Καύσωνας: Ο Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί για 40άρια μέχρι και τα τέλη Αυγούστου

«Κύμα» καύσωνα πλήττει και σήμερα (όγδοη ημέρα) ολόκληρη τη χώρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 46  βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές, προκαλώντας έντονο αίσθημα δυσφορίας στα αστικά κέντρα.

Άνθρωποι και τσιμέντο λιώνουν κάτω από τον καυτό ήλιο. Ο ακραίος καύσωνας κορυφώνεται και δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Οι δύσκολες ημέρες δεν είναι γι’ εμάς μόνο ο καύσωνας. Οι δύσκολες ημέρες ξεκινούν όταν τελειώσει, με την ξηρασία που θα έχει δημιουργηθεί. Άρα έχουμε μπροστά μας αρκετές εβδομάδες συναγερμού, ετοιμότητας, επαγρύπνησης

Προβλήματα και καθυστερήσεις έχουν προκληθεί στα δρομολόγια των τραίνων σε ολόκληρη τη χώρα.

Στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών οι τεχνικοί του ΟΣΕ δίνουν μάχη για να επαναφέρουν τις γραμμές που σε πολλά σημεία η διαστολή τις έχει μετακινήσει από τη θέση τους.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ακραίος και παρατεταμένος αυτός καύσωνας είναι… πρόβα για το μέλλον. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πια μια μακρινή πιθανότητα, αλλά μια ζοφερή πραγματικότητα.

Τα επόμενα χρόνια, όλο και πιο συχνά θα ζούμε τέτοιες ακραίες καιρικές συνθήκες, με καταστροφικά αποτελέσματα για την ζωή των κατοίκων της χώρας αλλά και για την οικονομία.

Μάλιστα οι μετεωρολόγοι δεν μιλούν πια για κλιματική αλλαγή. Ο όρος που χρησιμοποιείται στο εξής, φωτογραφίζει το παρόν μας στον πλανήτη: Κλιματική Άπειλή.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος αναλύει τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και προειδοποιεί για ένα πολύ ζεστό Αύγουστο, ίσως τον πιο θερμό καλοκαιρινό μήνα των τελευταίων δεκαετιών!

Όπως εξηγεί: 

«Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας ο καιρός θα είναι πάρα πολύ ζεστός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τρίτη,Τετάρτη και Πέμπτη αναμένονται οι πιο δύσκολες ημέρες του καύσωνα, με τον υδράργυρο να φτάνει στους 43 με 44  βαθμούς Κελσίου στις περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», δηλώνει στο protothema  ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος.

«Στη Αττική σήμερα η θερμοκρασία θα φτάσει τους 42 με 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι τοπικά θα αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός στην Αθήνα σήμερα θα είναι πολύ ζεστός!

 Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44 με 46 βαθμών Κελσίου αναμένονται σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχστον το επόμενο διήμερο Τρίτη με Τετάρτη.

Καθώς, ο παρατεταμένος καύσωνας επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας.

Την Παρασκευή γενικότερα στις περισσότερες περιοχές και ιδιαιτέρως στα δυτικά και βόρεια θα ξεκινήσει να αποκλιμακώνεται ο καύσωνας και να υποχωρεί ο υδράργυρος, αρχικά από τα δυτικά και βόρεια και στη συνέχεια το Σάββατο και στις υπόλοιπες ανατολικές και νότιες περιοχές.

«Έχουμε μπροστά μας τέσσερις δύσκολες ημέρες και από την Παρασκευή θα πάμε στους  40 βαθμούς στα πεδινά ηπειρωτικά. Από το Σάββατο θα αρχίσει να υποχωρεί περαιτέρω η θερμοκρασία - στους 38 βαθμούς Κελσίου - με την ενίσχυση του μελτεμιού.

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι μικρή, ωστόσο πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για άλλο ένα θερμό «κύμα», (41 με 42 βαθμούς στα νότια ηπειρωτικά) όχι βέβαια σε τέτοια ένταση που μας ταλαιπωρεί αυτές τις μέρες», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος,μιλώντας στο protothema.gr.

«Ο Αύγουστος προβλέπεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δεκαετιών- 40άρια μέχρι και τα τέλη του μήνα!»

Ο Γιάννης Καλλιάνος σπεύδει να υπογραμμίσει ότι το φετινός Αύγουστος, μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού και των υψηλών θερμοκρασιών, αναμένεται να είναι ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων δεκαετιών, με θερμοκρασίες που θα φτάνουν στους 39 με 40 βαθμούς μέχρι και τα τέλη του μήνα.  


Καύσωνας: Σε επιφυλακή για την αποφυγή μπλακ άουτ

Εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμη εξελίσσεται η κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, η οποία δοκιμάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τη ζήτηση που έπιασε «κόκκινο» καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ.

Οι διακοπές ρεύματος ανά περιοχή

Διακοπές ρεύματος θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τρίτη 3 Αυγούστου, σε αρκετές περιοχές της χώρας σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ διευκρινίζει ότι προγραμματίζει και υλοποιεί καθημερινά έργα συντήρησης, ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων, τα οποία απαιτούν προσωρινές διακοπές της ηλεκτροδότησης.


Καιρός - Ακραίος καύσωνας διαρκείας: Στους 44-46 βαθμούς οι μέγιστες θερμοκρασίες σήμερα

Σήμερα, Τρίτη, ο ισχυρός καύσωνας στη χώρα, με μέγιστες θερμοκρασίες έως τους 44-45 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι υψηλές ελάχιστες κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα διατηρήσουν το πολύ έντονο αίσθημα δυσφορίας των πολιτών, ιδίως στα αστικά κέντρα.

Αναλυτικά,  η θερμοκρασία θα κυμανθεί:

-στη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 41-44 βαθμούς,

-στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 43-45,

-στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 42-43 βαθμούς,

-στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 41-42,

-στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 21 έως 42-43 βαθμούς,

-στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-42 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 44-46 βαθμών Κελσίου αναμένονται τη Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, ενώ πολύ υψηλός διατηρείται και ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών τουλάχστον το επόμενο διήμερο Τρίτη-Τετάρτη (03/08-04/08). 

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για τη Τρίτη 03/08 με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου     

Επίσης, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έτσι η κορύφωση του κύματος καύσωνα αναμένεται να συνοδευτεί από κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται σήμερα, Τρίτη 3 Αυγούστου 2021, σε Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Λήμνο, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Μακεδονία, Θεσσαλία, και κατα τόπους στον Έβρο

Η αυριανή ημέρα, Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, αναμένεται εξίσου επικίνδυνη, καθώς πολύ υψηλή επικινδυνότητα περιμένουμε στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, και ειδικότερα σε: Αττική, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Μυτιλήνη, Σαμοθράκη, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, Θεσσαλία, και κατά τόπους σε Μακεδονία και Θράκη 

Επισημαίνεται ότι οι παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας έχουν αυξήσει την ευφλεκτότητα της νεκρής καύσιμης ύλης σε ακραία υψηλά επίπεδα στο σύνολο σχεδόν της επικράτειας, καθιστώντας εξαιρετικά επικίνδυνη οποιαδήποτε χρήση φωτιάς. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr απευθύνει έκκληση για αποφυγή οποιασδήποτε χρήσης φωτιάς σήμερα και τις επόμενες λίγες ημέρες, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο έναρξης πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα