Κακοκαιρία Genesis: Ξεκίνησαν στην Αττική οι καταιγίδες – Προβλήματα σε ανατολική Μακεδονία και Ξάνθη

Στη Αττική έφτασε το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία Genesis.

Σύμφωνα με άρθρο στο topontiki.gr τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr είναι οι τοπικές βροχές και οι καταιγίδες που από το πρωί εκδηλώνονται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, σταδιακά θα ενισχυθούν και θα επηρεάσουν όλη τη χώρα.

Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρότερα στα βόρεια ηπειρωτικά, όπου και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων, ενώ από το μεσημέρι στην Πίνδο και στην Ανατολική Στερεά.

Εξασθένηση και περιορισμός τους αναμένεται από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, όμως τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται έως τις πρωινές ώρες της Κυριακής κυρίως στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, στις Σποράδες, στις παράκτιες περιοχές της Θεσσαλίας και στην Εύβοια.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι και στην Αττική. Τα φαινόμενα έως το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες αναμένονται και στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Μεγάλα προβλήματα σε ανατολική Μακεδονία και Ξάνθη

Πολλά είναι τα προβλήματα που προκάλεσε σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης το η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές στις Σέρρες για πιθανή μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα από τη γειτονική Βουλγαρία.

Στην πόλη της Ξάνθης τα έντονα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στις γειτονιές της πόλης αλλά και σε κεντρικές οδικές αρτηρίες με πολλά αυτοκίνητα να παρασύρονται από ορμητικούς χειμάρρους και να καταλήξουν σε ανοιχτά χαντάκια και λακκούβες ανάγκασε τον δήμο να ζητήσει τη συνδρομή και της Εισαγγελίας.

Εικόνες ντροπής στην Ξάνθη

Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι το τεράστιο πρόβλημα προκλήθηκε από τα έργα που εκτελούνται για την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού αερίου, αλλά κι από την καθυστέρηση του αναδόχου εργολάβου ν’ αποκαταστήσει έγκαιρα το οδόστρωμα. Αποτέλεσμα ήταν να πλημμυρίσουν πολλοί δρόμοι αλλά και τομές που έχουν γίνει σε αυτούς προκαλώντας εικόνες χάους στην καρδιά της πόλης και τις γειτονιές.

Μάλιστα, ο Δήμος Ξάνθης με ανακοίνωσή του αργά χθες το βράδυ έκανε γνωστό ότι κατατέθηκε αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης «ζητώντας την άμεση παρέμβασή του προκειμένου να κληθούν οι υπεύθυνοι για την άμεση αποκατάσταση των φθορών και ζημιών στα εργοτάξια φυσικού αερίου, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα σε πεζούς και οχήματα από τις μεγάλες οπές που έχουν σχηματιστεί στις οδούς της πόλης με αρκετά μεγάλο βάθος».

Στην πόλη της Καβάλας το μεγαλύτερο εντοπίζεται στην παραλιακή ζώνη του δήμου Παγγαίου και ειδικότερα στη παραλία Οφρυνίου (Τούζλα) στην ευρύτερη περιοχή του Στρυμονικού κόλπου. Η έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να σχηματιστούν ορμητικοί χείμαρροι ενώ ο κεντρικός δρόμος του παραλιακού τουριστικού οικισμού κόπηκε στη μέρη.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δέχθηκε αργά το απόγευμα κλήση για τον απεγκλωβισμό μιας πενταμελούς οικογένειας από το σπίτι της λόγω της υψηλής στάθμης του νερού στην περιοχή της παραλίας Οφρυνίου και μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Έντονο τοπικό φαινόμενο στο Οφρύνιο

Σε πολλά σημεία κατά μήκος της παραλίας Οφρυνίου το επαρχιακό οδικό δίκτυο ήταν απροσπέλαστο καθώς είχαν σχηματιστεί πλημμυρικά φαινόμενα, ενώ έκλεισε και ένας κόμβος της Εγνατίας κοντά σε αγροτική περιοχή.

Όπως τονίζεται από τη διαχειριστική ομάδα του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών Καβάλας, Meteokav.gr «στο Οφρύνιο ο σταθμός της περιοχής κατέγραψε ημερήσια βροχή στο ύψος των 129mm, 129 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Η εξήγηση έγκειται στο γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή εκείνη πέρα από το πέρασμα της διαταραχής από νοτιοδυτικά αναπτύχθηκε ταυτόχρονα μια ισχυρή σύγκλιση ανέμων που δημιούργησε μεμονωμένους ισχυρότατους πυρήνες μέσα στην πολυκύτταρη καταιγίδα που κινούταν ουσιαστικά με την διαταραχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση».

Προβλήματα προκλήθηκαν από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση και μέσα στην πόλη της Καβάλας όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων, ενώ σε πολλές γειτονιές υπήρξε διακοπή ηλεκτροδότησης στο δημόσιο φωτισμό σε δρόμους και γειτονιές.

Υδροστρόβιλος στα ανοιχτά των Νέων Μουδανιών

Ένα εντυπωσιακό καιρικό φαινόμενο, που δεν είναι σπάνιο στη χώρα μας, σχηματίστηκε χθες στη Χαλκιδική, κατά την επέλαση της κακοκαιρίας «Genesis». 

Πρόκειται για τον υδροστρόβιλο, τον οποίο απαθανάτισαν με τα κινητά τους τηλέφωνα πολίτες στα ανοιχτά των Νέων Μουδανιών, ενώ ήταν ορατός και από άλλες παράκτιες περιοχές του νομού Χαλκιδικής.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί σοβαρά προβλήματα στο νομό Χαλκιδικής λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει από χθες αρκετές περιοχές της χώρας.

Σ’ επιφυλακή οι αρχές στις Σέρρες

Στις Σερρών οι αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθώς τα τελευταία 24ωρα έλαβαν ειδοποίηση από τη γειτονική Βουλγαρία ότι θα ελευθερώσουν ποσότητες νερών στην κοίτη του ποταμού Στρυμόνα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος τόνισε ότι η όλη κατάσταση στον Στρυμόνα βρίσκεται σε απόλυτο έλεγχο επισημαίνοντας πως «ήμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που θα προκύψει.

Στην Π.Ε. Σερρών ευτυχώς δεν έχουν αυτή τη φορά σημαντικά προβλήματα και αυτό χάρη στα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελέστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, γεγονός που απέτρεψε την εμφάνιση έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Εκεί που έχουμε επικεντρώσει πλέον την προσοχή μας είναι στην περεταίρω θωράκιση των περιοχών».

Πλημμύρες, απεγκλωβισμοί και κατολισθήσεις σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

Η Πάτρα και περιοχές της Δυτικής Αχαΐας βρέθηκαν στο «μάτι του κυκλώνα» κατά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis». Από της έντονης διάρκειας βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής προκλήθηκαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα και σημειώθηκαν πτώσεις δένδρων λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στην Πάτρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 10 κλήσεις για απάντληση υδάτων, 6 για κοπές δένδρων και 20 για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε σε μεγάλο τμήμα της πόλης, όταν εκδηλώθηκε φωτιά σε υποσταθμό της ΔΕΗ στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Κωνσταντινουπόλεως. Πυροσβέστες συνέδραμαν για την μεταφορά ατόμων από οχήματα που ακινητοποιήθηκαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.

«Κανάλι» θύμιζε η οδός Σουνίου, με το μέλος του συντονιστικού της δημοτικής παράταξης «Ώρα Πατρών», Ηλία Κωνσταντάτο που προ ημερών είχε αναδείξει το θέμα να δηλώνει: «Απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα λύθηκε για την κίνηση των οχημάτων.

Πλέον η οδός Σουνίου είναι κανάλι και μπορεί άνετα κανείς να μετακινηθεί με βαρκάκι, κανό ή κάποιο άλλο πλεούμενο. Για το θέμα έχει γίνει και ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο και απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου είναι ότι η οδός είναι τόσο μεγάλη και ίσως δεν μπορούν να βρουν οι υπηρεσίες πού είναι το πρόβλημα…». Από τη σφοδρή νεροποντή καθίζηση υπέστη τμήμα της οδού Λαρισού στα Μποζαΐτικα.

Στην Κάτω Αχαΐα η υπερχείλιση φρεατίων είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 3 υπόγεια και να χρειαστεί η επέμβαση της ΠΥ για απάντληση υδάτων. Στις Πόρτες Δυτικής Αχαΐας, φερτά υλικά «απέκλεισαν» τους δρόμους του χωριού. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε άμεσα από μηχανήματα της πολιτικής προστασίας του Δήμου.

Περιορισμένης έκτασης πλημμύρες σε καλλιέργειες σημειώθηκαν στα Λουσικά. «Κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός, είμαστε σε επιφυλακή» δήλωσε ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Δυτικής Αχαΐας Κώστας Ταπεινός, ο οποίος νωρίς χθες ο πρωί συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΝΟ.

Ύψη βροχόπτωσης στην Αχαΐα

Στην Αχαΐα τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που σημειώθηκαν, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του ΕΑΑ, ήταν στα Βραχναίικα 53mm, Σαγαίϊκα 48mm και Κάτω Αχαΐα 45mm. Στην πόλη της Πάτρας καταγράφηκαν από 20-40mm με τα μεγαλύτερα ύψη στο νότιο παράκτιο τμήμα της (Παραλία 40,6mm και Νότιος Λιμένας 36,2mm) και τα μικρότερα στο βόρειο και στο ανατολικό αντίστοιχα (Ρίο και Ρωμανός 19-20mm).

Σε Αμφιλοχία και Ξηρόμερο τα μεγαλύτερα προβλήματα

Το αποτύπωμα της και στην Αιτωλοακαρνανία άφησε η κακοκαιρία «Genesis». Τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν σε Αμφιλοχία, Ξηρόμερο και λιγότερα στον Δήμο Αγρινίου.

Στην Αμφιλοχία, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, θάλασσα και δρόμοι έγιναν ένα από τον μεγάλο όγκο νερού, μικροπροβλήματα αντιμετώπισαν οι πολίτες στους δρόμους της πόλης, σε καταστήματα που μπήκε νερό, ενώ υπήρξαν και διακοπές ρεύματος.

Στα ορεινά του δήμου στον Ορεινό Βάλτο σημειώθηκαν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων στο οδικό δίκτυο και ο Κάμπος Αμπελακίου πλημμύρισε.

Στο Ξηρόμερο, ο Βάρνακας αντιμετώπισε μεγάλες ζημιές σύμφωνα όσα έγραψε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Λάμπρος Πραμαγκιούλης.

Το Αγρίνιο αντιμετώπισε δυσχέρεια στην κίνηση των οχημάτων, καθώς το τέρμα της Χαριλάου Τρικούπη πλημμύρισε για ακόμη μία φορά, ενώ ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Παρασκευής για την απελευθέρωση της πόλης. Μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρήθηκαν σε Νεάπολη, Καστράκι ενώ στη Νέα Αβώρανη δέντρο ξεριζώθηκε από τους σφοδρούς ανέμους και έπεσε επί της ΕΟ Αγρινίου – Θέρμου.

Τέλος, πλημμυρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν για μία ακόμη φορά στο Αιτωλικό.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα