Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης φέρνει καταιγίδες και χαλάζι

Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης φέρνει καταιγίδες και χαλάζι

Άστατος θα είναι ο καιρός τις επόμενες ημέρες σε αρκετές περιοχές της χώρας καθώς σύμφωνα με το meteo.gr αναμένεται καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

 Τί είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που φέρνει την αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν (κυρίως ηπειρωτικά και Κρήτη) θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Ιουνίου, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στον πρώτο από τους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κατά το τρίωρο 12:00-15:00 και με κίτρινα σύμβολα οι περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων. 

Στο δεύτερο προγνωστικό χάρτη παρουσιάζονται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, με τμήματα της Κεντρικής Στερεάς, της Νότιας Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου να εμφανίζουν πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους. 

Έρχονται βροχές και καταιγίδες την Τρίτη στην Αττική
Την Τρίτη 8 Ιουνίου καταιγίδες θα εκδηλωθούν και πάλι μετά το μεσημέρι, ενώ στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τα βόρεια τμήματα της Αττικής. Ακολουθεί ο προγνωστικός χάρτης βροχών/καταιγίδων για το τρίωρο 12:00-15:00 της Τρίτης. 

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Νωρίτερα είχε εκδοθεί από την ΕΜΥ έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που θα περιλαμβάνει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Σήμερα Δευτέρα (07-06-2021) στη Μακεδονία και τη Θράκη, κυρίως  τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

2. Αύριο Τρίτη (08-06-2021), κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο και τη Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα πρόσκαιρα θα εξασθενήσουν.

2. Μεθαύριο Τετάρτη (09-06-2021) τις μεσημβρινές και απογευματινες ώρες κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Επισημαίνεται πως τα φαινόμενα θα  είναι ιδιαίτερα έντονα στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

 Μαρουσάκης: Τι είναι το φαινόμενο της «Ψυχρής Λίμνης» που έρχεται στην Ελλάδα

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί τι είναι το φαινόμενο αυτό, που φέρνει καταιγίδες και χαλάζι και άστατο καιρό σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Όπως αναφέρει, «ατμοσφαιρικό βουνό αναμένεται να υψωθεί στη δυτική και κεντρική Ευρώπη οδηγώντας τον ψυχρό ατμοσφαιρικό αέρα από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθεί προς τη χώρα μας. Έτσι λοιπόν προς τα μέσα της εβδομάδας αυτή η ροή ψυχρού αέρα θα σχηματίσει μια ψυχρή λίμνη (όπως λέγεται στη μετεωρολογία) πάνω από τη χώρα μας.

 
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι για αρκετές ημέρες η ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα εγκλωβίσει αυτόν τον ψυχρό αέρα στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη χώρα μας και σε συνδυασμό με την έντονη θερμοκρασιακή διαφορά κάτω χαμηλά με τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα προκαλέσουν έντονη αστάθεια και άρα ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι και ισχυρούς κεραυνούς».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα