Επικίνδυνος ο Γηρυόνης - Έρχεται από το βράδυ της Κυριακής. Έκκληση Πολιτικής Προστασίας

Η μεγάλη ένταση των αναμενόμενων φαινομένων και οι σημαντικές ποσότητες βροχής που θα πέσουν στο σύνολο της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», την καθιστούν δυνητικά επικίνδυνη και ικανή να δημιουργήσει προβλήματα, όπως προειδοποιεί η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νομό Αττικής και στην πόλη της Αθήνας από τις πρώτες πρωινές ώρες έως και το μεσημέρι της Δευτέρας.

Η έντονη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες έως την Τρίτη. Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό που σχετίζεται με την κακοκαιρία, το οποίο τις πρωινές ώρες της Κυριακής είχε κέντρο στην Κορσική.

Την Κυριακή βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά (εξαιρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη), φαινόμενα που από τις απογευματινές ώρες τοπικά θα ενταθούν και ενδεχομένως θα επηρεάσουν τις Σποράδες και τη Δυτική Κρήτη.

Από τις νυκτερινές ώρες της Κυριακής και κατά τη διάρκεια της Δευτέρας ένα μέτωπο πολύ ισχυρών βροχών και καταιγίδων θα διασχίσει το σύνολο της χώρας, με κατεύθυνση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Τα φαινόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας.

Προσοχή! Εκτακτη προειδοποίηση Αρναούτογλου για τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Έκκληση της Πολιτικής Προστασίας: Αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις

Σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της επέλασης του νέου κύματος κακοκαιρίας. 

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104, ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι οι υπηρεσίες βρίσκονται σε γενική επιφυλακή, έχουν ενημερωθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ενώ μετά τις πέντε το απόγευμα θα υπάρχει διαρκής σύσκεψη με στόχο το συντονισμό.

Ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να αποφεύγουν τις μη αναγκαίες και άσκοπες μετακινήσεις. 

Μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας ο «Γηρυόνης» θα κινείται στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο.

Εν συνεχεία και μέχρι το μεσημέρι την ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Κρήτη, μέχρι αργά το απόγευμα της Δευτέρα στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες τη Μακεδονία (κυρίως τη δυτική και την κεντρική).Σταδιακά από τις πρωινές ώρες της ίδιας ημέρας και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Το πρωί της Τρίτης η κακοκαιρία θα εντοπίζεται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι στα Δωδεκάνησα. Από το μεσημέρι και μετά στην Κρήτη, πιθανώς και στις Κυκλάδες και βαθμιαία από το απόγευμα εκ νέου στα Δωδεκάνησα.

Κακοκαιρία: Έκτακτη ανακοίνωση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Μακεδονία τις επόμενες ώρες

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Αττικής

Αναλυτικά η νεότερη πρόγνωση της ΕΜΥ

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, προβλέπεται από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και από τη νύχτα πιθανώς στη Θεσσαλία με ανατολική επέκταση.Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, όπου από το απόγευμα θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και από τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση η Κεφαλονιά λόγω θυελλωδών ανέμων

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και την Ήπειρο.Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Από τη νύχτα θα εξασθενήσουν και στα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο και από τις βραδινές ώρες στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς από τη νύχτα στη Θεσσαλία. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τις βραδινές ώρες στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τις βραδινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα. Θερμοκρασία: Έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από τη νύχτα σποραδικές καταιγίδες. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και και τις βραδινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ, με τάση ενίσχυσης τη νύχτα.Θερμοκρασία: Έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες από τη νύχτα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τη νύχτα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 25-11-2019 ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Πελοπόννησος και πιθανώς η Ήπειρος, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες η ανατολική Στερεά, η ανατολική Πελοπόννησος, η Εύβοια, η Κρήτη, μέχρι το απόγευμα η Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες η δυτική και κεντρική Μακεδονία και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν στα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς. Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς την Ήπειρο. Ανεμοι: Στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 που γρήγορα θα εξασθενήσουν. Στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και μέχρι το απόγευμα στη Θεσσαλία και τις Σποράδες. Τα φαινόμενα από αργά το απόγευμα θα σταματήσουν. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην Κρήτη και μέχρι το απόγευμα στις Κυκλάδες. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, μέχρι το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τις βραδινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά 8 με 9 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση. Ανεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι τις βραδινές ώρες. Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Ο «Γηρυόνης» στην Αττική

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από το βράδυ της Κυριακής συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Μάλιστα οι άνεμοι στην Αττική θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ και από αργά το βράδυ νοτιοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ.

Προειδοποιεί τους δημάρχους ο Γ. Πατούλης

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ατττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την αναμενόμενη εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, απέστειλε επιστολή προς τους 66 Δημάρχους της Αττικής με την οποία τους ζητά να προχωρήσουν σε προληπτικές ενέργειες, για την αποφυγή τυχόν πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα λόγω των ισχυρών βροχών και καταιγίδων που ενδεχομένως πλήξουν την Αττική σήμερα Κυριακή, από τις βραδινές ώρες, ο κ. Πατούλης ζήτησε από τους Δήμους να απομακρύνουν, κατά απόλυτη προτεραιότητα μέχρι το απόγευμα, τυχόν ογκώδη αντικείμενα και φερτά υλικά που βρίσκονται περιμετρικά κάδων απορριμμάτων, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα εμφράξεων φρεατίων υδροσυλλογής ή και απορροής υδάτων σε ρέματα.

Κλειστά αύριο τα σχολεία στη Θάσο

Στο μεταξύ, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία στη Θάσο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (έντονες καταιγίδες και βροχοπτώσεις) που αναμένονται.

Η μη λειτουργία των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της επικράτειας του Δήμου Θάσου (Σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) αποφασίστηκε από τον δήμαρχο του νησιού καθώς, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα «καθιστούν επικίνδυνη την προσέλευση και παραμονή των μαθητών στα σχολεία».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα