Αγριεύει ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη - Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν

Αγριεύει ο καιρός: Βροχές και καταιγίδες μέχρι την Τρίτη - Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν

Νέα μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που σταδιακά θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας και θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης 8 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo. Οι βροχοπτώσεις κατά τόπους (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) θα είναι έντονες, ενώ σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ελλάδας θα έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα συνολικά ύψη βροχής το διήμερο Δευτέρα - Τρίτη, και επισημαίνονται οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο.

Τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλώνονται αρχικά στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά στις Κυκλάδες και κατά τόπους στη Μακεδονία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα και στο Αιγαίο από τις Σποράδες και νοτιότερα, όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Την Τρίτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου γρήγορα θα σταματήσουν. Σταδιακά, βελτίωση του καιρού αναμένεται στη Βόρεια και Δυτική Ελλάδα, ενώ μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

 

 

Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ: Έρχονται καταιγίδες και χαλάζι

Νέα επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός τη Δευτέρα με βροχές και καταιγίδες, που σταδιακά θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας και θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις βραδινές ώρες της Τρίτης.

Οι βροχοπτώσεις κατά τόπους -συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Αθήνας- θα είναι έντονες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ σε αρκετές περιοχές της Δυτικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ελλάδας θα έχουν σχετικά μεγάλη διάρκεια. Παράλληλα,η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Τη Δευτέρα βροχές θα εκδηλωθούν αρχικά στο Ιόνιο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες και κατά τόπους στη Μακεδονία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Δυτική Ελλάδα, στα ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, καθώς επίσης στο Αιγαίο από τις Σποράδες και νοτιότερα.

Στο Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 8 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Ανατολικοί έως νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Την Τρίτη οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν, με εξαίρεση τις Κυκλάδες και την Κρήτη, όπου γρήγορα θα σταματήσουν. Σταδιακά βελτίωση του καιρού αναμένεται στη Βόρεια και στη Δυτική Ελλάδα, ενώ μέχρι το βράδυ και στις υπόλοιπες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα. Ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι εντάσεων 6-7 μποφόρ και τοπικά στα βόρεια 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ ανατολικοί άνεμοι εντάσεων έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ θα επικρατήσουν στο Ιόνιο.

Προειδοποίηση Καλλιάνου: "Προσοχή στην Αττική" - Τη Δευτέρα θα πέσει και χιόνι

«Σημαντική κακοκαιρία με βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες θα πλήξει αύριο Δευτέρα τη χώρα». 

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, επικαλούμενος τον χάρτη από το προγνωστικό μοντέλο ECMWF, και στην Αττική αναμένονται αρκετά μεγάλα ύψη βροχής.

«Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική αύριο θα σημειωθούν και σποραδικές καταιγίδες», σημείωνει σε ανάρτησή του στο Facebook. 

«Ιδιαίτερα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (στα ηπειρωτικά) αναμένεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα από πλημμύρες ενώ και στο ΒΑ, κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι βροχές και οι καταιγίδες πιθανότατα σε τοπικό επίπεδο θα έχουν έντονο χαρακτήρα».

Και χιόνια

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Καλλιάνος, και οι πρώτες χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους στα πολύ ορεινά τμήματα της χώρας. «Για παράδειγμα αναμένεται να χιονίσει στα μεγάλα υψόμετρα του Ολύμπου, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα θα χιονίσει στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα στη Μακεδονία θα χιονίσει από το υψόμετρο των 1800-1900 μέτρων ενδεικτικά και υψηλότερα σε αρκετές περιοχές». 

»Οι άνεμοι κατά βάση δεν θα προβληματίσουν εκτός από το βόρειο Αιγαίο που εκεί μόνο θα πνέουν βοριάδες εντάσεως έως 8 μποφόρ από το βράδυ. Και την Τρίτη θα παραμείνουν υπολείμματα της κακοκαιρίας με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια, όμως τα φαινόμενα δεν θα είναι τόσο δυνατά», επισημαίνει.

Τάσος Αρνιακός: Ραγδαία επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι 

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τη Δευτέρα καθώς σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βροχές και καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Όπως είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Τάσος Αρνιακός, το Φθινόπωρο επιστρέφει από αύριο μετά τη λιακάδα του Σαββατοκύριακου. Η χώρα θα βρεθεί στο μάτι του Κυκλώνα και τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Οι πρώτες περιοχές που θα πληγούν είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, ενώ από το μεσημέρι θα επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος, αργότερα η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η Αττική.

Η κακοκαιρία έπειτα θα επεκταθεί στη δυτική Μακεδονία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και μετά το απόγευμα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα