ΕΜΥ: Πιθανότητα για μεγάλα ύψη βροχής στην Αθήνα και άλλες περιοχές τη Δευτέρα

ΕΜΥ: Πιθανότητα για μεγάλα ύψη βροχής στην Αθήνα και άλλες περιοχές τη Δευτέρα

Επιδείνωση παρουσιάζει ήδη ο καιρός στη χώρα, ξεκινώντας από τη Βόρεια Ελλάδα, με την κακοκαιρία να αναμένεται να «χτυπήσει» ιδιαίτερα από αύριο, Δευτέρα.

Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού, για το οποίο μάλιστα δίνει διευκρινίσεις, εφιστώντας την προσοχή για τα επόμενα 24ωρα για ακραία φαινόμενα.

Όπως αναφέρει ο Θοδωρής  Ν. Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ: «Το εκτεταμένο ανώτερο χαμηλό στην στάθμη των 500 hPa (σε ύψος 5.500 m από την επιφάνεια της θάλασσας) συνοδεύεται από ασταθείς αέριες μάζες που θα επηρεάσουν με τοπικά έντονη αστάθεια τη χώρα μας, όπως αναφέρουμε στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Οι διαδοχικές διαταραχές που παρουσιάζονται στον χάρτη που ακολουθεί, καθώς θα περνάνε πάνω απο τη χώρα μας θα εντείνουν την αστάθεια που ξέρουμε ότι παρουσιάζεται κατά κανόνα τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Σας έχουμε ήδη ενημερώσει με ανάρτηση στο Twitter της ΕΜΥ με σχετικό βίντεο για τις περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο το επόμενο τριήμερο.  Ουσιαστικά την Κυριακή περισσότερο θα επηρεαστεί η Βόρεια Ελλάδα, τη Δευτέρα σχεδόν όλα τα ηπειρωτικά με σχετική ύφεση την Τρίτη. Στους 3 χάρτες που ακολουθούν βλέπετε τα 12ωρα ύψη υετού πάνω από τη χώρα μας.

Ακολουθούν οι χάρτες με τον δείκτη ακραίων φαινομένων - Extreme Forecast Index (EFI) από το Ευρωπαϊκό Κέντρο (ECMWF) που χρησιμοποιούμε και ο οποίος είναι λίγο πιο "βαρύς" για τη Δευτέρα, καθώς έχει πορτοκαλί χρωματισμό, ενώ την Τρίτη είναι κίτρινος.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι έντονα φαινόμενα δεν μπορούν να συμβούν και σε περιοχές που δεν περικλείονται από τους αντίστοιχους χρωματικούς δείκτες. Σας παρουσιάζουμε τα σημεία που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβούν. 

Για να κατανοήσουμε τι σημαίνει αυξημένη πιθανότητα βροχής σε μια περιοχή, ας δούμε παρακάτω για παράδειγμα την Αθήνα τις επόμενες ημέρες η οποία παρουσιάζει αυξημένο ενδιαφέρον. Παραθέτουμε το μετεώγραμμα για το επόμενο 10ήμερο και εξετάζουμε τη Δευτέρα 22/6. Εκεί βλέπουμε ότι έχουμε πιθανότητες 93% για βροχή τουλάχιστον ύψους ενός χιλιοστού (1 mm με πορτοκαλί χρωματισμό στο διάγραμμα). Υπάρχει επίσης 68% πιθανότητα για βροχή έως 5 mm (με κόκκινη στήλη), συνέχεια με 38% για ύψος βροχής έως 10 mm (πράσινη στήλη) και τέλος πιθανότητα 12% για βροχή τουλάχιστον 20 mm (με μπλε χρώμα). Άρα βγάζουμε το συμπέρασμα ότι θα βρέξει και υπάρχει υπολογίσιμη πιθανότητα να έχουμε μεγάλα ύψη βροχής πάνω από π.χ. 10 mm για το σημείο του μετεωγράμματος που εξετάζουμε. Την τοπικότητα θα την εξετάσουν περαιτέρω οι μετεωρολόγοι μελετώντας άλλες παραμέτρους.

Ακολουθούν οι 3 χάρτες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την Αττική. Σημειώνουμε ότι το ύψος της βροχής αναφέρεται για το προηγούμενο 12ωρο που αναφέρεται στον χάρτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ. Σας πληροφορούμε ότι αν κριθεί αναγκαίο θα επανέλθουμε με συμπληρωματικά στοιχεία και ανακοινώσεις. Σας συστήνουμε να λαμβάνετε υπόψη σας τις οδηγίες της ΓΓΠΠ . Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ λαμβάνει υπόψη της όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και μετά από σχετική αξιολόγησή τους, εκδίδει τα ειδικά δελτία πρόγνωσης και προειδοποιήσεων, καθώς και τη σχετική ανάλυση της προβλεπόμενης εξέλιξης του καιρού».

Άλλαξε το σκηνικό του καιρού - Άνοιξαν οι ουρανοί σε Χαλκιδική, Ξάνθη, Σέρρες

 
 
 
 Βροχές και καταιγίδες και τη Δευτέρα - Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία
 
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Νότιο Αιγαίο.
 
Πιο αναλυτικά, τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το πρωί στη Θεσσαλία και στη Θράκη. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και θα ενισχυθούν. Στα ηπειρωτικά υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Η ορατότητα έως το πρωί θα είναι τοπικά περιορισμένη.
 
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 15 έως 27, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29, στα νησιά του Ιονίου από 19 έως 26, στα νησιά Αιγαίου από 17 έως 30 και στην Κρήτη από 16 έως 31 βαθμούς.
 
Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
 
Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως καταιγίδες από το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 27 βαθμούς.
 
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πιθανότητα για βροχοπτώσεις από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης και προς το βράδυ θα γίνουν μεταβαλλόμενοι έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς.
 
Αναλυτικά η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ:
 
Αττική
Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
 
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Αστατος κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
 
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
 
Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχές και σποραδικές καταιγίδες ,τοπικά ισχυρές στα ηπειρωτικά, την Εύβοια και πιθανόν τις Σποράδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Στα νότια δυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν κυρίως στις Κυκλάδες τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Στις Κυκλάδες βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στην Κρήτη δυτικών διευθύνσεων 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.
 
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με εξασθένηση το βράδυ. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι-απόγευμα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα