Έρχεται η κακοκαιρία Μπάλλος. Νέα ισχυρή κακοκαιρία από την Πέμπτη. Έκτακτο δελτίο

Η κακοκαιρία Αθηνά υποχωρεί, έχοντας αφήσει πίσω της πολλά προβλήματα, ειδικά στη Βόρεια Εύβοια. Μια νέα κακοκαιρία αναμένεται πάντως στη χώρα από το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη και αν η κακοκαιρία αυτή πάρει όνομα, θα είναι Μπάλλος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το meteo.gr, βροχές και καταιγίδες σημειώνονται από την αρχή του εικοσιτετραώρου της Τρίτης 12/10 στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματά της χώρας. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επηρεάσουν τη Θράκη, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Στερεά, την Πελοπόννησο και το Αιγαίο. Σταδιακή εξασθένησή τους αναμένεται από το απόγευμα, οπότε θα περιοριστούν στη Θράκη και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου.

Την Τετάρτη 13/10 αναμένονται μόνο τοπικές βροχοπτώσεις. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τρίτης 12/10, καθώς και οι περιοχές όπου αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα.

Έρχεται η κακοκαιρία Μπάλλος;
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τον βελτιωμένο καιρό της Τετάρτης 13/10 θα διαδεχθεί νέα ισχυρή κακοκαιρία. Η νέα κακοκαιρία θα επηρεάσει την χώρα από το βράδυ της Τετάρτης 13/10 προς Πέμπτη 14/10 και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά:

τις ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες
τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη
την πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στα ηπειρωτικά
Υπενθυμίζεται ότι αν η κακοκαιρία αυτή πάρει όνομα, θα φέρει το όνομα «Μπάλλος».

Καιρός: Νέο έκτακτο δελτίο αναμένεται από την ΕΜΥ
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να εκδώσει σήμερα νέο έκτακτο δελτίο για τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε o διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς σε μήνυμά του στο Twitter, «το νέο #έκτακτο θα βγει για την Πέμπτη από σήμερα, ώστε να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία φορέων και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών».

Λαγουβάρδος: Ισχυρό το νέο σύστημα κακοκαιρίας – Σε κίνδυνο ξανά οι επιβαρυμένες περιοχές

Νέο ισχυρό σύστημα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή με τις περιοχές που δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία «Αθηνά» να αναμένουν νέο χτύπημα από επιβαρυμένη αυτή τη φορά θέση.
 
«Οι βροχές συνεχίζονται πανελλαδικά και σήμερα αλλά και αύριο Τετάρτη (13/10/2021) . Δεν θα είναι έντονες, παρόλα αυτά θα είναι επιβαρυντικές για τις περιοχές που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κακοκαιρία Αθηνά» λέει στο Newsbeast ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και προσθέτει: Σήμερα, έχει ήδη βρέξει σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία αλλά και στη Θράκη. Είμαστε άλλωστε στην έβδομη συναπτή ημέρα κακοκαιρίας. Τα ρέματα είναι γεμάτα σε όσες περιοχές έχουν τέτοια και το έδαφος, ειδικά στην Εύβοια, εξαιρετικά κορεσμένο.

Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο το νέο σύστημα κακοκαιρίας που θα έρθει την Πέμπτη (14/10/2021) και την Παρασκευή (15/10/2021) θα είναι ισχυρό. Πιο δύσκολη μέρα από τις δύο θα είναι η Πέμπτη και η Παρασκευή τις πρωινές ώρες.

Τι όνομα θα πάρει πιθανόν η νέα κακοκαιρία και που θα χτυπήσει πιο έντονα
Στην ερώτηση του αν αυτό το νέο σύστημα θα πάρει όνομα, ο διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο λέει πως: «Κατά την γνώμη μου το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να πάρει όνομα, μιας και πρόκειται για άλλη μια φορά για κακοκαιρία εν δυνάμει επικίνδυνη. Το σύστημα αυτό που θα ξεκινήσει να επηρεάζει ολόκληρη τη χώρα από την Τετάρτη το βράδυ και θα λήξει όσον αφορά τη μεγάλη του ένταση την Παρασκευή το βράδυ, θα δώσει μεγάλα ύψη βροχοπτώσεων».

Όσο για το όνομα που θα πάρει αυτό το νέο κύμα αν τελικά αποφασιστεί αυτό, κατά τον κο Λαγουβάρδο σύμφωνα με το υπάρχον σύστημα ονοματοδοσίας των καιρικών φαινομένων, αυτό θα είναι «Μπάλλος». Σημειώνεται ότι υπεύθυνος φορέας πια για την ονοματοδοσία δεν είναι το «Αστεροσκοπείο» το οποίο ξεκίνησε τη λογική της ονοματοδοσίας των φαινομένων στην Ελλάδα, αλλά η ΕΜΥ, σε συνεργασία με τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες της Κύπρου και του Ισραήλ, οι οποίες συγκρότησαν την «Ομάδα Ανατολικής Μεσογείου».

«Οι βροχοπτώσεις σε αυτό το σύστημα αναμένεται να είναι έντονες, τόσο σε Αττική αλλά και σε Εύβοια και Πελοπόννησο και ειδικά στο δυτικό κομμάτι της» λέει στο Newsbeast ο κος Λαγoυβάρδος και συμπληρώνει: «Οι πρόσφατα πυρόπληκτες περιοχές θα κινδυνέψουν ξανά. Στον ηπειρωτικό κορμό τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα. Σε αυτό το νέο σύστημα μάλιστα, θα επηρεαστούν και νοτιότερες περιοχές που δεν χτύπησε η κακοκαιρία ‘Αθηνά’ όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα».

Πότε θα βρέξει στην Αθήνα και τι συμβαίνει με τις προγνώσεις στην Εύβοια
Σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο τις επόμενες ώρες σήμερα Τρίτη αναμένεται να βρέξει και στην Αθήνα αλλά και από το απόγευμα και μετά και στα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη θα έχει λίγα φαινόμενα, επικεντρωμένα στα δυτικά.

Όσο για το «καυτό» θέμα των ημερών, του αν δηλαδή οι έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα στην Εύβοια ήταν αναμενόμενες ή όχι, σύμφωνα με τον κο Λαγουβάρδο η Εύβοια έχει έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών που να μπορούν να δίνουν ικανοποιητικές προγνώσεις σε αυτή την τόσο χτυπημένη περιοχή και ειδικά στο βορειοανατολικό κομμάτι της.

Κατά τον ίδιο, από το καλοκαίρι και τις φωτιές που έπληξαν τη Βόρεια Εύβοια και έπειτα, έγινε ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η περιοχή με σταθμούς για να μπορεί να χαράσσεται και μια ικανοποιητική στρατηγική αντιμετώπισης των έκτακτων φαινομένων. «Στην Εύβοια τα φαινόμενα των περασμένων ημερών είχαν έντονη τοπικότητα. Δυστυχώς, στην ευρύτερη περιοχή εκεί λειτουργούν μόνο τρεις μετεωρολογικοί σταθμοί».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα