Πόλεμος μετεωρολόγων για την κακοκαιρία που έρχεται στα τέλη Ιανουαρίου

Επίκεντρο νέας σφοδρής αντιπαράθεσης η επερχόμενη κακοκαιρία μεταξύ μετεωρολόγων

Την οργή του μετεωρολόγου Νίκου Καντερέ προκάλεσαν προβλέψεις για «σκανδιναβικό ψύχος» που έρχεται στην Αττική

«Είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε για την επόμενη εβδομάδα, να κρατάμε μικρό καλάθι και να μην βιάζονται μερικοί. Να γίνονται οι προγνώσεις όταν πρέπει να γίνουν». Με αυτές τις λέξεις ο γνωστός μετεωρολόγος Νίκος Καντερές σχολίασε προβλέψεις που έχουν δει το φως για τον καιρό κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Μάλιστα μιλώντας σττο newsit σχολίασε πως «η κακοκαιρία για την οποία βγήκε και έκτακτο δελτίο, νομίζω ότι τελικά δεν είναι τόσο ισχυρή καθώς αυτό το βαρομετρικό χαμηλό της Βόρειας Αφρικής κινείται κατά μήκος των ακτών της αφρικανικής ηπείρου, οπότε δεν φαίνεται να έχουμε κάποια ιδιαίτερα καιρικά προβλήματα. Η περισσότερη βροχή θα πέσει στην θάλασσα κάτω από την Κρήτη

. Στην Κρήτη θα σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχές, ίσως και κάποια καταιγίδα. Το κύμα αυτό δεν θα είναι ισχυρό και δεν θα επηρεάσει τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Δεν φαίνεται να έχουμε κακοκαιρία μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Η εβδομάδα αυτή είναι γενικά στεγνή, βέβαια υπάρχουν θέματα ανέμων. Υπάρχουν ισχυροί άνεμοι κυρίως στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, αλλά είναι κάτι συνηθισμένο για την εποχή. Στο λεκανοπέδιο της Αττικής αναμένουμε λίγη ψύχρα με βοριάδες, θα έχουμε κανονική θερμοκρασία και κάποιες συννεφιές».

Υπενθυμίζεται ότι με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, υποστήριξε ότι ο καιρός ενδέχεται να σημειώσει ραγδαία επιδείνωση το διάστημα 24-27 Ιανουαρίου. Αυτό, όπως ανέφερε προκύπτει από το παγκόσμιο μοντέλο πρόγνωσης, το οποίο είχε “δώσει” και την Ζηνοβία και τον Ηφαιστίωνα

Η ανάρτηση στο Facebook του μετεωρολόγου του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης

Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN TV Κλέαρχο Μαρουσάκη, καθώς ισχυρή ψυχρή εισβολή από την Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα από την Σκανδιναβία θα πλήξει τόσο την Ελλάδα όσο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα -προς την χώρα μας-, φέρνοντας ισχυρή ροή ψύχους, το επόμενο δεκαήμερο.

Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος του OPEN TV Κλέαρχος Μαρουσάκης

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,

Όπως είχα ενημερώσει και σε προηγούμενη ανάρτησή μου, το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε φαίνεται να λαμβάνει χώρα μια ισχυρή ψυχρή εισβολή που θα απασχολήσει μεγάλο μέρος της Ευρώπης αλλά και τη χώρα μας. Όπως είχα αναλύσει σύμφωνα με τα στοιχεία του παγκόσμιου μοντέλου μας ένας εκτεταμένος και πολύ ισχυρός αντικυκλώνας (πεδίο υψηλών πιέσεων) αναμένεται να καλύψει τη βορειοδυτική Ευρώπη με τάση να εισχωρήσει ανατολικότερα. Τα προγνωστικά θέλουν στο εσωτερικό αυτού του αντικυκλώνα η βαρομετρική πίεση να προσεγγίζει τα 1045hpa, μια τιμή αρκετά μεγάλη σε αντικυκλωνική κυκλοφορία. Αυτό σημαίνει ότι οποιασδήποτε έντασης κυκλωνογέννεση (σχηματισμός βαρομετρικού χαμηλού) λάβει χώρα ανατολικότερα ή και νοτιότερα, θα δημιουργήσει ισχυρή ροή ψύχους από τα βόρεια προς τα νότια της Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι θάλασσές μας και γενικότερα η Μεσόγειος έχουν κρατήσει θερμότητα λόγω και της μεγάλης διάρκειας καλοκαιρία που είχαμε μέσα στο Φθινόπωρο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα λάβει χώρα σχηματισμός βαρομετρικών χαμηλών στην περιοχή μας και γύρω από αυτή.

Βασιζόμενος σε αυτά τα δεδομένα επιμένω για άλλη μια φορά να υπάρχει μια ετοιμότητα από πολίτες και πολιτεία μιας και ο Γενάρης όπως έγραψα ίσως να μην έχει ολοκληρώσει τις επιδόσεις του στον Χειμώνα και για να μην ζήσουμε ξανά καταστάσεις που είδαμε πριν λίγες ημέρες να τρέχουν φορείς να βγάζουν ανακοινώσεις κτλ και με δεδομένο ότι στον "λευκό επισκέπτη" δεν είμαστε και ιδιαίτερα μαθημένοι, ας "μαγειρέψουμε" πριν πεινάσουμε. Επισυνάπτω χάρτες από το δικό μας παγκόσμιο μοντέλο αλλά και από το Μετεωρολογικό κέντρο του Καναδά. Οι πρώτοι δύο είναι από το μοντέλο μας και απεικονίζουν ο μεν πρώτος το πεδίο βαρομετρικών πιέσεων ο δε δεύτερος την θερμοκρασία των αερίων μαζών στα 1500 μέτρα περίπου από τη μέση στάθμη της θάλασσας. Ο τρίτος χάρτης είναι από το Καναδικό μοντέλο και απεικονίζει επίσης την θερμοκρασία στα 1500 μέτρα. Τονίζω ότι σε αυτό το ύψος εξετάζουμε την δυναμική μιας θερμής ή ψυχρής εισβολής.

Θα συνεχίσω την ενημέρωση και με νεότερα στοιχεία εφόσον είναι αξιοποιήσιμα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα