Κακοκαιρία Λέανδρος: Σε κλοιό χιονιά ολόκληρη η χώρα - Πώς θα κινηθεί το μέτωπο

Χιόνια, πολικές θερμοκρασίες και καταιγίδες από έφερε στην Ελλάδα ο Λέανδρος. Προβλήματα στους δρόμους λόγω παγετού. Πώς θα κινηθεί το μέτωπο.

Σαρώνει τη χώρα η κακοκαιρία «Λέανδρος» με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο, τις χιονοπτώσεις ακόμα και στη Αττική.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν από το πρωί πολλές περιοχές της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, λόγω της κακοκαιρίας, ενώ προβλήματα καταγράφονται σε: Περαία, Τρίλοφο, Αγία τριάδα, Ν. Επιβάτες και σε όλες τις γύρω περιοχές.

Στα λευκά έχει ντυθεί η Θεσσαλονίκη, ενώ οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, τη Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα.

Ο «Λέανδρος» έντυσε στα λευκά τη Θεσσαλονίκη 

Στα «λευκά» ντύθηκε η Θεσσαλονίκη, με τον «Λέανδρο» να κάνει άκρως αισθητή την παρουσία του και στην πόλη μας.

Χιόνι πέφτει ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με τον «Λέανδρο» να χαρίζει όμορφες εικόνες και στις υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Στις ορεινότερες περιοχές μάλιστα, το έχει στρώσει για τα καλά, ενώ χιονόπτωση σημειώνεται σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης.

Σε επιφυλακή βρίσκονται εργαζόμενοι σε δήμους και Περιφέρεια προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα από την κακοκαιρία.

Αδέρφια εγκλωβίστηκαν στο χιόνι - Πυροσβέστες τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την ασφαλή μεταφορά δύο ατόμων που εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους, λόγω κακοκαιρίας, στον δρόμο από τη Λειβαδιά προς τα Πετροκέρασα.

Πρόκειται για δύο αδέρφια, έναν άντρα και μία γυναίκα, που λόγω της έντονης κακοκαιρίας, εγκλωβίστηκαν στο όχημά τους το οποίο ακινητοποιήθηκε.

Στο σημείο έφτασε όχημα 4χ4 της Πυροσβεστικής με δύο πυροσβέστες, απεγκλώβισαν τα δύο άτομα που είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται αυτήν την ώρα στη Θεσσαλονίκη.

Αποκαθίστανται οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση

Αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες που προκάλεσαν διακοπή της ηλεκτροδότησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και προκλήθηκαν, νωρίς το πρωί, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Λέανδρος».

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, τμήμα της Αγίας Τριάδας έχει ήδη ηλεκτροδοτηθεί, ενώ έχουν αποκατασταθεί και τα κομμένα καλώδια από κολώνες στην περιοχή της Επανομής.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούσαβν στην Περαία, στους Νέους Επιβάτες, στον Τρίλοφο, στο Πλαγιάρι, στο Μεσημέρι, στην Καρδία, στην Επανομή και στο Ν. Ρύσιο, προκειμένου να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση, καθώς νωρίτερα που επιχείρησαν να ηλεκτροδοτήσουν το δίκτυο της περιοχής, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό.

Χιόνια και στην Αττική, στα λευκά το Τατόι - Πού χρειάζονται αλυσίδες

Από το πρωί του Σαββάτου χιονίζε και στα ορεινά της Αττικής, σε περιοχές όπως ο Διόνυσος, η Δροσιά, η Σταμάτα και η Ροδόπολη. Το μεσημέρι, έκλεισε, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και η οδός Τατοΐου, δύο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα προς Κατσιμίδι.

Στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζε από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που σχεδιάστηκε κατά την χθεσινή μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, οι διακοπές κυκλοφορίες που έχει προχωρήσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είναι:

-Λ. Πάρνηθος, από 22η χ/θ (τελεφερίκ), μέχρι το τέλος του οδικού δικτύου με κατεύθυνση το όρος Πάρνηθα και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, περιοχή Δήμου Αχαρνών.

-Λ. Αλίμου-Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από ύψος Προφυλακίου Καισαριανής.

Οδός Αναπαύσεως , από ύψος Νεκροταφείου προς Υμηττό, Παπάγου.

-Λ. Φυλής, από ύψος «Μονής Κλειστών», Φυλή-Χασιά, ρεύμα προς Βοιωτία.

-Λ. Διονύσου, από ύψος Νοσοκομείου «414», Πεντέλη, ρεύμα προς Κρυονέρι.

-Λ. Διονύσου και Επ. Ο. Εκάλης-Ν. Μάκρης, Πεντέλη, ρεύμα προς Χολαργό.

Οδός Τατοίου, από 2ο χλμ. μετά τα Βασιλικά Ανάκτορα, ρεύμα προς Κατσιμίδι

Ενώ, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 4ο χλμ, Π.Ε.Ο. Αθηνών – Θηβών, ύψος πρατηρίου «Cyclon», στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, Μάνδρα.

Η επέλαση του «Λέανδρου» στη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και το νομό Τρικάλων

Με αλυσίδες η κiνηση των οχημάτων στη Δυτική Μακεδονία

Με αντιολισθητικές αλυσίδες και λάστιχα χιονιού διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του Εθνικού κα Επαρχιακού οδικού δικτύου της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της συνεχούς χιονόπτωσης.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, διεξάγεται αποκλειστικά με την χρήση ελαστικών χιονιού ή αντιολισθητικών αλυσίδων στο τμήμα Α/Κ Πολυμύλου – Α/Κ Κοίλων καθώς και σε όλο το Εθνικό, Δημοτικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο της ΠΕ Κοζάνης. Επίσης με δυσκολία και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κίνηση στο Επαρχιακό δίκτυο από το 13ο έως 54ο χλμ Γρεβενών – Σαμαρίνας από το 13ο έως 45ο χλμ. Γρεβενών – Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας από το 13ο έως 45ο χλμ Γρεβενών – Περιβολίου και από το 20ο έως 35ο χλμ. Γρεβενών - Κρανιάς.

Σε ότι αφορά την ΠΕ Καστοριάς και Φλώρινας η χιονόπτωση είναι σφοδρότερη και η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Προβλήματα στην Στερεά Ελλάδα

Στην Ευρυτανία, τη Φωκίδα αλλά και νοτιότερα προς Φθιώτιδα και Βοιωτία μεταφέρεται το κύμα της κακοκαιρίας από τον «Λέανδρο».

Σύμφωνα με αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τις Αστυνομικές Διευθύνσεις ουσιαστικά απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων που έχουν ωφέλιμο φορτίο πάνω από 1,5 τόνων στον αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα από τον κόμβο των Ραχών στο 242 χιλιόμετρο μέχρι η Μαλακάσα και το 56ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών. Επίσης η ίδια απαγόρευση ισχύει και για τον δρόμο από Χαλκίδα προς Σχηματάρι στο ρεύμα προς το Σχηματάρι.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευρυτανίας τα προβλήματα εντοπίζονται στην κίνηση των οχημάτων σχεδόν σε όλους τους οδικούς άξονες του νομού όπου οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν οπωσδήποτε αντιολισθητικές αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονται:

– Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 5η χ/θ έως την 8η χ/θ,

– Εθνική οδό Καρπενησίου – Αγρινίου, από την 2η χ/θ έως την 18η χ/θ,

– Παλαιά Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 8η χ/θ έως την 12η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η χ/θ έως την 17η χ/θ.

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φιδακίων – Αγίας Βλαχέρνας, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 2η χ/θ έως την 14η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ,

– Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οδηγών στους παρακάτω δρόμους.

– Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας,

– Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ (Χάνι Ρέρεση),

– Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καλοσκοπής – Πυράς – Μαυρολιθαρίου – Καστριώτισσας,

– Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καστελλίων – Οινοχωρίου,

– Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Βάργιανης,

– Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – ‘Ανω Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,

– Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,

– Επαρχιακή οδό Τειχίου – Περιθιώτισσας.

«Λευκό πέπλο» στα Τρίκαλα

Με χιόνι έχει σκεπαστεί τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Το ύψος του χιονιού ποικίλλει ανά περιοχή. Στο Δήμο Πύλης και προς Μεσοχώρα αυτό κυμαίνεται από 25-30 εκατοστά, στα ορεινά της Καλαμπάκας από 5-10 εκατοστά και στις υπόλοιπες περιοχές από 2-5 εκατοστά.

https://www.ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα