Βαρομετρικό χαμηλό με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Προειδοποίηση Μαρουσάκη - Αρναούτογλου

Βαρομετρικό χαμηλό με βροχές, καταιγίδες και χιόνια - Προειδοποίηση Μαρουσάκη - Αρναούτογλου

Σήμερα καθώς ένα βαρομετρικό χαμηλό θα πλησιάσει τη χώρα μας από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από το βράδυ και από τα δυτικά.

Βαρομετρικό χαμηλό από την Κεντρική Μεσόγειο θα προκαλέσει ένα κύμα κακοκαιρίας με χιόνια και καταιγίδες στη χώρα μας, με τον καιρό να είναι «μανιασμένος» από σήμερα έως το Σαββατοκύριακο 28-29.01.2023, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr.

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, αλλά και οι πολύ ενισχυμένοι τοπικά άνεμοι.

 Την Τετάρτη 25/01 το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται στον Κόλπο της Σύρτης (Τυνησία-Λιβύη). Από εκεί θα κινηθεί προς τη Νότια Ιταλία, όπου την Πέμπτη 26/01 θα ενισχυθεί, ενώ την Παρασκευή 27/01 θα αποκτήσει ανατολική τροχιά προς τη χώρα μας.

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 25/01 βροχές αναμένονται αρχικά κυρίως στα Επτάνησα και στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας, εκτός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν τοπικά στα Επτάνησα και ενδεχομένως σε παράκτια τμήματα της βορειοδυτικής χώρας και θα εκδηλωθούν καταιγίδες.

Το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν στην Ήπειρο, στη Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. Τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας (με ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 900 μέτρα στα βόρεια και πάνω από τα 1.300 μέτρα στα υπόλοιπα), αλλά προς το βράδυ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 600 μέτρα). Αξιόλογες θα είναι οι χιονοπτώσεις σε μεγάλες πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.

Μαρουσάκης: «Χιόνια σε πολύ χαμηλά υψόμετρα και κίνδυνος για πλημμύρες»

Προ των πυλών είναι η πολική μπάλα που θα φέρει διαδοχικές κακοκαιρίες στη χώρα μας με χαμηλές θερμοκρασίες, βροχές και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα. Ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης έκανε λόγο για τρία στάδια στα οποία θα «χτυπήσει» μάλιστα προειδοποίησε και για πλημμύρες.

Αναλυτικά

ΠΟΥ ΘΑ "ΧΤΥΠΗΣΕΙ" Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ - ΧΑΡΤΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

 Επιδείνωση έχει παρουσιάσει ήδη ο καιρός στη χώρα μας με τις πρώτες καταιγίδες να εκδηλώνονται στο Ιόνιο.
Την κακοκαιρία που αναμένουμε θα μπορούσαμε να την διακρίνουμε σε τρία στάδια για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών.

 ΣΤΑΔΙΟ 1 - ΤΕΤΑΡΤΗ 25/1/2023

 Στο επίκεντρο των ισχυρών φαινομένων (βροχές - καταιγίδες - χιόνια - επικίνδυνοι άνεμοι) θα βρεθεί η δυτική Ελλάδα.

 ΣΤΑΔΙΟ 2 - ΠΕΜΠΤΗ 26/1/2023

 Στο επίκεντρο της ισχυρής κακοκαιρίας θα βρεθεί το σύνολο της χώρας. Αυξημένος κίνδυνος για πλημμυρικά επεισόδια στο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Χαλκιδική, την ανατολική Μακεδονία - Θράκη, ανατολικό - βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα. Χιόνια στα περισσότερα ορεινά ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα από τη Λαμία και πιο πάνω με ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω. Αυξημένες πιθανότητες για απαγορευτικό απόπλου κυρίως στο Αιγαίο (εντάσεις ανέμου μεγαλύτερες των 8 μποφόρ).

 ΣΤΑΔΙΟ 3 - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27/1/2023 ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 28/1/2023

 Αρχικά οι ισχυρές καταιγίδες θα επηρεάζουν το ανατολικό - νοτιοανατολικό Αιγαίο με αυξημένες πιθανότητες για πλημμυρικά επεισόδια. Από το μεσημέρι της Παρασκευής νέα επιδείνωση του καιρού στο σύνολο της δυτικής - κεντρικής - νότιας χώρας. Το Σάββατο προς το απόγευμα - βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο και τα δυτικά.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άστατος καιρός θα διατηρηθεί και την Κυριακή από το ύψος της Χαλκιδικής και πιο νότια με τα φαινόμενα όμως σαφώς να είναι αρκετά πιο ήπια με μια επιφύλαξη προς τα δυτικά όπου ίσως υπάρξει μια νέα ένταση των φαινομένων χωρίς όμως ακόμη να έχουμε "σταθερά" προγνωστικά στοιχεία.

 Ακολουθεί χάρτης με την πορεία των βροχοπτώσεων όπου στο κάτω μέρος υπάρχει κλίμακα που δηλώνει τον όγκο νερού σε τόνους ανά στρέμμα ανάλογα τον χρωματισμό.

 Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!

Σάκης Αρναούτογλου: Προσοχή! Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στα Επτάνησα τις επόμενες ώρες

O Σάκης Αρναούτογλου συστήνει προσοχή με ανάρτησή του στο Facebook.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι επικίνδυνα ειδικά στα Επτάνησα και κυρίως σε Κεφαλλονιά και Ζάκυνθο με ισχυρές καταιγίδες.

 Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:
«Φίλες και φίλοι καλημέρα!

Mεγάλη Προσοχή στα έντονα αλλά και δυνητικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές – καταιγίδες) το ερχόμενο 24ωρο και μέχρι τις πρωινές ώρες της Πέμπτης στα νότια Επτάνησα και κυρίως στο Νομό Κεφαλληνίας και νομό Ζακύνθου!
Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου»

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO