Νέο κύμα κακοκαιρίας: Έρχεται κακοκαιρία με βουτιά 13 βαθμών Κελσίου

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Έρχεται κακοκαιρία με βουτιά 13 βαθμών Κελσίου

Βροχές και σποραδικές καταιγίδες σημειώνονται από σήμερα το πρωί, κυρίως στα δυτικά τμήματα της χώρας, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο κύμα κακοκαιρίας.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι οι χιονοπτώσεις ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου αρχικά της Βόρειας Ελλάδας (ακόμη και σε πεδινά τμήματα της Θράκης, κυρίως στον Έβρο), οι ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των δέκα έως 12 βαθμών μέσα σε μόνο οκτώ έως 12 ώρες και οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη.

Απόψε αναμένονται χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο στα κεντρικά και βόρεια της χώρας, αλλά και σε νησιά του Βορείου Αιγαίου. Υπάρχει επίσης πιθανότητα για περιοδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Στερεάς και της Δυτικής Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο.

 Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, νέα επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (26/1) από τα βορειοδυτικά με:

α. κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την αρχή της ημέρας στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, βαθμιαία στη δυτική και κεντρική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν με ισχυρές βροχές και καταιγίδες το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη και το πρωί της Τετάρτης (27-01-2021) τα Δωδεκάνησα.

β. τοπικά πολύ θυελλώδεις ανέμους, νοτιοδυτικούς στο Αιγαίο και από το απόγευμα βορειοδυτικούς στο Ιόνιο,

γ. χιονοπτώσεις κατά τόπους αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Από το βράδυ και ως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (27-01-2021) πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές,
Ο καιρός σήμερα

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, πρόσκαιρα στα ανατολικά ηπειρωτικά και από το απόγευμα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια.

Από το βράδυ πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

Πολύ θυελλώδεις άνεμοι τοπικά στα πελάγη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και βόρεια που από το απόγευμα στα βόρεια θα είναι σημαντική.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS
Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για σήμερα 26 Ιανουαρίου
Ο χάρτης των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ για το Σάββατο 30 Ιανουαρίου

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Τρίτη 26 Ιανουαρίου

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και αργότερα σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ θα χιονίσει στα γύρω ορεινά και τη νύχτα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Άνεμοι: Αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ και σε πεδινές περιοχές.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχες σε βορείων διευθύνσεων 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη. Περαιτέρω πτώση αναμένεται απο τις απογευματινές ώρες.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα στα βόρεια και από το βράδυ στα υπόλοιπα αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Χιόνια στα ορεινά και το βράδυ και στα ημιορεινά της Ηπείρου.
Άνεμοι: Αρχικά νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε δυτικούς βορειοδυτικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και, κυρίως στις Κυκλάδες, σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 18 βαθμούς Κελσίου και στη βόρεια Κρήτη έως 20 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες, που από το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι τοπικά ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των βορειότερων νησιών τη νύχτα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στα βόρεια 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου με αισθητή πτώση τη νύχτα στα βόρεια


Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες μέρες

ΤΕΤΑΡΤΗ 27-01-2021
Στα δυτικά λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, στα βόρεια ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλότερο υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Στις υπόλοιπες περιοχές από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι γρήγορα σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα βορειοδυτικά.

ΠΕΜΠΤΗ 28-01-2021
Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο κυρίως στο Αιγαίο. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από το βράδυ και από τα δυτικά θα αυξηθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία από το απόγευμα και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια, κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-01-2021
Στα δυτικά, από το μεσημέρι στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα και από το βράδυ στα βόρεια, νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, όμως τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-01-2021
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά ορεινά. Γρήγορα από τα δυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, ενώ γρήγορα από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα