Kαιρός: Με νέα κακοκαιρία ξεκινά η εβδομάδα. Επέλαση του χιονιά

Kαιρός: Με νέα κακοκαιρία ξεκινά η εβδομάδα. Επέλαση του χιονιά

 Στην επέλαση του χιονιά όλη η χώρα, με θερμοκρασίες που όπως είχαμε αναφέρει τις προηγούμενες μέρες έπεσαν σήμερα το πρωί ακόμα και στους -15 και -18C.

To 3o και τελευταίο κύμα κακοκαιρίας έρχεται, το οποίο θα επηρεάσει τις νοτιότερες περιοχές και
γρήγορα τη Δευτέρα το βράδυ θα απομακρυνθεί προς τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά την Δευτέρα στα δυτικά και βόρεια, ο καιρός θα είναι βελτιωμένος από τη μεριά των φαινομένων. Θα επικρατεί αρκετή ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις και τσουχτερό κρύο. Από τις πρώτες πρωινές ώρες και από το νότιο Ιόνιο θα διασχίσει τα νότια τμήματα της χώρας μας ένα βαρομετρικό χαμηλό με κίνηση προς τα ανατολικά.

Σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους και στα ψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας, θα προκαλέσει χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα ανατολικά πεδινά και αρκετά πυκνές στα νότια, και περισσότερο στη Πελοπόννησο από τα 400-500μ κυρίως στο εσωτερικό της. Στα παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες. Και το Αιγαίο θα επηρεαστεί από το σύστημα αυτό.

Να δούμε όμως με πιο τρόπο, στο ΒΑ Αιγαίο με παροδικές χιονοπτώσεις το πρωί σε χαμηλά υψόμετρα. Στην Εύβοια με χιόνια από τα 200μ , στις Κυκλάδες τοπικά στα ορεινά και στα βόρεια τμήματα και στα ορεινά της Κρήτης. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο θα βρέχει και οι βροχές μέχρι το απόγευμα, δηλαδή μέχρι το σύστημα να απομακρυνθεί στα νοτιοανατολικά, θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα κρατηθεί σε χαμηλά επίπεδα. 3 βαθμούς στα κεντρικά ακι9 βόρεια, 6-9 στα δυτικά , 4 βαθμούς στο ΒΑ Αιγαίο και 9-11 στα νοτιότερα νησιά. Οι άνεμοι σε βόρειες διευθύνσεις , στο Ιόνιο 5-7 και στα νότια ενισχυμένοι στα 7-8 μποφόρ.

Στο Αιγαίο θα πνέουν σε εντάσεις 4-6 στα βόρεια και νοτιότερα κατά τη διάρκεια των
φαινομένων μέχρι 8-9 μποφόρ.

Για την περιοχή της Αττικής περιμένουμε χιονοπτώσεις από το πρωί στα γύρω ορεινά σε χαμηλά υψόμετρα από τα 200-300μ και πάνω και μέχρι το μεσημέρι βροχές και χιονόνερο εντός λεκανοπεδίου. Πιθανόν να δούμε λίγες νιφάδες και στα βόρεια προάστια αλλά και σε περιοχές στους πρόποδες των βουνών. Μέχρι το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία από-1…6 και οι άνεμοι βόρειοι θα ενισχυθούν το μεσημέρι στα 5-7 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατεί ηλιοφάνεια με τοπικές νεφώσεις πιο πυκνές στα πόδια της Χαλκιδικής. Το κρύο θα είναι τσουχτερό και το γεγονός ότι θα επικρατήσει ξαστεριά το βράδυ θα αφήσει τον υδράργυρο να κατρακυλήσει σε χαμηλές τιμές, -4..3 , με βοριάδες 4-5 μποφόρ.

Στην εξέλιξη του καιρού , την Τρίτη λίγα χιόνια θα πέσουν στα ανατολικά ηπειρωτικά, γρήγορα όμως οι όποιες χιονοπτώσεις θα σταματήσουν. Βροχές ή χιονόνερο αναμένεται στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει αρκετή ηλιοφάνεια.

Οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, με τιμές μέχρι 4 βαθμούς στα βόρεια, 9-11 στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ παγετός θα δημιουργηθεί νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ. Οι βοριάδες εξασθενημένοι στα πελάγη 4-6 και μόνο στα Δωδεκάνησα θα πνέουν μέχρι 7 μποφόρ.

Κλείνοντας, την Τετάρτη ασθενείς τοπικές βροχές μικρής διάρκειας αναμένονται στοκεντρικό και νότιο Αιγαίο. Ο καιρός θα είναι καλός σε όλη τη χώρα, με νεφώσεις το απόγευμα στα δυτικά και βροχές στο Ιόνιο. Η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο το μεσημέρι μέχρι 8-12 βαθμούς Κελσίου, αλλά το πρωί θα δημιουργηθεί και πάλι παγετός τοπικά στα ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι βόρειοι 3-5 και στα Δωδεκάνησα πρόσκαιρα 7 μποφόρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα