Meteo: Πρόβλεψη για κίνηση του Ιανού στη ΒΔ Πελοπόννησο - Μεγάλα ύψη βροχής στο Ιόνιο

Meteo: Πρόβλεψη για κίνηση του Ιανού στη ΒΔ Πελοπόννησο - Μεγάλα ύψη βροχής στο Ιόνιο

Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, ο ΙΑΝΟΣ  το κέντρο του οποίου νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18/09 στροβιλίζεται στο Κεντρικό Ιόνιο, αναμένεται αρχικά να κινηθεί προς τη Βορειοδυτική Πελοπόννησο και στη συνέχεια να στραφεί νότια. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται διαδοχικοί προγνωστικοί χάρτες των αθροιστικών βροχοπτώσεων του ΙΑΝΟΥ μέχρι και τη νύχτα του Σαββάτου 19/09, υποδεικνύοντας τόσο την κίνηση του συστήματος, όσο και τις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο (Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κεντρική και Ανατολική Στερεά, Νοτιοανατολική Θεσσαλία και ηπιότερα στην Αττική). Ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις παραπάνω περιοχές είναι αυξημένος το επόμενο 24ωρο. 

Η προβλεπόμενη τροχιά που θα ακολουθήσει ο ΙΑΝΟΣ και τα συγκεντρωτικά ύψη βροχής άνω των 50 mm παρουσιάζονται στον παρακάτω χάρτη. Η διακεκομένη γραμμή στην τροχιά του ΙΑΝΟΥ μετά το βράδυ του Σαββάτου υποδεικνύει τη σχετική αβεβαιότητα για την ακριβή του πορεία. 

Σοβαρά προβλήματα προκαλεί ο ΙΑΝΟΣ στη Δυτική Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης 17 και νωρίς το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο Μεσογειακός Κυκλώνας "ΙΑΝΟΣ" κινήθηκε προς τη χώρα μας, με το κέντρο του να εμφανίζει "μάτι", δηλαδή απουσία νεφών σε μια περιοχή ακτίνας περίπου 50 km όπου οι άνεμοι πνέουν θυελλώδεις στην περιφέρειά του και επικρατεί άπνοια στο κέντρο του. Δορυφορικές εκτιμήσεις της έντασης του ανέμου έδειξαν μέση ένταση ανέμου 90 km/h δυτικά της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, λίγο πριν ο ΙΑΝΟΣ κινηθεί στο στενό ανάμεσα σε αυτά τα δύο νησιά μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης, οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου έπληξαν την Ιθάκη, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο και την Δυτική Αχαΐα με ριπές που ξεπέρασαν τα 80 km/h. Πλημμυρικά φαινόμενα λόγω έντονης βροχόπτωσης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πτώσεις δέντρων αναφέρονται σε πολλές περιοχές. 

Ο χάρτης δείχνει τη δορυφορική εικόνα που λάβαμε και επεξεργαστήκαμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr το πρωί της Παρασκευής 18/09 στις 07:30 ώρα Ελλάδας και δείχνει το κέντρο του ΙΑΝΟΥ λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Ζακύνθου με την ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στη μέση στάθμη της θάλασσας να εκτιμάται στα 990 hPa. Επίσης αναφέρονται πάνω στον χάρτη τα μεγαλύτερα ύψη βροχής που καταγράφουμε από το απόγευμα της Πέμπτης 17/09, όμως λόγω εκτεταμένων διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος πολλοί μετεωρολογικοί σταθμοί δεν αναφέρουν νεότερες τιμές από τις 04:00.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα