Γιατί έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι: Τι λένε Μαρουσάκης, Αρνιακός για την κακοκαιρία Eva

Γιατί έπεσαν έξω οι μετεωρολόγοι: Τι λένε Μαρουσάκης, Αρνιακός για την κακοκαιρία Eva

«Βροχή» έπεσαν οι ειδοποιήσεις από το 112, ενώ οι αρχές ήταν σε επιφυλακή για την επέλαση της κακοκαιρίας Eva, η οποία τελικά δεν αποδείχθηκε όσο «άγρια» είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι. Πρώτος, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, έσπευσε να εξηγήσει τι συνέβη και έκανε λόγο για μια «αρκετά δύσκολη προγνωστικά κακοκαιρία».

 Σύμφωνα με τον ίδιο:

«Έδωσε μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς την κεντρική και νότια Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια. Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην περιοχή της Αττικής. Το δεύτερο στάδιο όμως εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι λοιπόν έφτασε η δεύτερη φάση πιο ήπια και πιο αποδιοργανωμένη σε ό,τι αφορά μεγάλο τμήμα κυρίως του ηπειρωτικού κορμού».

Τάσος Αρνιακός για κακοκαιρία: Καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε
Ο Τάσος Αρνιακός πάντως επέμεινε στο ότι όντως έριξε πολύ νερό και έδωσε αναλυτικά στοιχεία. Είπε, μεταξύ άλλων:

«Είχαμε κάποια φαινόμενα. Για παράδειγμα στην Ελευσίνα έριξε 62 τόνους το στρέμμα όταν όλο τον μήνα ρίχνει 63. Στον Πειραιά έριξε 53 τόνους το στρέμμα όταν όλο τον μήνα ρίχνει 60. Και στην Αττική είχαμε αρκετές βροχές. Στην Κέρκυρα έριξε 130 τόνους το στρέμμα, όταν όλο τον Νοέμβριο ρίχνει 187. Ίσως έπαιξε ρόλο και η εγρήγορση, καλύτερα γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε.»
Όσο για τον καιρό το επόμενο διάστημα, ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 τόνισε ότι «το φθινόπωρο ήρθε για να μείνει, δεν πρόκειται να δούμε 29άρια και 28άρια. Σήμερα θα φτάσει τους 20 με 22 βαθμούς και την κακοκαιρία να υποχωρεί. Το Σαββατοκύριακο έρχονται πάλι βροχές και κρύο από τα βόρεια».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO