Έφτασε το νέο κύμα ψύχους – Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αττικής

Έφτασε το νέο κύμα ψύχους – Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αττικής

Τσουχτερό κρύο, βροχές, χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις θα επικρατήσουν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Τα έντονα φαινόμενα επικρατούν και στην Αττική και μάλιστα, στα βόρεια προάστια σημειώνονται χιονοπτώσεις. Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, χιονίζει σε Κηφισιά, Μαλακάσα και Άγιο Στέφανο, Μελίσσια και Πεντέλη ενώ το η θερμοκρασία έχει πέσει σημαντικά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, σήμερα στα δυτικά και τα βόρεια ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά - ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν νοτιότερα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7, στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες και από τα βόρεια, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά, κυρίως κεντρικά και βόρεια, τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Χιονίζει στην Πάρνηθα

Χιονίζει αυτή την ώρα στην Πάρνηθα.

Δείτε live εικόνα από την κάμερα του Forecast Weather Greece που βρίσκεται στο καταφύγιο Μπάφι σε υψόμετρο 1.161μ .Βλέπει Ν.Ανατολικά του Ν.Αττικής και στο βάθος διακρίνονται το Όρος Πεντέλης και το Όρος του Υμηττού.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα δυτικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο 400 - 500 μέτρα). Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα ανατολικά 8 και πρόσκαιρα από το μεσημέρι 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 01 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες 6 μποφόρ τις πρωινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 7 τοπικά 8 μποφόρ τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τα ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής και κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια 8 τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Κρήτης. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως μετά το μεσημέρι.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 7 με 8 και βαθμιαία στα δυτικά τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 8 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από τη νύχτα.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Παρασκευή (03/01/2020)

Στα ανατολικά και νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κρήτης. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Σάββατο (04/01/2020)

Γενικά βελτιωμένος καιρός σε όλη τη χώρα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα πελάγη τοπικά 6 και στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κυριακή (05/01/2020)

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και στα ημιορεινά της βόρειας χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Η πρόγνωση Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος κάνει λόγο για σφοδρή χιονόπτωση στα Βαλκάνια, με την Ελλάδα να επηρεάζεται από την Κυριακή και μετά. Όπως τονίζει:

«Μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση η εμμονή (και η διάθεση να κατέβουν νοτιότερα στην Ευρώπη) οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης που θα μας επηρεάσουν από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου σταδιακά από βορρά προς το νότο στη χώρα μας. Φαίνεται ότι πριν καν φτάσουν στην περιοχή μας, θα χιονίσει σφοδρά σε πολλές Βαλκανικές περιοχές και αυτό θα είναι το "προεόρτιο" για το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα στη συνέχεια.

Βέβαια δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο και θα χρειαστεί να έρθει η Παρασκευή ή το Σάββατο για να έχουμε πλήρη και αναλυτική εικόνα για το τι θα συμβεί στη χώρα μας από την Κυριακή 5 Ιανουαρίου και έπειτα. Υπάρχει με λίγα λόγια διχογνωμία μεταξύ των μοντέλων και τα ερωτήματα είναι τα εξής :

(α) Θα είναι ένας χιονιάς της κέντρο-βόρειας Ελλάδας;

(β) Θα είναι ένας χιονιάς που θα επηρεάσει περισσότερο τα ανατολικά και νότια και επομένως και την Αττική;

(γ) Θα είναι σχεδόν ένας πανελλαδικός χιονιάς;

Ακόμη δεν μπορεί κανείς να απαντήσει με απόλυτη ακρίβεια στα παραπάνω ερωτήματα.

Παρόλο που ακόμη υπάρχουν ανοιχτά ερωτήματα και το τοπίο είναι κάπως θολό, το σχεδόν σίγουρο είναι ότι έχει κλειδώσει το έντονο κρύο για αρκετές περιοχές της χώρας καθώς και οι πολύ ενισχυμένοι βοριάδες στα πελάγη.

Οι θερμοκρασίες απ' ότι φαίνεται θα είναι ικανές για να χιονίσει έως και σε πεδινά η ακόμη και σε παραθαλάσσια τμήματα. Το ζήτημα όμως είναι ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Η εμπειρία από προηγούμενους χιονιάδες λέει ότι θα δουν χιόνι αρχικά αρκετές βόρειες περιοχές και στη συνέχεια θα συνεχιστούν τα χιόνια και στα κεντρικά η θα κατηφορήσουν οι χιονοπτώσεις για τα νοτιότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπου θα συνεχίσουν να απασχολούν στη συνέχεια μόνο αυτά τα τμήματα.

Πιστεύω πως θα είναι η πιο σοβαρή (σε έκταση) χιονο-κακοκαιρία μέχρι στιγμής για τον φετινό χειμώνα.

Την Παρασκευή η το Σάββατο θα σας λύσω όλες σας τις απορίες με περαιτέρω ανάλυση της επικείμενης κακοκαιρίας.

ΥΓ : Θα το θεωρήσω τεράστια έκπληξη να χαθεί αυτός ο χιονιάς και τελικά να μην έρθει στη χώρα μας. Όλα επιμένουν στο γεγονός ότι θα συνεχίζουμε να βλέπουμε άσπρες μέρες. Το που όμως θα γίνει αυτό θα σας το απαντήσω λίαν συντόμως».

 

Προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίου τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από Ραφήνα και Λαύριο, ενώ κλειστή είναι η γραμμή Αγ.Μαρίνα - Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα