Meteo: Σημαντική επιδείνωση του καιρού Παρασκευή και Σάββατο

Meteo: Σημαντική επιδείνωση του καιρού Παρασκευή και Σάββατο

Σημαντική επιδείνωση του καιρού αναμένεται αύριο σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια της χώρας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας θα είναι:

- Οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια της χώρας.

- Οι καταιγίδες στα ηπειρωτικά τμήματα, πέρα από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, είναι πιθανό να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις ακόμη και μεγάλου μεγέθους (χαλάζι έως 3-4 εκατοστών)

- Η πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο, η οποία στα ηπειρωτικά κυρίως θα είναι της τάξης των 6-8 βαθμών Κελσίου.

- Η ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων (κυρίως το Σάββατο) έως και 6-7 μποφόρ στο Ιόνιο και 5-6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή αναμένονται βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται τοπικές νεφώσεις με τοπικές βροχές στα νότια ηπειρωτικά τμήματα. Δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία, που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά και μικρή άνοδο στα νότια νησιωτικά τμήματα, θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 13 έως 34, στην Ήπειρο από 14 έως 33 βαθμούς, στην Θεσσαλία από 15 έως 36 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 33-35, στα νησιά του Ιονίου από 20 έως 29-31 βαθμούς, στις Κυκλάδες από 20 έως 28-29, στην Κρήτη από 15 έως 33-36 και τα Δωδεκάνησα από 20 έως 33-34.

Βόρειοι-βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ στο Ιόνιο και έως 5 και στα νοτιοανατολικά εώς 6 μποφόρ στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με τοπικές νεφώσεις, ενώ κατά τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες υπάρχει μικρή πιθανότητα για τοπική μπόρα ή καταιγίδα στα δυτικά και βόρεια του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις εώς 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 34 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αρχικά αίθριος καιρός, αλλά μετά τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες οι οποίες είναι πιθανό να είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 32 βαθμούς.

Παράλληλα με την έλευση της νέας διαταραχής του καιρού, αναμένεται σημαντική και σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τα επίπεδα επικινδυνότητας να υποχωρούν σημαντικά από την Πέμπτη έως το Σάββατο. Ωστόσο, πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο αναμένεται σήμερα σε Ν. και Αν. Κρήτη, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Δωδεκάνησα λόγω των ισχυρών Β/ΒΔ ανέμων σε συνδυασμό με τις σχετικά ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Το πολύ υψηλό δυναμικό για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών καθοδηγούμενων από τον άνεμο θα επιμείνει την Παρασκευή στα Δωδεκάνησα (μεγάλη προσοχή στη Ρόδο) και τοπικά στην Αν. Σάμο. Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με το meteo, θα πρέπει να δοθεί σε εκείνες τις περιοχές όπου οι Β/ΒΔ άνεμοι θα "ευθυγραμμίζονται" με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη, μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα