Η Κίρκη σάρωσε τη Νότια Ελλάδα - Που θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Iσχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από την Κίρκη έως το πρωί της Τετάρτης στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί και παρουσιάζει τους 8 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, στα Σφακιά Χανίων έπεσαν 34 χιλιοστά βροχής ενώ ακολούθησαν ο Λέντας Ηρακλείου και η Κάνδανος Χανίων με 30 χιλιοστά βροχής.

Τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες αναμένεται να επεκταθούν στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία και στις Κυκλάδες, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεάσουν σταδιακά και το υπόλοιπο Αιγαίο, την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κατά κύριο λόγο στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και από το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός (βροχή / χαλάζι) που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 28/10 καθώς και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων.

Η Κίρκη στην Αττική

Στην Αττική αναμένονται βροχές οι οποίες σταδιακά από το μεσημέρι θα ενισχυθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Νότιο Ιόνιο θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ, ενώ στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 7 με 8 μποφόρ.

Την Πέμπτη βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν κυρίως στα νότια, ανατολικά και βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα σταδιακά έως το απόγευμα θα περιοριστούν στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη. Οι βορειοδυτικοί άνεμοι στο Ιόνιο δεν θα ξεπερνούν τα 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο οι αρχικά μεταβαλλόμενοι άνεμοι έως 7 μποφόρ θα γίνουν σταδιακά βόρειοι έως 6 μποφόρ.

Επί ποδός η Πολιτική Προστασία

Επι ποδός βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ

Αναλυτική πρόγνωση της Τετάρτης

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια, τοπικές χαλαζοπτώσεις στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, θυελλώδεις άνεμοι στα νότια πελάγη, θερμοκρασία σε μικρή πτώση, σύμφωνα με το Meteo. Πιο αναλυτικά:

Για την Τετάρτη 28 Οκτωβρίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, με τοπικά έντονα φαινόμενα σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ανατολική Στερεά, Κυκλάδες, Θεσσαλία, Εύβοια, νησιά Ανατολικού Αιγαίου και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 21 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 6 έως 17 βαθμούς), 14 έως 19 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 21 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 15 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 25 βαθμούς στην Κρήτη, 12 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από ανατολικές-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και μετά το μεσημέρι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ με γρήγορη ενίσχυση σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς ισχυρούς 6 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο γενικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και τις βραδινές ώρες στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο και τη θάλασσα Κυθήρων θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις όπου γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και περιορισμένη ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου αργότερα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες με τοπικές βροχές μετά το απόγευμα και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ.

Με πληροφορίες από ΕΜΥ και Meteo.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα