Πέμπτη 23/6: Αύριο η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού με οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Αφόρητες θερμοκρασίες με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου αύριο Πέμπτη 23/6. Αυτό είναι το σκηνικό του καιρού, με την πιο ζεστή μέρα μέχρι ώρας να είναι η αυριανή. Γι' αυτό και η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει συμβουλές προστασίας στους πολίτες ώστε να προστατευτούν από τον καύσωνα.

Διαβάστε ακόμη: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Νέα αύξηση έως 10% στην τιμή τους - Επεται και νέα μέσα στο καλοκαίρι

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Θερμοκρασίες έως 42 βαθμούς Κελσίου

Την Πέμπτη θα φτάσουμε στο μέγιστο της θερμής μεταφοράς με θερμοκρασίες έως 41 και 42 βαθμούς Κελσίου αλλά για λίγο σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, κυρίως στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, την Θεσσαλία, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά.

Ο μετεωρολόγος του OPEN προειδοποίησε ότι για την Πέμπτη (23 Ιουνίου) θα υπάρχει και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς λόγω του λίβα σε περιοχές της ανατολικής και νοτιοανατολικής χώρας. Ακόμη, υπάρχει κίνδυνος για «επικίνδυνες καταιγίδες» από την Πέμπτη το απόγευμα στα βόρεια-βορειοανατολικά της χώρας λόγω μιας διαταραχής που μας πλησιάζει και δεν αποκλείεται την Παρασκευή να επηρεαστούν τμήματα της κεντρικής και ανατολικής χώρας, κατέληξε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Σάκης Αρναούτογλου: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε Αττική και Πελοπόννησο
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ3, Σάκη Αρναούτογλου, οι θερμοκρασίες την Πέμπτη θα είναι πολύ υψηλές με 40άρια σε Αττική και Πελοπόννησο και τοπικά ακόμη και 42 βαθμούς. Την Παρασκευή από βορρά προς νότο θα πέσει η θερμοκρασία και το Σάββατο, αλλά και την Κυριακή θα έχουμε 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά.

 Η πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένονται την Πέμπτη και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Η ΕΜΥ έχει θέσει ως όριο τους 39 βαθμούς σαν μια αντιπροσωπευτική μέγιστη θερμοκρασία για τη χώρα, όμως σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν υψηλότερες τιμές ενώ λόγω ειδικών τοπικών συνθηκών ή εξαιτίας καθοδικών κινήσεων του αντικυκλώνα, δεν έχει αποκλείσει τιμές τοπικά θερμοκρασίες έως τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Συμβουλές προστασίας από τον καύσωνα
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών και από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

 Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες

 


 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα