Κακοκαιρία Λέανδρος: Επέλαση με ψύχος και χιόνια - Αλυσίδες, διακοπή και απαγόρευση κυκλοφορίας

Κακοκαιρία Λέανδρος: Επέλαση με ψύχος και χιόνια - Αλυσίδες, διακοπή και απαγόρευση κυκλοφορίας

Η επέλαση της κακοκαιρίας Λέανδρος συνεχίζεται, με παγωνιά και χιονοπτώσεις στα ορεινά, ακόμη και της Αττικής.

Τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του τελεφερίκ με κατεύθυνση το όρος Πάρνηθας, αλλά των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων από το 4ο χλμ. της παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Θήβα, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων.

Η κίνηση των ΙΧ αυτοκινήτων από την παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών με κατεύθυνση προς τη Θήβα θα γίνεται μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 Εδώ μπορείτε να δείτε πού χιονίζει τώρα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Δείτε εδώ που χιονίζει τώρα live 

Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών σε τμήμα της Αθηνών - Λαμίας

 Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «λόγω της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και για την αποφυγή πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 05:45 απαγορεύεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος της Γέφυρας Καλυφτάκη (στην Κηφισιά) μέχρι το Σχηματάρι», δηλαδή για μήκος περίπου 50 χιλιομέτρων.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης οδικής βοήθειας και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι

Διακοπή κυκλοφορίας στην Πάρνηθα - Αλυσίδες στην Αττική

Ακόμη, η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Λεωφόρο Πάρνηθος και στα δύο ρεύματα από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω καθώς και σε απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών άνω των 3.5 τόνων στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, στο ρεύμα προς Θήβα.

Η κίνηση των ΙΧ οχημάτων από το 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στο ρεύμα προς Θήβα, γίνεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

 Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, με ανακοινωση της στις 09:45, ενημερώνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, λόγω χιονοπτώσεων, είναι η εξής:

Διεύθυνση Αστυνομίας Βοιωτίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 56,728η χ/θ έως την 121,250η χ/θ (Α/Κ Μαρτίνου).

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και από την 56,728η χ/θ έως την 93,000η χ/θ (Διόδια Θηβών), με την κίνηση των λοιπών οχημάτων να πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιπλέον, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη στην:

Επαρχιακή οδό Αράχωβας – Επταλόφου, έως την 14ηχ/θ,

Επαρχιακή οδό Επταλόφου (διασταύρωση Σκαμνός) – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, από την 13η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και

Επαρχιακή οδό Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 12,500η χ/θ έως την 34,000η χ/θ.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευβοίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχηματάρι, από την Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας προς Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας.

Επιπλέον, απαγόρευση υφίσταται και στην Εθνική Οδός Χαλκίδας - Αιδηψού, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ, με την κίνηση των λοιπών οχημάτων να πραγματοποιείται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην:

Παλαιά Εθνική οδό Καρπενησίου – Λαμίας, από την 8η χ/θ έως την 12η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από την 12η χ/θ έως την 25η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Στενώματος, από την 2η χ/θ έως την 17η χ/θ.

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φιδακίων – Αγίας Βλαχέρνας, από την 3η χ/θ έως την 25η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Φουρνάς, από την 12η χ/θ έως την 22η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από την 2η χ/θ έως την 14η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου, από την 30η χ/θ έως την 45η χ/θ,

Επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από την 1η χ/θ έως την 15η χ/θ.

Διεύθυνση Αστυνομίας Φθιώτιδας

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, ωφέλιμου φορτίου άνω των 1,5 τόνων, στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, από την 121,250η χ/θ (Α/Κ Μαρτίνου) έως την 242,079η χ/θ (Α/Κ Ραχών).

Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην:

Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την Ιερά Μονή Βαρνάκοβας,

Παλαιά Εθνική οδό Αντιρρίου – Λιδορικίου, από την 25η χ/θ έως την 42η χ/θ (Χάνι Ρέρεση),

Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καλοσκοπής – Πυράς – Μαυρολιθαρίου – Καστριώτισσας,

Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Καστελλίων – Οινοχωρίου,

Επαρχιακή οδό Γραβιάς – Βάργιανης,

Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Άνω Πολύδροσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,

Επαρχιακή οδό Πολύδροσου – Επταλόφου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού,

Επαρχιακή οδό Τειχίου – Περιθιώτισσας,

Επαρχιακή οδό Λιδωρικίου – Πενταγιούς – Αρτοτίνας,

Επαρχιακή οδό Λιδωρικίου – Συκιάς – Αθανασίου Διάκου και

Επαρχιακή οδό Μαλανδρίνου – Αμυγδαλιάς – Σώταινας – Μηλιάς – Μακρινής

Δείτε βίντεο από την Πάρνηθα:

 

Μετά τα μεσάνυχτα οι χιονοπτώσεις επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την Ευρυτανία, την Δυτική Φθιώτιδα, τη Βόρειο Εύβοια αλλά και τη Φωκίδα. Είναι ιδιαίτερα έντονες χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Στην Ευρυτανία το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 5 εκατοστά και ήδη τα μηχανήματα της Περιφέρειας ρίχνουν αλάτι και κρατούν ανοιχτό το δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι στις Ράχες Τυμφρηστού και από Καρπενήσι προς Αγρίνιο στο Μπαγασάκι.

Ακραία φαινόμενα συνεχίζει να έχει σήμερα Σάββατο 16/1 ο καιρός, καθώς σε όλη την χώρα θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά, καθώς και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη βόρεια και ανατολική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σποραδικες καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις νότιες θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές οι οποίες θα είναι κατά τόπους πρόσκαιρα ισχυρές.

Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στα βορειοδυτικά από το απόγευμα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες. Στη δυτική Μακεδονία ο παγετός θα είναι κατά τόπους ισχυρός και ολικός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονοπτώσεις που το απόγευμα από τα δυτικά θα εξασθενήσουν και το βράδυ ο καιρός στη δυτική Μακεδονία θα βελτιωθεί. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως μετά το μεσημέρι.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως -02 (μείον 2) βαθμούς Κελσίου, θα σημειωθεί ολικός παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στα βόρεια νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις. Σταδιακή βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.

Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά της Πελοποννήσου πρόσκαιρα πυκνές τις πρωινές ώρες. Εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα νότια από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε βορείων διευθύνσεων και σταδιακά ενισχυόμενοι.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου και στην Ήπειρο από -04 (μείον 4) μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία, τα βορειότερα τμήματα της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας νεφώσεις με χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές κατά διαστήματα πυκνές μέχρι το μεσημέρι, και εκ νέου από το βράδυ στην Εύβοια.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα στα βορειότερα τμήματα, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα πυκνές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη νότια Πελοπόννησο και την περιοχή των Κυθήρων μέχρι το μεσημέρι, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες.

Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι βαθμιαία βόρειοι τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορείων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και γρήγορα σποραδικές καταιογίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το μεσημέρι. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7μποφόρ, στρεφόμενοι το μεσημέρι από τα βόρεια σε βόρειους.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά των νησιών του βορειοανατολικού Αγαίου.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και βαθμιαία έως 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορείων διευθύνσεων μετην ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΣΑΜΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις απογευματινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες νότιοι.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά και στα βόρεια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 300 μέτρα.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις με σταδιακή εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και από αργά το απόγευμα βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 00( μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17-01-2021

Στα βορειοδυτικά προβλέπονται παροδικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στο Αιγαίο μέχρι το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ανατολικά και κυρίως στα προσήνεμα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στην Εύβοια και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου όπου θα χιονίζει κατά διαστήματα και σε πεδινές περιοχές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και νωρίς το πρωί στο Αιγαίο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια ενώ σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης θα είναι ολικός.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα