Σάκης Αρναούτογλου: Η χώρα θα κοπεί στα δυο - Έρχεται τσουχτερό κρύο και βροχοπτώσεις

Σάκης Αρναούτογλου: Η χώρα θα κοπεί στα δυο - Έρχεται τσουχτερό κρύο και βροχοπτώσεις

Από αύριο Σάββατο, μέχρι και τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, μια κρύα αέρια μάζα θα εισβάλει στον ελληνικό βορρά, αναφέρει ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Στον σχετικό χάρτη της δημόσιας τηλεόρασης φαίνεται ότι αρχικά θα επηρεάσει τη βόρεια Ελλάδα και με το πέρας των ωρών, μέχρι τη Δευτέρα θα έχει εξαπλωθεί και στα κεντρικά και τα ανατολικά τμήματα της χώρας.

Ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει αισθητά, με τις θερμοκρασίες που θα επικρατούν τα παραπάνω τμήματα της επικράτειας να προσομοιάζουν περισσότερο με αυτές του χειμώνα παρά με του φθινοπώρου.

 Ο κ. Αρναούτογλου τονίζει ότι ο καιρός το Σάββατο θα είναι άστατος στη δυτική Ελλάδα, ενώ σε όλη τη χώρα θα έχει αυξημένη υγρασία.

Τα σύννεφα θα είναι πιο πυκνά στις πιο βορειοδυτικές περιοχές της χώρας και θα γίνουν ακόμη πιο πυκνά και στις υπόλοιπες κεντρικές και βόρειες περιοχές κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά χωρίς να προκαλέσουν παντού φαινόμενα. 
Αναλυτικά:

Τα καιρικά φαινόμενα που έχει ήδη αρχίσει να βάζει στη χώρα το εν λόγω σύστημα, θα φτάσουν με το πέρας των ωρών να πλήττουν ταυτόχρονα σχεδόν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια την Κυριακή, ενώ εντονότερα σε αυτό το δύσκολο και συνάμα επικίνδυνο -έχουμε ήδη πληγεί από δυο δυνατές κακοκαιρίες- διήμερο θα είναι το Σάββατο.

Από τα βορειοδυτικά της χώρας εισβάλουν σύννεφα που θα έχουν έρθει από την Αδριατική, την Ιταλία και τα βορειοδυτικά Βαλκάνια. Μέχρι το βράδυ θα έχουν καλύψει όλη τη δυτική Ελλάδα. Θα δίνουν μπόρες και καταιγίδες.

Η έλευση της νέας κακοκαιρίας
Το Σάββατο, λοιπόν, τα σύννεφα θα γίνουν περισσότερα και θα καλύψουν όλη τη χώρα, εκτός από την Κρήτη και τα πολύ-πολύ νοτιοανατολικά τμήματα της χώρας.

Φαινόμενα αναμένεται να εκδηλώνονται σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στη δυτική Ελλάδα θα έχουμε ξανά βροχές μπόρες και καταιγίδες, με τα εν λόγω φαινόμενα να είναι έντονα στα Επτάνησα, όπου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες.

Χρειάζεται προσοχή, διότι σε πολλές από αυτές τις περιοχές έχε ήδη πέσει πολύ νερό το τελευταίο χρονικό διάστημα και μπορούν να πλημμυριστούν πολύ πιο εύκολα, επειδή το έδαφος είναι κορεσμένο.

Την Κυριακή, θα έχουμε ακόμη περισσότερες συννεφιές, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα δώσουν μέτριας -κατά βάση- βροχοπτώσεις, με τις περισσότερες και πιο έντονες να σημειώνονται στις πιο δυτικές-βορειοδυτικές περιοχές της χώρας και στα πιο βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Επιπλέον, από την κακοκαιρία θα επηρεαστεί μεγάλο κομμάτι και της δυτικής και της κεντρικής βόρειας χώρας, με παροδικές βροχές, ίσως και καταιγίδες, κυρίως στην δυτική Ελλάδα. Ακόμη, την Κυριακή η Θράκη θα παγώσει ιδιαιτέρως, λόγω βοριάδων που θα εισβάλουν από τα βορειοανατολικά και θα ρίξουν αισθητά τη θερμοκρασία στην περιοχή.

Την Κυριακή το βράδυ η χώρα θα «κοπεί στα δυο», με το βόρεια τμήμα της να εξακολουθεί ν’ αντιμετωπίζει κρύο και καιρικά φαινόμενα και το νότιο να έχει καλό καιρό.

Έρχεται τσουχτερό κρύο
Τη Δευτέρα, στις πιο βόρειες και ανατολικές περιοχές δεν θα έχουμε τίποτα το ιδιαίτερο. Τα περισσότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη δυτική, κεντρική και τη νότια Ελλάδα και μάλιστα αναμένεται να είναι αρκετά σε περιοχές της νότιας-νοτιοδυτικής ηπειρωτικής χώρας. Κάποιες βροχές αναμένεται να πλησιάσουν και την Κρήτη.

Τη Δευτέρα θα πνέουν ιδιαίτερα ενισχυμένοι βοριάδες, οι οποίοι θα ανέλθουν στα 8 μποφόρ και θα φέρουν αισθητότατη πτώση της θερμοκρασίας στην κεντρική και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα.

Την Τρίτη, στην κεντρική Μακεδονία, στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην ανατολική-βορειοανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο και στη βόρεια Κρήτη, θα έχουμε τοπικές και γενικά ασθενούς ως και μέτριας έντασης βροχές και -πάλι- δυνατό βοριά στα ανατολικά.

Την Τετάρτη, τα πιο έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σε όλα τα δυτικά και από την Πελοπόννησο μέχρι και την Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές θα σημειώνονται διάσπαρτες βροχές και μπόρες.

Τοπικές βροχές, μικρής διάρκειας, αναμένεται να σημειώνονται και στα κεντρικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, καθώς και στην υπόλοιπη Κρήτη, οπού οι μπόρες και οι βροχές αναμένεται να είναι περισσότερες.

ieidiseis