεσία ΕΛ.ΑΣ-Πυροσβεστικής.  Για το Σάββατο έχει προγραμματιστεί, για τις 12:00, νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, όπου και θα ληφθούν αποφάσεις για σχολεία και τηλεργασία στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο. Θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Ο οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας
 

Μεγάλη προσοχή συνιστά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ζητώντας από τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ενώ όταν τις κάνουν να ντυθούν καλά και να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στο όχημα τους.

 Αναλυτικά οδηγίες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού η ΓΓΠΠ συστήνει στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO