Οι χώρες που θα επηρεαστούν από τον καύσωνα στην Ευρώπη και η περίπτωση της Ελλάδας

Η υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημοσίευσε πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για τον επικείμενο καύσωνα που θα επηρεάσει τη Δυτική Ευρώπη, εξηγώντας γιατί στην Ελλάδα ο καιρός θα είναι άστατος αυτήν την εβδομάδα.

Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού, που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές γύρω στους 32 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Οι πέντε ερωτήσεις/απαντήσεις για τον επικείμενο καύσωνα στην Δυτική Ευρώπη και εάν θα επηρεαστεί η Ελλάδα:

1) Ποιες συνθήκες δημιουργούν το θερμό κύμα και τις συνθήκες καύσωνα;

Την χρονική περίοδο μεταξύ 24 και 29 Ιουνίου αναμένουμε ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης καθώς θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα κινηθούν σε ασυνήθιστα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, δημιουργώντας συνθήκες καύσωνα σε πολλές χώρες στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της γηραιάς ηπείρου. Αιτία αυτής της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας είναι η δημιουργία διάταξης "Ω" των βαρομετρικών συστημάτων, δηλαδή όπως δείχνει και ο Χάρτης 1, οι υψηλές πιέσεις (με αποχρώσεις του πορτοκαλί) περιβάλλονται από χαμηλές πιέσεις (αποχρώσεις του πράσινου-κίτρινου) στα δυτικά (Ατλαντικός) και ανατολικά (Βαλκάνια).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες οι θερμές αέριες μάζες εγκλωβίζονται για αρκετές ημέρες κάτω από την "καρδιά" των υψηλών πιέσεων, στην προκειμένη περίπτωση στην Δυτική Ευρώπη. Αξιοσημείωτη θα είναι η μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών στον Ατλαντικό μέχρι τις Αζόρες ενώ την ίδια ώρα στην Γαλλία η θετική απόκλιση της θερμοκρασίας θα υπερβεί τους 15°C από τις φυσιολογικές για την εποχή τιμές την Τετάρτη 26/06 (Χάρτης 2).
Χάρτης 1. Προγνωστικός χάρτης διάταξης των βαρομετρικών συστημάτων στην μέση τροπόσφαιρα πάνω από την Ευρώπη την Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019. Με αποχρώσεις του πορτοκαλί απεικονίζονται οι υψηλές πιέσεις και με αποχρώσεις του πράσινου-κίτρινου οι χαμηλές πιέσεις. Το λευκό βέλος δείχνει την πορεία των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς την Δυτική Ευρώπη


Χάρτης 2. Παγκόσμιος προγνωστικός χάρτης της απόκλισης της θερμοκρασίας (°C) σε ύψος περί τα 1.500μ την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019. Ο κόκκινος κύκλος δείχνει την μέγιστη απόκλιση της θερμοκρασίας στην Δυτική Ευρώπη,η μεγαλύτερη τιμή σε όλο τον πλανήτη την συγκεκριμένη ημέρα

 



2) Ποιες χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο από το κύμα ζέστης;

Πολλές χώρες αναμένεται να επηρεαστούν από αυτό το πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση κύμα ζέστης, αλλά κυρίως η Ισπανία, η Γαλλία, τα νότια τμήματα του Ηνωμένουν Βασιλείου, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελβετία και τα βόρεια τμήματα της Ιταλίας θα έρθουν αντιμέτωπες με υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ επί 3 και πλέον ημέρες. Ο παρακάτω χάρτης (Χάρτης 3) δείχνει την πρόγνωση της θερμοκρασίας στο επίπεδο περί των 1.500μ (το επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών) την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 και διακρίνονται με αποχρώσεις του κόκκινου οι πολύ θερμές αέριες μάζες που κατακλύζουν την Ευρώπη.
Χάρτης 3. Προγνωστικός χάρτης θερμοκρασίας (°C) σε ύψος περί τα 1.500μ την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

 



3) Έχει ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο στην Δυτική Ευρώπη;

Παρότι η θερμοκρασία τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά υπερβαίνει τους 40°C στην Δυτική Ευρώπη, το τελευταίο σοβαρό κύμα καύσωνα καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2003 με περισσότερους από 35.000 νεκρούς, κυρίως στην Γαλλία (14.802 νεκροί). Η θερμοκρασία τις 2 πρώτες εβδομάδες του Αυγούστου 2003 ξεπερνούσε καθημερινά τους 35°C σε μεγάλο μέρος της χώρας, και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Γαλλίας τους 40°C επί 8 ημέρες. Από τότε οι Γαλλικές Αρχές αναθεώρησαν σημαντικά τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, εξοπλίζοντας τα δημόσια κτίρια με κλιματιστικά, βελτιώνοντας τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας για αποφυγή διακοπών ρεύματος λόγω υψηλής ζήτησης και προσφέροντας μεγαλύτερη βοήθεια στον ευάλωτο πληθυσμό.

4) Τι διάρκεια θα έχει το φαινόμενο;

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι αέριες μάζες που θα επισκευθούν την περιοχή της Γαλλίας πιθανόν να σπάσουν κάθε γνωστό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας, καθώς το 2003 οι υψηλότερες τιμές που μετρήθηκαν σε υψόμετρο περί τα 1.500μ ήταν περίπου 22-24°C ενώ οι προγνωστικές τιμές για 26-28 Ιουνίου 2019 δείχνουν έως και 28ºC. Οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν για τουλάχιστον 5 ημέρες σε Ισπανία και Γαλλία, με το θερμόμετρο να φτάνει ή να ξεπερνάει σε πολλές περιοχές τα ρεκόρ των τελευταίων 100 ετών. Πάντως στην Βόρεια Γαλλία, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής πρωτεύουσας, οι βορειοανατολικοί άνεμοι μετά την Τετάρτη 26/06 ίσως αποτρέψουν θερμοκρασίες ρεκόρ.

5) Θα επηρεάσει την Ελλάδα αυτό το θερμό κύμα;

Η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί άμεσα από τον καύσωνα της Δυτικής Ευρώπης, τουλάχιστον έως το Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουνίου, καθώς όπως διακρίνεται στον Χάρτη 1 η Ελλάδα θα βρίσκεται κάτω από την επιρροή ενός βαρομετρικού χαμηλού που θα οδηγήσει σε άστατο καιρό και φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες με μέγιστες τιμές περί τους 32-35°C.

Μάλιστα δεν θα λείψουν και πάλι οι απογευματινές καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα