Απότομη αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες - Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Απότομη αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες - Η πρόγνωση Αρναούτογλου

Αλλάζει ο καιρός τις επόμενες μέρες σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Σάκης Αρναούτογλου. Για την Τετάρτη (4/9) δεν αναμένεται κάποια σημαντική μεταβολή, ωστόσο τα πράγματα θα αρχίσουν να είναι διαφορετικά από την Πέμπτη. Η χώρα θα έχει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές, αλλά στα ορεινά θα υπάρξει έντονη συννεφιά και δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες σποραδικές καταιγίδες. Το σκηνικό θα παραμείνει ίδιο και την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα έχουν μια μικρή πτώση, ενώ η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς.

Το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει το Σάββατο. Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου τα σύννεφα θα καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν κάποιες βροχές, ειδικότερα στα ορεινά τμήματα της χώρας. Πάντως αυτά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν την Κυριακή.

Τα καιρικά ρεκόρ του καλοκαιριού

Μπήκαμε στον Σεπτέμβριο και σε λίγες ημέρες (21/9 – Φθινοπωρινή Ισημερία) θα αποχαιρετίσουμε και επισήμως το καλοκαίρι. Το τρίμηνο που προηγήθηκε ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, καθώς δεν έλειψαν οι κακές καιρικές συνθήκες, όπως και οι καύσωνες. Η υπηρεσία Meteo του Αστεροσκοπείου έφερε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου τριμήνου, παρουσιάζοντας τα ρεκόρ που αφορούν τις θερμοκρασίες, τους ανέμους, τις βροχές και τους κεραυνούς.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΕΑΑ, ήταν οι 41,9 βαθμοί στη Χάλκη της Λάρισας στις 8 Ιουλίου. Στην Αττική το ρεκόρ σημειώθηκε στο Χαροκόπειο της Καλλιθέας (39,5 βαθμοί) στις 4 Ιουλίου.

Η μεγαλύτερη ένταση ανέμου σε κακοκαιρία καταγράφηκε στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής στις 10 Ιουλίου (132 χιλιόμετρα την ώρα) και η μέγιστη ένταση μελτεμιού στην Παξιμάδα Καρύστου στις 26 Ιουνίου (επίσης 132 χλμ/ώρα). Οι μέρες με ισχυρό μελτέμι στο Αιγαίο ήσαν 12 τον Ιούλιο και 24 τον Αύγουστο.

Η μέγιστη βροχόπτωση σύντομης διάρκειας (δεκαλέπτου) υπήρξε στη Πεντέλη στις 19 Ιουνίου (20 χιλιοστά), ενώ η μέγιστη ημερήσια βροχόπτωση στη Ζαγορά Πηλίου στις 17 Ιουλίου (105 χιλιοστά).

Όσον αφορά τους κεραυνούς, τον Ιούνιο έπεσαν περίπου 68.000, τον Ιούλιο 46.500 και τον Αύγουστο μόνο 8.500. Η μέγιστη κεραυνική δραστηριότητα καταγράφηκε στις 10 και 11 Ιουλίου στη Βόρεια Ελλάδα και στο Βόρειο Αιγαίο στη διάρκεια της φονικής και καταστροφικής υπερκυτταρικής καταιγίδας που έπληξε τη Χαλκιδική. Η σημαντικότερη κακοκαιρία διαρκείας του καλοκαιριού υπήρξε ο «Αντίνοος», στις 14 έως 17 Ιουλίου, ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία που έφθασε στη χώρα μας προκαλώντας καταιγίδες και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, σε βαθμό χωρίς προηγούμενο για τα νοτιοανατολικά της Ελλάδας και για τέτοια εποχή κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Πηγή: pagenews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα