Η Κίρκη θα σαρώσει την Αττική, τι λένε Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης

Η Κίρκη θα σαρώσει την Αττική, τι λένε Σάκης Αρναούτογλου και Κλέαρχος Μαρουσάκης

Η Κίρκη έρχεται για να σαρώσει την Αττική, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας με καταιγίδες και ισχυρά φαινόμενα. Τι λένε Σάκης Αρναούτογλου, Κλέραχος Μαρουσάκης, ΕΜΥ και meteo.

Σοβαρή αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Σάκη Αρναούτογλου η κακοκαιρία θα πλήξει την Ελλάδα με βροχές και καταιγίες από τη Θεσαλία και νοτιότερα.

Το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο θα προκαλέσει την κακοκαιρία Κίρκη, κινείται ανατολικά και θα αρχίσει να επηρεάζει τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 28/10, ενώ βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειοανατολικά και θα επηρεάσουν μεγάλο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, τα εντονότερα φαινόμενα της κακοκαιρίας Κίρκη θα σημειωθούν ανήμερα της Εθνικής Επετείου (Τετάρτη 28/10), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε:

Πελοπόννησο,

Κρήτη,

Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής),
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News - Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News

Κυκλάδες,

Θεσσαλία,

Εύβοια,

νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μετά το απόγευμα σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Βόρειο Αιγαίο, ενώ χαλαζοπτώσεις προβλέπονται στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και τοπικά στην Ανατολική Στερεά και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Την Πέμπτη 29/10, βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και κυρίως στο Αιγαίο, όπου βαθμιαία μέσα στην ημέρα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Ο μετεωρολόγος του Open, Κλέραχος Μαρουσάκης, αναφέρει ότι η Αττική θα είναι στο επίκεντρο της νέας κακοκαιρίας.

Συγκεκριμένα σημειώνει πως: Σημαντική επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας το διήμερο Τετάρτη - Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ικανές να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα κατά τόπους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που πήραμε πριν από λίγο από τα μετεωρολογικά μας μοντέλα, σημαντικά ύψη βροχής αναμένεται να πέσουν και στο νομό Αττικής τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης που ίσως σε μικρό χρονικό διάστημα ξεπεράσουν και τους 50 τόνους νερού ανά στρέμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τιμές κοντά στους 20 με 30 τόνους ανά στρέμμα σε διάστημα τριώρου, συνοδεύονται συνήθως και από πλημμυρικά φαινόμενα στο νομό Αττικής μιας και με τις υπάρχουσες δομές δύσκολα εκτονώνεται αυτός ο όγκος νερού.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η ύφεση που αναμένεται να μας επηρεάσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας μας θα αρχίσει να οδηγείται προς το στάδιο της σύσφιξης καθώς αυτή θα μετατοπίζεται προς τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Όταν λέμε ύφεση εννοούμε ένα βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από θερμό και ψυχρό μέτωπο κακοκαιρίας. Το θερμό μέτωπο προηγείται του ψυχρού. Το ψυχρό μέτωπο καθώς κινείται γρηγορότερα από το θερμό (περίπου 2 φορές πιο γρήγορα), συναντάει το θερμό οπότε και ξεκινάει το στάδιο της σύσφιξης.

Η ΨΥΧΡΗ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΗ ΜΑΖΑ ΘΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Η παραπάνω εξέλιξη θα οδηγήσει στην σύγκρουση της θερμής και της ψυχρής αέριας μάζας πάνω από την Αττική δημιουργώντας συνθήκες έντονης αστάθειας. Έτσι λοιπόν αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, μεγάλος όγκος νερού θα πέσει στο νομό Αττικής που πολύ πιθανό να δημιουργήσει προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει μια ετοιμότητα από όλους μας. Ελέγχουμε φρεάτια και υδρορροές και δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας»

Η ΕΜΥ από την πλευρά της εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) με κόκκινο χρώμα, το οποίο συνοδεύεται από την οδηγία: ΠΑΡΤΕ προληπτικά ΜΕΤΡΑ, να είστε σε επαγρύπνηση και να ενεργείτε σύμφωνα με τις συμβουλές των αρμόδιων αρχών. Ενημερωθείτε από τα δελτία καιρού και περιμένετε σημαντικές επιπτώσεις στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα