Καυτή και η Δευτέρα: Σε επιφυλακή οι αρχές για πυρκαγιές

Καυτή και η Δευτέρα: Σε επιφυλακή οι αρχές για πυρκαγιές

Καύσωνας αναμένεται και τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόγνωση του meteo.gr, η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη από 19 έως 39, στα δυτικά ηπειρωτικά από 23 έως 40, στη Θεσσαλία από 20 έως 38, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 23 έως 35, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 35, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 21 έως 34 και τοπικά έως 35 με 36, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 23 έως 31, και στη Κρήτη από 22 έως 32 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 33 με 34 βαθμούς.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ, με εξαίρεση την περιοχή των Δωδεκανήσων όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, με εξαίρεση τον Πατραϊκό κόλπο όπου πρόσκαιρα θα φτάνουν και τα 6 με 7 μποφόρ. Το μεσημέρι στο Βόρειο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση κατά 1 έως 2 μποφόρ από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 24 έως 32 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς και για αύριο Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019.

Έτσι σε επιφυλακή παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αν και δεν υπάρχει πουθενά «κόκκινο» (κίνδυνος κατηγορίας 5), σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία 4).

Συγκεκριμένα, κατηγορία κινδύνου 4 προβλέπεται για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, για μία ακόμα φορά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα