Πολικό ψύχος από το Σάββατο - Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Πολικό ψύχος από το Σάββατο - Χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

Αντιμέτωπη με το ψύχος θα βρεθεί σχεδόν όλη η Ευρώπη και μαζί με αυτήν και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Κλέαρχο Μαρουσάκη, μία πολύ ψυχρή εισβολή αναμένεται να λάβει χώρα από το τέλος της εβδομάδας και από τα βόρεια τμήματα της χώρας.

Ένα «ατμοσφαιρικό βουνό» θα υψωθεί στην κεντρική και δυτική Ευρώπη το οποίο θα συνδυαστεί με ένα βαρομετρικό χαμηλό προς τα βορειοανατολικά τμήματα και αυτό θα ωθήσει πολικής προέλευσης αέριες μάζες προς τη χώρα μας και καθώς αυτές οι πολικές μάζες θα αλληλεπιδράσουν με τα νερά της Μεσογείου θα δώσουνε ένα πολύ ισχυρό κύμα κακοκαιρίας από την Παρασκευή και μετά.

Το πολικό ψύχος θα μετατοπίζεται σταδιακά από την κεντρική Ευρώπη και θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, φτάνοντας μέχρι και την χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα χιονίσει ακόμα και μέσα σε μεγάλες πολεις ενώ δεν αποκλείεται να δούμε τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και στους μείον 15 με 18 βαθμούς Κελσίου προς την βορειοδυτική Ελλάδα.

Υποχώρηση αυτού του πολύ ισχυρού πολικού ψύχους αναμένεται από το επόμενο Σαββατοκύριακο, δηλαδή μετά από μία εβδομάδα.

Αφρικανική σκόνη στη Μεσόγειο σήμερα Τρίτη

Η νοτιοδυτική ροή αερίων μαζών που επικρατεί στη Μεσόγειο έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, όπως αναφέρει το meteo. Στην εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου που ελήφθη το πρωί της Τρίτης φαίνονται οι περιοχές αυξημένων συγκεντρώσεων σκόνης καθώς και η επικρατούσα διεύθυνση των ανέμων στην ατμόσφαιρα.

Επιδείνωση του καιρού από το βράδυ της Τρίτης

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, οι βροχές που σημειώνονται κατά κύριο λόγο στα δυτικά θα ενισχυθούν σταδιακά και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες.

Από το μεσημέρι τα φαινόμενα επηρεάζουν και τα βόρεια της χώρας και αργότερα το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές του το απόγευμα της Τρίτης καθώς και στο Ανατολικό Αιγαίο από αργά το βράδυ έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μόνο στα ορεινά της Πίνδου έως απόψε το βράδυ της Τρίτης. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχές/καταιγίδες) που αναμένεται έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 10/2, καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

 
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα