Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία EVA – Mήνυμα 112 σε τέσσερις περιοχές

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός ενόψει της κακοκαιρίας EVA, που αναμένεται να πλήξει σταδιακά από τις επόμενες ώρες μεγάλο μέρος της χώρας με μεγάλα ύψη βροχής, ισχυρές καταιγίδες και μεγάλο αριθμό κεραυνών. Μήνυμα μέσω του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, στάλθηκε σε Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο, Νότιο Ιόνιο και Μεσσηνία καλώντας τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να περιορίσουν τις μετακινήσεις. Το ιδιο μήνυμα έχει ήδη σταλεί στους κατοίκους του βόρειου Ιουνίου και της περιφέρειας Ηπείρου.

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «EVA» δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα, προειδοποιεί η ΕΜΥ

Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν όπως αναφέρεται, κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Η πρόγνωση του καιρού

Το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Eva» δημιουργεί βαρομετρικό χαμηλό στη βόρεια Ιταλία την Παρασκευή, το οποίο θα κινηθεί νοτιοανατολικά και θα προκαλέσει επιδείνωση του καιρού σε όλη σχεδόν τη χώρα. Από το πρωί του Σαββάτου (05-11-2022) έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (06-11-2022) θα εκδηλωθούν κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που θα έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Αναλυτικά, αρχικά στη δυτική Ελλάδα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες


Τα φαινόμενα από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, από το μεσημέρι στα υπόλοιπα τμήματα του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο και από το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, την ανατολική Θεσσαλία, τη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρά και θα έχουν ως χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και στα υπόλοιπα τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις, οι οποίες σταδιακά θα πυκνώσουν.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα ανατολικά θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά. Η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Συσκέψεις και συστάσεις  – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Τον κώδωνα κινδύνου για την κακοκαιρία “EVA” έκρουσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση.

Όπως είπε, αποτελεί πλέον βεβαιότητα ότι ακραία καιρικά εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά. “Είμαστε σε κλιματική κρίση. Μόνο την τελευταία εβδομάδα η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 737 πυρκαγιές σε δασικές και αγροτοδασικές εκτάσεις. Αριθμός ρεκόρ για Οκτώβρη” είπε στην αρχή της ομιλίας του.

Διαβεβαίωσε ότι σε αυξημένη επιφυλακή και πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το σύνολο του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημείωσε ότι ανάλογα με τα φαινόμενα και την εξέλιξή τους θα αποσταλούν μηνύματα από το 112 στους πολίτες. Εξάλλου, έκανε γνωστό ότι έχει ήδη σταλεί μήνυμα στους κατοίκους του βόρειου Ιουνίου και της περιφέρειας Ηπείρου με ισχυρή σύσταση για περιορισμό στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας. Συγκεκριμένα, οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν πιστά τις εξής βασικές οδηγίες αυτοπροστασίας:

Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων
Έχετε πάντα υπόψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, εάν βρεθείτε σε αυτή τη θέση
Επεσήμανε δε ότι ανά 12 ώρες θα υπάρχει επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την ΕΜΥ.

Σε πλήρη ετοιμότητα οι υπηρεσίες των δήμων Αττικής
Οι περισσότεροι δήμοι ανέβαλαν τις διάφορες δράσεις με τη συμμετοχή πολιτών και τις εκδηλώσεις που είχαν προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο, ενώ εξέδωσαν και ανακοινώσεις με συμβουλές για μέτρα ασφάλειας των κατοίκων.

Στο σύνολό τους οι δήμαρχοι έθεσαν σε επιφυλακή τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας που διαθέτουν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα