Έρχεται η κακοκαιρία Διδώ: Αυτές είναι οι περιοχές που θα πλήξει περισσότερο

Έρχεται η κακοκαιρία Διδώ: Αυτές είναι οι περιοχές που θα πλήξει περισσότερο

Το βράδυ της Δευτέρας θα ξεκινήσει η κακοκαιρία "Διδώ", από τα δυτικά της χώρας και στη συνέχεια προς τα νότια τμήματα ενώ θα συνεχίσει να πλήττει την Ελλάδα έως και την Τετάρτη.   

Την ίδια στιγμή ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί για τις περιοχές όπου αναμένεται τα καιρικά φαινόμενα να είναι εντονότερα. 

Σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο την Τρίτη, εξαιρουμένης της Θράκης, αναμένονται βροχές κατά τόπους ισχυρές σε αρκετά μεγάλο τμήμα της Ελλάδας ενώ στον προγνωστικό χάρτη απεικονίζονται οι περιοχές με τα εντονότερα καιρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το meteo.gr, τα φαινόμενα της κακοκαιρίας «Διδώ» από την Πέμπτη θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός, σε αρκετές περιοχές, θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

 Το νέο κύμα κακοκαιρίας «Διδώ» θα αρχίσει να επηρεάζει από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας, τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.

 Κατά το επόμενο διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης τα φαινόμενα, που θα συνοδεύουν το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προξενήσει την κακοκαιρία, θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι.

Την Πέμπτη τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα βελτιωθεί πρόσκαιρα.

Αναλυτικότερα, την Τρίτη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, αρχικά κυρίως στα δυτικά και νότια, και σταδιακά από το μεσημέρι και μετά, σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, οι οποίες στα δυτικά και βόρεια θα είναι εντονότερες.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα να χιονίσει σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας με υψόμετρο έως 900 μέτρα. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται τις βραδινές ώρες κατά τόπους στο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 9 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στην Ήπειρο από 6 έως 13 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 10 έως 17, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 7 έως 16 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 16, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 7 έως 15 βαθμούς, ενώ στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και βαθμιαία τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, αλλά έως το βράδυ θα στραφούν σε ανατολικούς και θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις, 8 με 9 μποφόρ.

Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί με σταδιακή ενίσχυση τοπικά σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ και το βράδυ τοπικά στα Δωδεκάνησα θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8 με 9 μποφόρ, ενώ στα δυτικά πελάγη από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στην αρχή της ημέρας στα νότια πελάγη με εντάσεις έως 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται αρχικά νεφώσεις με τοπικές βροχές ή σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά τμήματα του νομού, αλλά αργότερα θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στο σύνολο του νομού, με τα φαινόμενα να είναι τοπικά έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5 έως 6 μποφόρ και βαθμιαία ενίσχυση στα 7 μποφόρ, αλλά από τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 12 έως 15 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, 3 με 5 μποφόρ ενισχυόμενοι έως τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 12 βαθμούς.

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το μεσημέρι της Δευτέρας, η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 

Αναλυτικά:

Μεταβολή του καιρού προβλέπεται από σήμερα τη νύχτα (Δευτέρα 09-12-2019) και από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1Α. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (10-12-2019)

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως τις παράκτιες περιοχές), την Πελοπόννησο, την Κρήτη, σταδιακά στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, από το απόγευμα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Μακεδονία και από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα από τις νυχτερινές ώρες θα εξασθενήσουν.

1Β. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (11-12-2019) ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ (12-12-2019)

α. Ισχυρές βροχές θα εκδηλωθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη δυτική Μακεδονία, καθώς και στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, και τις Σποράδες όπου κατά διαστήματα θα είναι πολύ ισχυρές. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στη Θεσσαλία και τις Σποράδες και θα εξασθενήσουν.

β. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

1Γ. Ειδικότερα για την Αττική, βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπεται να εκδηλωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες τηςΤρίτης (10-12-2019) μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (11-12-2019).

2. Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ θα πνέουν στα ανατολικά από το βράδυ της Τρίτης (10-12-2019) μέχρι και το απόγευμα της Τετάρτης (11-12-2019), που πιθανώς στο βόρειο Αιγαίο να φτάσουν πρόσκαιρα τα 9 μποφόρ, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Σε βίντεο παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες για την κακοκαιρία «Διδώ» οι οποίοι δείχνουν την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS.

Τι να προσέξετε για να προστατευτείτε από την κακοκαιρία που έρχεται

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα