Το φαινόμενο της ψυχρής λίμνης φέρνει καταιγίδες και χαλάζι

Για μεταβολή του καιρού από την Τετάρτη με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από χαλάζι, με ενισχυμένους ανέμους και σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου μιλά ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Κάνει λόγο για συστήματα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη που θα κινηθούν νοτιότερα προς μικρότερα γεωγραφικά πλάτη προκαλώντας κακοκαιρία και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

"ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Για άλλη μια φορά το φετινό καλοκαίρι φαίνεται να επικρατεί η μεσημβρινή κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα, που σημαίνει ότι συστήματα κακοκαιρίας από την κεντρική Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα προς μικρότερα γεωγραφικά πλάτη προκαλώντας κακοκαιρία και με χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

Το να κινούνται τα βαρομετρικά χαμηλά ακολουθώντας τόσο νότιες τροχιές δεν είναι συνηθισμένο για την εποχή. Αυτό γιατί ο υποτροπικός αεροχείμαρρος ανεβαίνει λόγω εποχής πιο βόρεια και στην ουσία "φράζει" τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά. Το φετινό καλοκαίρι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος μοιάζει αρκετά αδύναμος ή για να το θέσουμε καλύτερα, ο άξονάς του εμφανίζεται μετατοπισμένος πιο δυτικά με αποτέλεσμα οι ισχυρές θερμές εισβολές να μην απασχολούν τη χώρα μας και ταυτόχρονα ο πολικός αεροχείμαρρος να κερδίζει περισσότερο έδαφος στα δικά μας γεωγραφικά πλάτη στέλνοντάς μας αρκετά συχνά κύματα κακοκαιρίας.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΨΥΧΡΕΣ ΛΙΜΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΧΑΜΗΛΑ

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού τα βαρομετρικά χαμηλά χάνουν δύναμη καθ ύψος στην ατμόσφαιρα. Γι αυτό πολλές φορές θα έχετε ακούσει την έννοια θερμικό βαρομετρικό χαμηλό. Δηλαδή με άλλα λόγια η χαμηλή πίεση στην επιφάνεια δεν τροφοδοτείται με ενέργεια από ψηλά. Έτσι λοιπόν στην ουσία πρόκειται για αδύναμα βαρομετρικά χαμηλά τα οποία το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να ενισχύουν τους ανέμους στην επιφάνεια, βλέπετε μελτέμια. Όταν όμως ψυχρότερος αέρας από τους πόλους καταφέρει να φτάσει νοτιότερα κερδίζοντας το φράγμα του υποτροπικού που γράψαμε παραπάνω, τότε ο ψυχρός αέρας δυναμώνει το επιφανειακό χαμηλό μετατρέποντάς το πλέον σε μια οργανωμένη κακοκαιρία. Αυτό στους χάρτες καιρού ανώτερης ατμόσφαιρας αποτυπώνεται σαν μια κυκλική περιοχή όπου η θερμοκρασία προς το κέντρο του κύκλου ελαττώνεται. Μοιάζει λοιπόν σαν μια λίμνη και γι αυτό το λέμε ψυχρή λίμνη. Τον Χειμώνα δεν ακούγεται τόσο συχνά αυτή η έκφραση γιατί έχουμε πιο εκτεταμένη παρουσία ψυχρού αέρα ενώ τώρα λόγω καλοκαιριού οι θερμές αέριες μάζες κερδίζουν τον περισσότερο χώρο και οι ψυχρές πολύ μικρότερες εκτάσεις.

ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΡΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΣΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Με το γράμμα "Χ" μπορείτε παρακάτω να παρακολουθήσετε την πορεία αυτού του βαρομετρικού χαμηλού και της ψυχρής λίμνης που το συνοδεύει και που στην ουσία θα του δώσει "αξία" τόση ώστε να ασχοληθούμε τις επόμενες ημέρες της εβδομάδας. Με το γράμμα "Υ" αποτυπώνουμε τα πεδία υψηλών πιέσεων που στην ουσία θα εγκλωβίσουν αυτό το βαρομετρικό χαμηλό για αρκετές ημέρες πάνω από την περιοχή μας.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΛΕΥΡΑΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Τετάρτη αναμένουμε μεταβολή του καιρού και από τα βορειοδυτικά. Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι καταιγίδες συνοδευόμενες και από χαλάζι, οι ενισχυμένοι άνεμοι και η σημαντική υποχώρηση του υδραργύρου. Λόγω εποχής τα φαινόμενα θα τα βλέπουμε μεσημέρι απόγευμα πάνω από την ξηρά και πρωί βράδυ πάνω από την θάλασσα. Τα γεωγραφικά διαμερίσματα που θα επηρεαστούν θα είναι το βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα και περισσότερο δυτικό βόρειο Αιγαίο, κεντρική ανατολική και βόρεια ηπειρωτική χώρα όπως επίσης και η Πελοπόννησος με έμφαση κεντρικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα